Homokoppel Rik Debrabandere en Mike Vandamme wilt cel delen in Leuven-Centraal

Gedetineerden Rik Debrabandere en Mike Vandamme willen samenwonen in Leuven-Centraal. Ze hebben hiervoor officieel een verzoek ingediend.

“Graag één cel voor mij en mijn man”, Kurt Wertelaers en Kirsten Bosmans, Het Laatste Nieuws, 27.09.2011

Drievoudig moordenaar Rik Debrabandere (51) en zijn echtgenoot, verkrachter Mike Vandamme (26), willen gaan samenwonen in de gevangenis van Leuven-Centraal. Ze hebben bij de directie een officieel verzoek ingediend om de rest van hun tijd achter de tralies ook ’s nachts bij mekaar te mogen doorbrengen. Vorig jaar zorgden de twee al voor ophef door te trouwen in de gevangenis, waarbij travestiet ‘Erika’ Debrabandere gekleed was in een huwelijksjapon en een blonde pruik en hoge hakken droeg.

Het homopaar heeft de directie van Leuven-Centraal een brief gestuurd waarin beiden vragen om voortaan samen opgesloten te zitten, in één cel. Debrabandere kreeg in 2001 levenslang voor drie krankzinnige moorden, gepleegd in drie maanden tijd en in drie landen. Vandamme zit vast voor verkrachting. De twee hebben mekaar in Leuven-Centraal leren kennen en de liefde was zo groot dat ze er eind vorig jaar huwden. Een “sprookjeshuwelijk” werd het genoemd. Rik Debrabandere had zich zelfs als zijn vrouwelijke alter ego Erika verkleed. Hun huwelijk werd geconsumeerd in de bezoekruimte, waar ze ongestoord hun gang konden gaan.

Beiden verblijven op dit moment al op dezelfde afdeling, in dezelfde gang. Aanvankelijk nog elk in een andere uithoek, maar de voorbije maanden slaagde Vandamme er al in om de leeggekomen cel vlak naast die van zijn geliefde te betrekken. Ze mogen bij elkaar in de cel gaan zitten tot kwart over acht ’s avonds, en dan moet ieder naar zijn eigen bed. Op ‘ongestoord bezoek’ hebben ze, zoals de meeste gedetineerden, een keer of vier per maand recht, telkens twee uur.

Geen commentaar

Maar dat volstaat dus niet voor het duo. Ze willen ook de nachten samen. Als argument voeren ze niet alleen aan dat ze een paar vormen, Debrabandere heeft naar verluidt ook een doktersattest waaruit zou blijken dat zijn medische toestand van die aard is dat er ’s nachts ook best iemand bij hem in de cel verblijft. Liefst van al zijn Mike, natuurlijk.

Het verhaal wil dat ze een soort van ‘duocel’ zouden willen, maar Leuven-Centraal hééft die niet voor gedetineerden die er hun straf uitzitten. In de vleugel waar de mensen nog in voorhechtenis zitten, bestaan die duocellen wél, maar in de regel mogen beide groepen gevangenen mekaar niet tegenkomen. En dus breekt gevangenisdirecteur Guido Verschueren – vorig jaar nog gelauwerd voor zijn humaan gevangenisbeleid – het hoofd over hoe hij een en ander moet oplossen. De directeur liet gisteren weten geen commentaar te geven op individuele dossiers.

Dagelijkse kost

Dat gedetineerden van cel wisselen, is overigens haast dagelijkse kost in de Belgische gevangenissen. “Zo krijgen we bijvoorbeeld vragen van niet-rokers die weg willen uit een cel waarin gerookt wordt”, zegt Laurent Sempot van het Gevangeniswezen. “En een Vlaming die bij twee Albanezen zit die hij niet verstaat, zou misschien ook liever wat verderop in de gang zitten, bij die twee Belgen waarbij dan weer een Albanees zit die hen niet begrijpt. Wat ik bedoel: het staat gedetineerden vrij om de vraag te stellen, het is aan de directie om te beslissen of ze ingewilligd wordt.”

Normaal gezien heeft een gevangene die zijn straf uitzit recht op een cel voor hem of haar alleen. “Al gebeurt het soms ook wel dat iemand uit pure eenzaamheid vraagt om op een duocel te liggen”, aldus nog Sempot. “En als die cel voorhanden is, en er zijn geen gevaren voor de veiligheid, dan kan een gevangenisdirecteur daarop ingaan. Maar het is niet omdat in dit geval beide heren met mekaar getrouwd zijn, dat er een wettelijke verplichting is om hen samen te laten slapen.”

Tippelen

Hoe dan ook, de vraag van het duo doet stof opwaaien. “Die Debrabandere bakt het bruin”, reageren mensen die hem van zeer nabij bezig hebben gezien in Leuven-Centraal. “In andere gevangenissen zou hij zoveel noten niet op zijn zang hebben, maar hier kan alles. Eerst liep hij hier rond als Erika en tippelde hij aan de deur van zijn cel. Dan is er dat huwelijk geweest en nu dit weer. Onbegrijpelijk.”

Anderen tonen dan weer meer begrip. “De vrijheidsberoving moet de straf zijn”, zegt een cipier. “Gevangenen verbieden om te trouwen, hun familie te zien, tv te kijken of – zoals in dit geval – samen te slapen, zou eigenlijk niet mogen.”

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Homokoppel Rik Debrabandere en Mike Vandamme wilt cel delen in Leuven-Centraal

  1. Orpheus zegt:

    Ik zie dit nog niet gbeuren bij een hetero koppel. waar halen ze het lef. Ik geloof tenstelligste in gelijkheid maar dan ook in gelijkheid in straf, zoals ik zei, ik denk niet dat het in de Belgische Gevangenissen toegestaan is dat een man en vrouw tesamen in een cel mogen wonen. Hadden deze personen deze gruwelijke daden niet begaan dan konden ze in vrijheid en blijheid bij elkaar zijn. Maar zoals de romeinen zeggen, de wet is de wet is de wet. Geen compassie voor hen.

  2. dude_Gent zegt:

    Zijn dat dezelfde 2 die in 2009 in het Gentse Citadelpark twee 19-jarige jongens tot traumatiserende handelingen dwongen? Steek ze maar in twee verschillende gevangenissen op meerdere honderden kilometers van elkaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s