Klaus Wowereit (SPD) en Piratenpartij winnen deelstaatverkiezingen Berlijn

De Berlijnse burgemeester Klaus ‘Wowi’ Wowereit haalde zondag met de vingers in de neus zijn derde ambtstermijn. In 2001 maakte de sociaaldemocraat zich beroemd met de oneliner: “Ich bin schwul – und das ist auch gut so” (“Ik ben homo – en dat is ook goed zo.”).

Blijft de vraag met wie Wowereit (58) in coalitie gaat. Zijn sociaal-democratische SPD haalde 29%, gevolgd door een verrassende 23,5% voor de christendemocratische CDU. Dit is pakweg 2% meer dan vijf jaar geleden. De Groenen zijn ook mogelijke coalitiepartners met 18% van de stemmen. De huidige linkse partner van de SPD, die Linke, verloor fors en kwam op 11,5% uit.

De liberale FDP verdwijnt omdat ze met 2% onder de drempel van 5% valt. Wowereit weet zichzelf en de stad uitstekend te verkopen. Uit zijn koker kwam de beroemde slogan ‘arm, aber sexy’. Onder ‘Wowi’ is het toerisme verveelvoudigd. Berlijn kreeg mede dankzij hem het imago een vrije, creatieve stad te zijn. Maar er is ook een ander Berlijn, met een belabberd onderwijs, hoge werkloosheid en veel geweld.

Grootste verrassing was de Piratenpartij. De links-libertarische (maximale vrijheid voor het individu) partij haalde in één klap 8,5% van de stemmen.

De Piratenpartij, een Duitse versie van het Zweedse origineel, is een anti-establishmentformatie met een linksliberaal programma. Met een verrassende 8,5 procent van de stemmen mogen de Piraten meteen het hoofdstedelijke halfrond in. Na afloop van de stembusgang beloofde hun lijsttrekker, Andreas Baum, zijn kiezers “een geëngageerde politieke inzet”.

Volgens Baum overtrof zijn resultaat de verwachtingen “maar waren we ons bewust van de belangstelling die we opwekten. Dit is een teken dat het flink anders moet in het deelstaatparlement”, zei hij op de openbare omroep ZDF. Baum gaf toe dat zijn partijgenoten weinig politieke ervaring hebben, maar zei “dat we van ons zullen laten horen. Reken maar.”

Het programma van de Piraten wordt geschraagd door de eis tot bescherming van de privacy en het recht op informatie, en blijkt vooral populair bij gebruikers van hippe hightech en sociale media. De Piratenpartij wil softdrugs legaliseren, verdedigen het homohuwelijk, zijn tegen Kirchensteuer (een belasting waarmee de Duitse kerken worden gefinancierd), willen camerabewaking verbieden en vragen een interprofessioneel akkoord over een minimumloon.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s