Holebifilmfestival nu ook in gevangenis Leuven-Centraal

Het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant trekt dit jaar naar een unieke locatie: de gevangenis Leuven-Centraal.

Leuven-Centraal wordt even homobioscoop, Isabel Van Tendeloo, Het Nieuwsblad, 05.11.2011
Holebifilmfestival nu ook ‘binnen de muren’

De gevangenen in Leuven-Centraal mogen zich deze maand verwachten aan vier voorstellingen van homofilms. Het is de eerste keer dat het Holebifilmfestival, dat van 8 tot 26 november loopt, de gevangenis aandoet.

Dit jaar wordt het Holebifilmfestival al voor de elfde keer georganiseerd. Ieder jaar komen er enkele vertoningsplaatsen bij. Een wel erg opvallende nieuwkomer dit jaar is de Centrale Gevangenis van Leuven. De gevangenis zelf was daarvoor vragende partij. ‘We waren even verrast door die vraag, maar naarmate we meer informatie kregen, vonden we het een geweldig idee’, zegt organisator Kris Gielen. ‘Dat we het Holebifilmfestival naar onze gevangenis wilden halen, is geen toeval’, zegt beleidsmedewerker Karen De Win. ‘We hebben een lange traditie van zulke culturele activiteiten. We vinden het belangrijk dat gedetineerden aan zinvolle vrijetijdsbesteding doen en willen hen een gevarieerd aanbod bieden. Dat komt tegemoet t aan hun noden en zorgt ervoor dat ze het contact behouden met de buitenwereld. Gedetineerden blijven deel uitmaken van de samenleving, ook al zitten ze opgesloten. De meesten keren later ook terug in de samenleving.’

Concreet worden er, achter gesloten deuren, vier films vertoond die ook in het normale programma zitten. Na iedere vertoning kunnen de kijkers, net zoals op de andere locaties, hun mening geven. Een van de films, Release, speelt zich zelfs af binnen de gevangenismuren. ‘Voor hen is het een activiteit zoals er hier wel meer plaatsvinden. Zo hebben ze er ook op gereageerd. We hebben de vraag niet gesteld omdat er hier veel homo’s zouden zitten. De films kunnen even goed hetero’s boeien’, stelt De Win. ‘Maar zijn wel homo’s binnen de muren, al dan niet voor de gelegenheid’, vult gevangenisdirecteur Guido Verschueren aan. Eind vorig jaar trad er binnen de muren nog een homokoppel in het huwelijksbootje.

Leuven-Centraal is niet de enige nieuwe locatie van het filmfestival. Ook de gemeenten Haacht en Vilvoorde doen dit jaar voor de eerste keer mee. Het lijstje, met daarop ook Leuven, Aarschot, Landen en Overijse wordt al behoorlijk lang. In bakermat Leuven worden de meeste films vertoond. ‘Sinds de provincie op de kar gesprongen is, heeft het festival zich ook buiten Leuven verspreid. Dat is een doelbewuste keuze. Buiten de grote steden hangt er vaak nog steeds een taboesfeer rond het thema. Die willen we zo doorbreken’, zegt gedeputeerde voor Gelijke Kansen Karin Jiroflée (SP.A). Gisterenavond werd het filmfestival officieel afgetrapt met de prijsuitreiking van de kortfilmwedstrijd Holebi Kort. Blikvangers op het programma zijn de Belgische première van Judas Kiss met Timo Descamps en de hervertoning van de eerste Vlaamse holebilangspeelfilm Noordzee Texas.

Dit bericht werd geplaatst in Film, Holebi, Media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s