Oeganda: Dertig jaar cel voor moordenaar David Kato

De moordenaar van homoactivist David Kato heeft in Oeganda een gevangenisstraf van 30 jaar gekregen. Dat hebben Oegandese media gemeld.

David Kato was een belangrijke homoactivist in Oeganda. Kort voor zijn dood was hij trouwens nog even in België.

De dood van Kato lokte wereldwijd veel verontwaardiging uit. Zelfs de Amerikaanse president Barack Obama reageerde op het trieste feit. Destijds verscheen in de Oegandese krant The Monitor een positief commentaarstuk. Opvallend, want doorgaans berichten Oegandese media zeer negatief over alles wat met homoseksualiteit te maken heeft.

Volgens de Oegandese politie zou David Kato bij de moordenaar, Sidney Nsubuga Enoch (22), aangedrongen hebben op seks. Sidney wees de advances af, luidt het. Hij sloeg David met een hamer en ging toen aan de haal met kleren, een camera, t-shirts, schoenen, een toetsenbord van een computer en een gsm.

Nsubuga werd uiteindelijk aangegeven bij de politie en bekende de feiten. Volgens de politie had David Kato de 22-jarige man uit de gevangenis gehaald en hem onderdak aangeboden. De politie hield vol dat de moord het gevolg was van ongewenste avances. Ze zou niets te maken hebben met homoactivisme. “Sidney vertelde aan ons dat hij David Kato om het leven bracht toen die, anders dan beloofd, hem geen auto, woning en geld gaf. Kato had dat allemaal beloofd in ruil voor seks.”

Voor zijn dood won David Kato nog een juridische procedure bij het Oegandese Hooggerechtshof. Hij wilde een halt toeroepen aan de haatcampagnes van Oegandese bladen tegen homoseksuelen.

Frank Mugisha (Sexual Minorities Uganda – SMUG) verklaarde na de moord dat Davids dood naar zijn mening te linken was aan de homofobie bij religieuze groeperingen en aan de overwinning bij het Hooggerechtshof. Nog voor de ondervraging van Nsubuga verspreidde de Oegandese regering al een persbericht over ‘het onderzoek naar de motieven voor de moord op David Kato’.

De Oegandese roddelpers schreef dat Nsubuga een ‘wanhopige gevangene’ was en dat Kato had geprobeerd hem tot seks te dwingen. Volgens dezelfde roddelpers kreeg Kato geld van ambassades om ‘jonge jongens te verleiden’. “Hij sodomiseerde zowat 300 jongens”, beweerde deze ‘pers’.

Oegandezen willen doorgaans graag geloven dat homoseksuelen gesponsord worden door buitenlanders om jongens en meisjes te winnen voor homoseksueel gedrag. Die propaganda wordt gretig ondersteund door fanatieke protestantse kerkgemeenschappen in Amerika.

Frank Mugisha, die zopas een belangrijke mensenrechtenprijs kreeg in Amerika, kende David Kato goed. Hij acht het ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat David iemand geld zou geven in ruil voor seksueel contact.

Net als andere homoactivisten moest Kato geregeld geld schooien om holebi’s en anderen te helpen die in de cel waren gestoken. Holebi’s worden vaak verstoten door hun families. Als ze dan uit de cel komen, riskeren ze geen onderkomen meer te hebben.

Volgens Mugisha klopt er niets van de laster aan het adres van wijlen David Kato. “Een maand voor zijn dood vertelde hij me nog dat hij bang was voor zijn veiligheid.”

Mugisha wijst erop dat de homofobe dominee Martin Ssempa verklaarde dat Kato gedood werd omdat hij ‘als homo een gevaarlijk leven leidde’.

Als de moordenaar van David inderdaad vele jaren lang in de gevangenis zal doorbrengen, is het niet ondenkbaar dat hij het niet zal overleven. Volgens Human Rights Watch moeten gevangenen in Oeganda dwangarbeid doen en worden ze vaak geconfronteerd met geweld. De gevangenissen zijn overbevolkt en gedetineerden worden makkelijk ziek.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s