Mama van een transgenderkind

Nina, het weekendtijdschrift van Het Laatste Nieuws / De Nieuwe Gazet, brengt een reportage over transgenders.

Patrice uit Tongeren is mama van transgenderkind Soffie, Anke Michiels, Nina, 01.10.2011

Patrice uit Tongeren is mama van transgenderkind Soffie

“Mijn zoon is nu mijn dochter”

Op haar paspoort staat Soffie (28), vroeger was dat Steve. Zes jaar terug veranderde ‘hij’ in ‘zij’. Een jongen werd meisje, een zoon werd dochter. Dat heeft veel tranen en tijd gekost, maar mama Patrice (52) heeft het helemaal aanvaard. “Omdat ik zíé hoe gelukkig ze eindelijk is.” Liefdevol portret van een moeder en haar transgenderkind.

PATRICE: “Op enkele foto’s na heb ik alles van vroeger weggegooid. Foto’s van je kind als baby, kleuter en tiener: daar afstand van doen is moeilijk. Maar ik kón het, omdat ik wist dat ze Soffie pijn deden.”

SOFFIE: “Onlangs botste ik per ongeluk op een oude foto van mij. Ik kon de link niet meer leggen. Alsof mijn verstand het niet toeliet. Ik dacht alleen maar: dat ben ík niet.”

PATRICE: “Ik spreek ook consequent alléén nog over ‘haar’ en ‘zij’, ook als ik over het verleden praat. Voor mij is het hoofdstuk van mijn zoon afgesloten. Ik heb er een prachtige, lieve dochter voor in de plaats gekregen. Waarmee ik niet zeg dat het eenvoudig geweest is. (geëmotioneerd) Als je zoon je zoiets komt vertellen, zakt de grond onder je voeten weg. Maar als ouder heb je de plicht je kind te nemen zoals het is.”

erfgenaam

PATRICE: “Ik was blij met een jongen als eerste kind. (gebaart aanhalingstekens) Dat zet de familienaam voort. Mijn man en ik runden een succesvol restaurant en ons kind verbleef vaak bij familie of vrienden. Ze was vaak op zichzelf. Ze hield niet van voetbal, autootjes en stoer speelgoed. Op vakantie wilde ze nooit rondlopen in zwembroek, maar lag ze aan het zwembad, verdoken onder een handdoek. Als mama zag ik die dingen wel, maar wilde ik ze niet zíén begrijp je?”

SOFFIE: “Ik zat op een college met alleen jongens, en ik voelde snel dat ik me moest inleven in een rol die helemaal niet bij me paste.”

PATRICE: “Vrij snel waren er geruchten over homoseksualiteit. Ik herinner me die keer dat mijn man en ik terugkwamen van vakantie en Steve (bijna verontschuldigend bij het vernoemen van die naam, red.) mèches had laten zetten. Mijn man en ik dachten dat hij homoseksueel was, maar we spraken het niet uit. Op haar achttiende begon ze haar benen te laseren. Ze zei dat ze last had van ingroeiende haartjes.”

SOFFIE: “Dat waren excuses. Hetzelfde deed ik tegen mijn baardgroei. Ik verzorgde me goed, met crèmes en zo. Mijn ouders hebben dat nooit gemerkt. Ik was ongelukkig, ja. Eenzaam. Ik dacht dat ik de enige ter wereld was met dat probleem. Aan de koksschool werd ik gepest. Ik maakte vrienden, maar zodra ze me beter leerden kennen, zagen ze dat er iets niet klopte aan me. En dan draaiden ze hun rug. Uit wanhoop heb ik eens een vriendin gehad. Dat heb ik een halfjaar volgehouden. Tot zij zich afvroeg waarom het nooit ‘verder ging’ tussen ons.”

PATRICE: “Na haar koksopleiding werkte Soffie bij ons in de keuken. De klanten zagen hoe ‘onze zoon’ haar haren langer liet groeien, en zich begon te maquilleren. De meesten reageerden positief, anderen stelden vragen als: ‘Gaat hij zich ook laten ombouwen?'”

SOFFIE: (fel) “Een auto kan je ombouwen, een mens niet. Wij spreken van een transitie. Op mijn 22ste hield ik het niet meer. Ik móést het gewoon zeggen.”

Heftig

PATRICE: “Op een avond zat ze te wenen in haar kamer. Ik vroeg wat er scheelde. ‘Ik ben naar Woerden (in Nederland, red.) geweest’, zei ze. Ze gaf me een foto van een meisje, in korte rok en met rode haren. Ik snapte er niks van. Had Steve een meisje ontmoet? ‘Nee, mama. Kijk eens. Dat ben ik.’ (stil) Dat hakt erin, hoor. De link leggen tussen je zoon en dat meisje: dat was heftig. Ik was in shock.”

