Anoniem klacht indienen tegen homofoob geweld?

Open Vld-senator Nele Lijnen wilt dat slachtoffers van homofoob gedrag anoniem klacht kunnen indienen bij de politie, zoals dat sinds kort in Nederland mogelijk is. Daarmee hoopt ze dat de aangiftebereidheid voor deze ernstige misdrijven drastisch verhoogt. Nu is het aantal holebi’s die officieel klacht indienen wanneer zij het slachtoffer zijn van homofoob geweld nog steeds zeer beperkt.

Klacht indienen bij een geval van homofoob geweld kan nu al en politie heeft beroepsgeheim.

Er gaapt dan ook een kloof tussen het aantal officiële aangiftes voor homofoob geweld en het reële aantal feiten waarmee holebi’s worden geconfronteerd, aldus Lijnen. Ze wijst er op dat de geringe aangiftebereidheid niet zonder gevolgen blijft. Zo heeft de politie onvoldoende inzicht in de problematiek rond homofoob geweld waardoor de daders moeilijker kunnen worden gevat. Bovendien voelen de slachtoffers zich in de steek gelaten door de maatschappij.

In Nederland wordt het anoniem melden van homofoob geweld dit jaar landelijk ingevoerd na succesvolle experimenteerfase in de regio’s Amsterdam-Amstelland en Gelderland-Zuid, aldus senator Nele lijnen. De politie van Amsterdam schat dat maar liefst 96 procent van de homovijandige incidenten niet wordt gemeld. Een groot probleem is dat een deel van de holebi’s zich niet heeft geuit en dus geen klacht durft indienen omdat ze officieel hetero zijn, stelt Nele Lijnen.

De Open Vld’ster gaat een wetsvoorstel indienen om de slachtoffers de mogelijkheid te geven om anoniem klacht in te dienen tegen homofoob geweld.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Anoniem klacht indienen tegen homofoob geweld?

  1. Pingback: Wetsvoorstel in Senaat voor anonieme klachten homofoob geweld | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s