World Outgames Antwerpen 2013: “sport = sociale cohesie”

De World Outgames Antwerpen 2013 (WOGA) stelden vandaag hun (eerste?) drie ambassadeurs aan. Zangeres Kate Ryan, kampioen handboogschieten Ivan Denis en Antwerpse ondernemer Jean-Jacques Westerlund zullen de Outgames in de stad en in de wereld promoten.

Kate Ryan zal ook het themalied voor de Outgames componeren. Dat deed ze al voor de EuroGames in 2007. De Kempense zangeres heeft niet alleen trouw holebipubliek, haar vader is homo.

De 20-jarige beroepsmilitair en kampioen handboogschieten Ivan Denis is niet alleen geboren en getogen Antwerpenaar, hij is ook een van de weinige openlijk homoseksuele topsporters. Denis zal niet alleen het sportieve luik van de WOGA ondersteunen, maar ook een rol spelen in het mensenrechtencongres. Hij zal er het holebibeleid bij de Belgische strijdkrachten toelichten.

Industrieel en Zweedse consul-generaal Jean-Jacques Westerlund werd dan weer geëerd omdat hij gratis een pand ter beschikking stelt van de vzw WOGA. Dat geldt als een flinke bijdrage aan de organisatie.

Urbi (in de stad)

Het Antwerpse stadsbestuur verleent heel wat steun aan de Outgames. Zo hebben cultuur- en toerismeschepen Philip Heylen (CD&V) en zijn sportcollega Ludo Van Campenhout hun volle gewicht in de schaal gelegd om de Outgames überhaupt binnen te halen. “De Outgames worden een feest van, voor en met iedereen”, vertelt Heylen.

Als het tornooi “voor iedereen” is, waarom zijn er dan Spelen voor holebi’s? “Antwerpen wilt als stad gelijke kansen en gelijke rechten blijven promoten”. Bovendien, geeft toerismeschepen Heylen toe, zijn de Outgames goed voor de portemonnee van de horeca.”De holebigemeenschap is zeer aantrekkelijk”. De organisatie hoopt immers op zo’n 12 000 actieve deelnemers en 250 000 bezoekers.

Et orbi (en in de wereld)

“Antwerpen telt bijna 500 000 inwoners, één derde zal over tien jaar jongeren zijn dan 18 en één derde ouder dan 60”, vertelt schepen van Sociale Zaken Monica De Coninck. “Ook is er veel verkleuring. Werken aan sociale cohesie en leren om respectvol met elkaar om te gaan is geen hol begrip. Sport helpt daarbij.”

“Twee op de drie Antwerpenaars doen aan sport”, vult schepen van Sport Ludo Van Campenhout aan. “Antwerpen is in 2013 ook sporthoofdstad van Europa. De Outgames passen daar mooi in.”

Sport, cultuur en mensenrechten

De World Outgames zijn eerst en vooral een sportief evenement. Er zullen competities zijn tussen 3 en 11 augustus 2013. Op het menu staan balsporten, waterdisciplines, denksporten, dans, atletiek en fietswedstrijden.

Het cultuuraanbod van de WOGA is zeker geen ‘hoogcultuur’. De organisatie voorziet vooral evenementen om te socializen met film, muziek, feestjes, brunches, zang, poëzie en veel meer. Ook kunnen de Outgames steunen op het cultuuraanbod van de stad.

Op 5, 6, 7 augustus 2013 houden de Outgames een mensenrechtencongres. De holebi- en transgenderkoepel çavaria is hierbij de inhoudelijke partner. Een thema is er nog niet. Wel streeft çavaria ernaar om een derde van de deelnemers uit het Zuiden aan te trekken. Dat kunnen evengoed migranten zijn. Yves Aerts van çavaria omschreef het als “niet-blanke mannen uit de middenklasse.” Het congres vindt plaats in Antwerpen. Even was er sprake om die in Brussel te houden.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Cultuur, Gezondheid, Going out, Holebi, Horeca, Politiek, Sport, Toerisme en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op World Outgames Antwerpen 2013: “sport = sociale cohesie”

  1. Pingback: Antwerp Pride 2012 van maandag 6 tot zondag 12 augustus met gay parade | Lacquemant

  2. Pingback: World Outgames 2013 Antwerpen houdt logowedstrijd | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s