SOFFIE: “Dat adres had ik gevonden op het internet. Daar kon ik me eens laten ‘omtoveren’.”

PATRICE: “Via de huisdokter zijn we dan bij de genderstichting terechtgekomen. Daar is ze doorgestuurd naar een psychiater, ter voorbereiding van de transitie. Eerst moest ze hormoonremmers nemen. Daarna oestrogenen.”

SOFFIE: “Ik heb zelf alle operaties bekostigd. Daar heb ik echt voor gespaard. In totaal gaat het over 20.000 euro. Alles bij elkaar heeft mijn transitie anderhalf jaar geduurd. Mijn eerste operatie was mijn borstoperatie. Een B-cup kreeg ik. Eigenlijk wilde ik groter, maar de dokter raadde dat af.”

PATRICE: “Daarna volgde een gelaatsoperatie. Bij een man heb je boven de ogen een been dat wat naar voren springt, dat werd vlakker gemaakt. De neus en kaken werden smaller en de adamsappel verdween. Voor de geslachtsverandering zelf reisden we naar Thailand. Daar is men gespecialiseerd in transitie.”

SOFFIE: “We zijn daar ontvangen in een heel propere kliniek, bij een bekwame dokter. Ik kreeg allerlei materiaal mee, zoals een kussen om na de operatie op te zitten, en een dik boek met uitleg.”

PATRICE: “Er waren ook dilators: staven die ze na de operatie drie keer per dag moest inbrengen om te vermijden dat de gereconstrueerde schede zou dichtgroeien.”

SOFFIE: “Ik heb helse pijnen gehad, maar die amper gevoeld. Ik heb gehuild van geluk toen ik uit de operatiekamer kwam.”

PATRICE: “Zo’n operatie is ingrijpend. Alles wordt weggenomen en met de resterende huid worden een vagina en schaamlippen gemaakt. De zenuwen van de penis worden gebruikt om een clitoris te maken. Ze heeft dus gevoel. De dokter garandeerde haar seksueel genot.”

SOFFIE: “Ik ben nu 28 en maagd. Het is moeilijk om een relatie te beginnen. Ik krijg wel aandacht van mannen. Maar blijkbaar schrikt mijn verhaal toch af. In de toekomst zie ik wel een vaste relatie met een man. Waarom niet? Ik ben een vrouw, met alles erop en eraan. Of ik ook benieuwd ben naar de seks? Ik móét dat gewoon hebben!” (lacht)

PATRICE: “Wat mij kwetst, is de onverdraagzaamheid tegenover mensen als Soffie. Je moest eens weten hoeveel zelfmoordenaars worden teruggevonden in vrouwenkleding. (pauzeert) Ik wil aan ouders van transgenders zeggen: accepteer je kind en schaam je nooit voor de buitenwereld. Ze hebben je écht nodig.”

Soffie: “Ik heb alle operaties zelf betaald. Daar had ik echt voor gespaard”

“Als mama zoek je eveneens de schuld bij jezelf” Patrice

Soffie toen ze zeven à acht was, en nog Steve heette.

Als 18-jarige jongeman.

Soffie met mama Patrice: als twee druppels water.

De cijfers

Transgender is een koepelterm die verwijst naar het geheel van travestie, transseksualiteit en transgenderisme. Deze mensen lijden in meerdere of mindere mate aan een geslachtsidentiteitscrisis of genderdysforie. Ze hebben het gevoel ‘in het verkeerde lichaam’ te zitten.

Tussen 1993 en 2008 telde het rijksregister 442 geslachtsaanpassingen in België, waarvan 68% vrouwen en 32% mannen.

Het merendeel van de operaties gebeurt tussen 26 en 55 jaar.

65% was ongehuwd, 6% gehuwd en 24% gescheiden op het moment van de geslachtsaanpassing.

(bron: Leven als transgender in België Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen)

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Mama van een transgenderkind

  1. Carina zegt:

    ik heb een zoon 30 jaar is hij nu, maar ik denk niet dat ik hem ooit als mijn dochter zal kunnen zien. Als er een formule is om mij dit aan te leren, kom me dat dat vlug uitleggen.
    Begrijp me niet verkeerd, hem steunen zal ik altijd doen… het aanvaarden is nog wat anders. Ik weet niet hoe u dit hebt gedaan, misschien had uw zoon wel de lichaamsbouw en de “trekjes” om dit gemakkelijk te aanvaarden, maar mijn zoon heeft dat niet! geen enkel vrouwelijk trekje, hij is daarbij dan ook 1.94 m. en ik weet echt niet hoe dit gaat aflopen…
    Vanwege een moeder van 4 fantastische zonen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s