Homoseks in de gevangenis: musical Lelies vanaf 19 november in Fakkelteater Antwerpen (+ video)

In november gaat de musical Lelies van Judas Theaterproducties in première. Lelies is gebaseerd op het toneelstuk Les feluettes. Lelies werd ook verfilmd, maar komt nu als musical in de Rode Zaal van het Fakkelteater. Timo Descamps neemt de hoofdrol op zich.

We schrijven 1952. Een groepje gevangenen onder leiding van Simon Doucet brengt een toneelstuk voor bisschop Jean Bilodeau. Voor Simon is het stuk een finale biecht. Het toneelstuk in het toneelstuk is gebaseerd op de gebeurtenissen die zich veertig jaar daarvoor hebben afgespeeld in het plaatsje Roberval, waar Simon Doucet en Jean Bilodeau samen studeerden aan het Sint-Sebastiaancollege.

Simon is verliefd op de jonge graaf Vallier de Tilly, een geruïneerde Franse aristocraat die samen met zijn moeder verbannen werd naar Roberval. Gravin de Tilly wacht nog steeds op de terugkeer van haar echtgenoot die in Frankrijk de terugkomst van de monarchie voorbereidt.

Het toneelstuk van de gevangenen vertelt het verhaal van de relatie tussen Vallier en Simon. Een relatie die ontdekt wordt, onder meer door toedoen van de jaloerse Bilodeau. Maar naarmate het verhaal vordert wordt duidelijk wat de ware toedracht is. Simon bewijst dat hij reeds veertig jaar onterecht gevangen wordt gehouden en dat niet hij, maar Bilodeau verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van Vallier.

Uitvoerend producent en componist Sam Verhoeven van Judas Theaterproducties heeft een indrukwekkende ploeg bijeen gekregen. Judas heeft de voorbije jaren met onder andere Ganesha zijn strepen wel verdient. Artistiek doet de compagnie zeker niet ten onder tegenover de grote twee: Studio 100 en Music Hall.

Timo Descamps zal de hoofdrol van Simon Doucet voor zich nemen. De 25-jarige Mortselaar speelde onder meer in Spring op Ketnet, de Nederlandse musical Kruistocht in spijkerbroek en is te zien in de Amerikaanse homofilm Judas Kiss. Die film toert momenteel rond in Amerikaanse filmfestivals. Timo heeft op YouTube al verklapt dat hij in Lelies volledig naakt te zien is.

Timo’s tegenspeler Matthew Michel zal zijn musicaldebuut in Vlaanderen maken en krijgt meteen een prominente rol, die van Vallier de Tilly. De bijna 23-jarige Nederbelg met Australische roots heeft al wat ervaring op Nederlandse podia en bij het dubben van animatiefilms.

Ook veteranen Hans Peter Janssens, die een musicalpalmares om U tegen te zeggen en Door Van Boeckel spelen in het stuk. De regie is in handen van Martin Michel (o.a. Grease) en Allard Blom, bewerker en vertaler van tal van grote musicals, zorgt voor het scenario en de liedjes. Hij haalde zijn inspiratie uit de film Lelies, die zelf gebaseerd is op het Canadees toneelstuk Les feluettes (De mietjes) van Michel Marc Bouchard.

“Dit is hét moment om volwassen te worden!”, Guy Van Vliet, Gazet van Antwerpen, 10.11.2011

Drie premières in tien dagen, Timo Descamps moet zowat de drukst bezette acteur van het moment zijn.

“Het is echt zwaar. Ik werk nu al weken zeven dagen op zeven. Pas na de première van Judas Kiss heb ik een dagje vrij”, verklapt Timo.

Descamps begon in de Ketnet-reeks Spring. Veel tieneridolen branden snel op, maar Timo slaagt erin om geloofwaardig de overstap te maken naar volwassen acteur en zanger.

“Ik heb altijd geprobeerd om uiteenlopende dingen te doen en die meteen te tonen. Via mijn deelname aan Steracteur, Sterartiest bijvoorbeeld zag het publiek dat ik meer was dan louter die jongen uit Spring.”

Twee jaar geleden leverde zijn rol in Kruistocht in Spijkerbroek hem de titel van Aanstormend Talent op, de komende weken staat Timo in twee musicals. Opvallend is dat het telkens om nieuwe creaties gaat.

“Dat vind ik interessanter dan een bestaande musical, waarin de rollen vaak grotendeels vastliggen. In een nieuwe voorstelling kan je als acteur meer het personage ontwikkelen. Dat doe ik met de rol van de piloot in Oorlogswinter. Al is dat niet gemakkelijk, want zowat iedereen heeft dat boek gelezen en heeft dus een eigen beeld over dat personage. Ik geef mijn rol een eigen invulling en hoop dat die past bij wat het publiek denkt. Schrijver Jan Terlouw kwam al kijken naar Oorlogswinter en hij was in de wolken. Daar was ik heel blij mee.”

De grootste uitdaging volgt volgende week. Dan gaat Lelies, de meest spraakmakende musical van het seizoen, in première. Het verhaal draait om de relatie tussen twee jongens. Door toedoen van een man die later bisschop wordt, kent die relatie een dramatische afloop.

“Ik zie deze bijzondere voorstelling als een echt hoogtepunt in mijn carrière. De voorbereidingen zijn heel intens! Het lijkt een zwaar thema, maar de musical is heel toegankelijk. Ik hoop dat het publiek Lelies zal omarmen.”

In Lelies deelt Timo de hoofdrol met Matthew Michel, met wie hij een tijdje een echt koppel vormde. Noch Timo, noch zijn vriend Danny ziet daar graten in.

“Matthew en ik zijn altijd vrienden gebleven. Intieme scènes spelen gaat zelfs iets gemakkelijker met Matthew omdat we elkaar goed kennen. Ik heb het wel eerst doorgesproken met mijn vriend Danny, en hij had er geen probleem mee. Hij is zelf ook acteur en weet dat een podiumkus louter acteren is. Het hoort gewoon bij de job!”

Daags na de première van Lelies, beleeft de Amerikaanse film Judas Kiss zijn Vlaams debuut in Leuven. Zoals de titel al laat vermoeden, moet Timo opnieuw een andere jongen kussen.

Lelies gaat in première op 20 november en speelt tot 30 december in de Rode Zaal van het Fakkelteater in Antwerpen. Tickets zijn te verkrijgen via http://www.fakkelteater.be (zonder h) of via 070 246 036.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Cultuur, Holebi, Media, Musical en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Homoseks in de gevangenis: musical Lelies vanaf 19 november in Fakkelteater Antwerpen (+ video)

  1. Pingback: Timo Descamps verleidt in musical Lelies en homofilm Judas Kiss | Lacquemant

  2. Pingback: Recensie: musical Lelies met Timo Descamps, Matthew Michel, Hans Peter Janssens, Door Van Boeckel, Leendert De Vis | Lacquemant

  3. Pingback: Musical Lelies verlengd tot 30 december | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s