Nekt Vlaamse subsidiestop Belgian Gay & Lesbian Pride?

The Belgian Pride, de jaarlijkse roze zaterdag in Brussel, dreigt zonder centen te zitten en dus niet door te gaan. Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) geeft volgend jaar mogelijk geen subsidie meer. De Vlaamse bijdrage is goed voor zo’n tweederde van het budget.

Einde dreigt voor Gay Pride, Danny Vileyn, Brussel Deze Week, 28.09.2011

Als er niet dringend meer geld op tafel komt, is er volgend jaar geen Gay Pride. Franstalig België blijft in gebreke. En daarom doet ook de Inspectie voor Financiën moeilijk. Dat blijkt uit documenten die Brussel Deze Week inkeek.
De Pride is meer dan een feestelijke optocht, de Pride is ook politiek

De Pride is meer dan een feestelijke optocht, de Pride is ook politiek

Vijf jaar geleden zat de Belgian Pride – Gay Pride – in het slop, maar sinds er drie jaar geleden werd geprofessionaliseerd, is de jaarlijkse holebiparade exponentieel gegroeid. In twee jaar tijd is het aantal deelnemers verdubbeld. Op 14 mei 2011 telde de optocht 45.000 deelnemers, onder wie ook veel volk uit het buitenland, en trok hij een zeer divers publiek, niet excusief LGBTI trouwens (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Intersexual).

De Brusselse parade werd een groot internationaal statement voor openheid en verdraagzaamheid genoemd. De Belgian Pride is meer dan een feestelijke optocht, het is ook politiek. Zo begon de parade met een minuut stilte voor al diegenen die niet voor hun seksuele voorkeur kunnen uitkomen. En dan is er nog een economisch aspect: de Pride is een van de grote jaarlijkse evenementen die de horeca ten goede komen.

De Belgian Pride dreigt echter het slachtoffer van zijn eigen succes te worden. De organisatoren verwachten volgend jaar nog meer volk, maar ze beschikken niet over de middelen om met de voorbereiding te beginnen. Meer deelnemers betekent meer personeel, meer animatie, meer veiligheidsvoorzieningen ook. De voorbije jaren heeft de Belgian Pride al een zwaar beroep moeten doen op privésponsoring, maar de bijdrage uit die hoek kan niet eindeloos toenemen zonder dat het een commercieel evenement wordt.

Ongelijke bijdrage
De Belgian Pride is een organisatie van (het Vlaamse) Çavaria, Arc-en-Ciel Wallonie en het Brusselse Regenbooghuis. Maar de bijdrage van de verschillende overheden is zeer ongelijk. De Vlaamse regering (50.000) en de Vlaamse Gemeenschapscommissie (20.000) zorgen in 2011 samen voor tweederde van de bijdragen. Ook de Brusselse overheden deden hun duit in het zakje: de Brusselse regering met 26.500 euro, de stad Brussel met 13.000 euro en logistieke steun.

Het is Franstalig België dat gierig uit de hoek komt. Het Waalse gewest en de Franse Gemeenschapscommissie dragen samen maar 9.000 euro bij, de Franse Gemeenschap maar 4.000 en dan nog onder voorbehoud. Als de Franse Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie hun bijdrage niet substantieel verhogen, wordt gevreesd voor het voortbestaan van de Belgian Pride.

Die ongelijke bijdrage is ook de Inspectie van Financiën opgevallen. De Inspectie, die de Vlaamse regering adviseert, gaf twee jaar na elkaar een negatief advies. Ze stelt zich onder andere vragen bij de hoogte van de bijdrage van de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. En vooral bij de ongelijkheid van die bijdrage.

Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) heeft twee jaar na elkaar de bijdrage van de Vlaamse regering tegen het advies van de inspectie in goedgekeurd, maar dreigt ermee dat volgend jaar niet langer doen. Daarmee staat de Vlaamse bijdrage voor de Gay Pride op de helling. Tenzij natuurlijk de Franse gemeenschap een vergelijkbare inspanning levert. Dan pas zal de Brusselse Gay Pride gered zijn.

The Belgian Pride heeft al gereageerd.

Persmededeling: De Belgian Pride brengt alle partners rond de tafel.

Brusselnieuws.be en FM Brussel kondigen het einde aan van de Belgian Pride als franstalig België niet vlug over de brug komt met geld.

De werkelijkheid is genuanceerder. De Belgian Pride heeft financiële problemen, vecht om oplossingen te vinden en spreekt alle partners aan.

Enkele jaren geleden kwam onze grootste subsidie van het Brussels Gewest, sinds twee jaar komt het leeuwenaandeel van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest. Waarom dit zo is ligt vooral historisch. Wij hebben in het verleden waarschijnlijk ook te weinig op andere deuren geklopt.

Nu heeft de Belgian Pride aan de alarmbel getrokken en we hebben alle regeringen en gewesten van dit land rond de tafel gebracht op 15 september ll. Behalve de Duitse gemeenschap ( we waren die vergeten, sorry) was iedereen daar en heeft iedereen er zich toe verbonden naar oplossingen te zoeken.

Elke partner heeft daar het belang onderstreept van de Belgian Pride – the pride 4 every 1.

De CoCoF en de Communauté française bereiden voorstellen voor maar we verwachten er ook van de Nationale Loterij, van de federale Minister van Gelijke kansen en van het Fonds Sociale Maribel voor de federale sociale sector. Verder richten wij ons tot de Brusselse horeca en tot privé-sponsors.

Wij vinden dat alle overheden en instanties ervoor moeten zorgen dat de Belgian Pride zich verder kan ontwikkelen en wij stellen de problematiek veel breder dan die bepaald door de binaire tegenstelling franstalig/ nederlandstalig België.

Binenkort komen alle instanties opnieuw samen voor een tweede ronde tafel. Wij vertrouwen erin dat daar oplossingen gevonden worden die OK zijn voor iedereen en wij houden u zeker op de hoogte.

Chille Deman
Voorzitter Belgian Pride

Reacties op Brusselnieuws maar ook bij Het Nieuwsblad zijn niet van de poes.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nekt Vlaamse subsidiestop Belgian Gay & Lesbian Pride?

  1. Pingback: Geen center voor de Pride: “Raar dat de inspectie evenementen gaat evalueren in functie van anderen en niet in functie van het succes of de inhoud van het evenement zelf” | Lacquemant

  2. Pingback: Geen centen voor de Pride: “Raar dat de inspectie evenementen gaat evalueren in functie van anderen en niet in functie van het succes of de inhoud van het evenement zelf” | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s