Geen centen voor de Pride: “Raar dat de inspectie evenementen gaat evalueren in functie van anderen en niet in functie van het succes of de inhoud van het evenement zelf”

De Belgian Pride zit in geldnood.

Betekent communautair spel einde van Gay Pride?, Julie Vanstallen, Het Laatste Nieuws, 30.09.2011

Het einde dreigt voor de Gay Pride: als er niet dringend meer geld op tafel komt, zal de editie 2012 niet georganiseerd kunnen worden. Oorzaak hiervan is de kleine bijdrage van Franstalig België en de negatieve adviezen die de Inspectie van Financiën daardoor aflevert.

“Het is zo dat Vlaanderen ons de afgelopen twee jaar meer middelen gaf dan Wallonië”, zegt Alain De Bruyne, coördinator van de Gay Pride. Maar die functie zal de man niet lang meer invullen: als er niet dringend meer financiële middelen komen, moet hij tegen eind oktober opstappen. “De tijd dringt”, herhaalt De Bruyne nog. “Onze organisatie is de voorbije jaren sterk gegroeid tot een enorm aantal bezoekers (45.000 in 2011. Red.) en volgend jaar verwachten we nog meer volk. Maar meer volk betekent ook meer nood aan personeel, animaties, veiligheidsmaatregelen en dus meer middelen.”

Van waar dat extra geld precies moet komen, blijft een raadsel. Sommigen wijzen naar Franstalig België dat tot hiertoe minder bijdroeg dan Vlaanderen. Het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie dragen namelijk samen zo’n 9000 euro bij. De Franse Gemeenschap 4000 euro maar onder voorbehoud. Aan Vlaamse kant subsidieert de Vlaamse Regering de Pride met zo’n 50.000 euro. Daarbovenop komt nog eens 20.000 euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De Brusselse regering sponsort zo’n 26.500 euro en stad Brussel draagt voor 13.000 euro bij. Die ongelijke bijdragen zorgde ervoor dat de Inspectie van Financiën, die Vlaanderen moeten adviseren, negatieve adviezen uitschreef.

Inhoud

“Tot hiertoe legde de Vlaamse minister die adviezen naast zich neer en steunde hij ons wel”, gaat De Bruyne verder. “Maar eigenlijk vinden wij het pijnlijk dat wij de dupe moeten worden van een communautair spel. De verschillende overheden zouden ons moeten steunen omwille van het inhoudelijke project en niet kijken naar wie wat geeft!” Ook staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) is die mening toegedaan: “het is raar dat de inspectie evenementen gaat evalueren in functie van anderen en niet in functie van het succes of de inhoud van het evenement zelf”, klinkt het.

Volgens Arc-en-Ciel, de holebi vereniging uit Wallonië, kan de Waalse regering haar bijdrage niet verhogen omdat zij enkel bevoegd is voor Wallonië. “In de missie en visie van de Waalse regering staat dat zij steun moeten bieden aan projecten in Wallonië. Het feit dat de Pride in Brussel plaatsvindt, maakt het dus moeilijk om daar meer geld te verwachten”, klinkt het. “Bij de Franse Gemeenschap zijn er andere criteria, zoals cultuur tijdens feesten, die maken dat we nog geen aanspraak kunnen doen op meer centen.”

In gesprek

“Maar we zijn met beide overheden in gesprek en hopen dat er snel een oplossing komt”, zegt De Bruyne nog. “Tegen 13 oktober moet elke overheid ons laten weten hoeveel ze zullen investeren.” Kom er tegen dan niets uit de bus, betekent dat mogelijk het einde van de Gay Pride.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Geen centen voor de Pride: “Raar dat de inspectie evenementen gaat evalueren in functie van anderen en niet in functie van het succes of de inhoud van het evenement zelf”

  1. Pingback: Belgian Pride 2012 bevestigd voor 12 mei | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s