Çavaria en Sensoa steunen ‘homobloedverbod’ Rode Kruis

Holebi- en transgenderbelangenorganisatie çavaria pleit voor het eerlijk invullen van de vragenlijst van het Rode Kruis bij bloeddonatie. MNM-presentator Tom De Cock gaf op Twitter toe te liegen en zo bloed te geven. Een slecht idee, vinden çavaria maar ook Sensoa. Het Vlaams centrum voor seksuele gezondheid onderschrijft immers het beleid van het Rode Kruis.

Toms ‘bloedcoming-out’ is geen schokkend nieuws. Wel meer homomannen liegen om toch bloed te mogen geven. Het Rode Kruis roep bij monde van Philippe Vandekerckhove moord en brand. “De volksgezondheid is in gevaar.”

Persbericht: Çavaria pleit voor eerlijk invullen van vragenlijst Rode Kruis

In de pers zegt radiopresentator Tom De Cock dat hij al enkele keren bloed gaf voor het Rode Kruis en daarbij loog over zijn seksuele geaardheid. Als homoman mag hij immers geen bloed geven. Ook al heeft çavaria begrip voor homo’s die zich beledigd voelen door de uitsluiting van het Rode Kruis, toch steunt de koepel het idee van Tom De Cock niet. Çavaria vindt het niet verantwoord dat homo’s de vragenlijst van het Rode Kruis bewust foutief zouden invullen.

Het Rode Kruis vraagt aan alle mannen die ooit seks hadden met een andere man, om geen bloed te geven, en dit levenslang. Tom De Cock spreekt van een “dwaze, homofobe regel”. Hij heeft immers een vaste, monogame relatie en bovendien deden hij en zijn partner beiden een hiv-test, die negatief was.

Çavaria heeft begrip voor homo’s die zich, net als Tom, misnoegd voelen over hun uitsluiting door het Rode Kruis. Er zijn immers veel homomannen met monogame, vaste relaties en homo’s die steeds consequent veilig vrijen. Meer nog: onderzoek wijst uit dat mannen die seks hebben met mannen, in vergelijking met de algemene bevolking, meer inspanningen leveren om veilig te vrijen. Toch steunt çavaria de aanpak van Tom niet.

De hiv-cijfers zijn in ons land alarmerend hoog voor de groep van mannen die seks hebben met mannen (msm). Volgens de meest recente cijfers zou 1 op 20 Belgische homomannen hiv hebben. Bovendien kennen 1 op de 6 homo’s hun hiv-status niet, omdat ze zich niet laten testen.

Dit betekent dat 1 op 20 mensen binnen een kleine groep van de bevolking het virus dragen. Doordat het aantal hiv-positieve mensen binnen deze kleine groep, toeneemt, is er sprake van een sneeuwbaleffect. 80 % van de homomannen heeft wisselende seksuele partners, blijkt uit onderzoek. De homosubcultuur kent een uitgebouwde sekshoreca, waar mannen elkaar – vaak ook via internetdating- anoniem kunnen ontmoeten. Anoniem sekscontact kan ‘seksuele etiquette’ in de weg staan.

Çavaria krijgt af en toe berichten van homo’s die bloed willen geven en zich beledigd voelen door de weigering van het Rode Kruis. De argumenten zijn: “ik vrij altijd veilig”, “ik heb een monogame vaste relatie” en “ik laat me geregeld testen”. Deze argumenten zijn ongetwijfeld juist en het gevoel beledigd te zijn, is daardoor begrijpelijk.

We moeten echter beseffen dat veilig bloed de absolute prioriteit is. We moeten als gemeenschap de feiten en de cijfers onder ogen durven zien. Het Rode Kruis baseert haar weigering van msm op de statistische kans dat een man die seks heeft met mannen, besmet zou kunnen zijn. Çavaria vindt de levenslange weigering buiten proportie, en vraagt al jaren aan het Rode Kruis om dat criterium aan te passen, zoals dat bijvoorbeeld in Groot Brittannië zal gebeuren. Dat neemt niet weg dat çavaria begrip heeft voor het feit dat het Rode Kruis msm uitsluit, ongeacht de aard van de seksuele relatie(s) die ze hebben.

Onderzoekers geven aan dat er veel risico is op hiv-besmettingen binnen vaste relaties. Het kan gebeuren dat een man oprecht denkt dat hij steeds veilig vrijt, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Een vergissing bij een bloeddonor die tot een kleine groep behoort waar hiv procentueel veel meer aanwezig is, kan grotere gevolgen hebben dan een gelijkaardige vergissing van een man die niet tot deze groep behoort. Daarom vindt çavaria de weigering van het Rode Kruis, behalve dan de levenslange termijn, gerechtvaardigd.

Çavaria zal in het najaar, met een denkdag voor de beweging, een start maken met een diepgaande en brede discussie over het seksuele gedrag van homomannen. Het doel van deze discussie zal zijn om de complexiteit van hiv bij msm te doorgronden, om op die manier samen strategieën te ontwikkelen om homomannen en hun partners te beschermen.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi, Media en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Çavaria en Sensoa steunen ‘homobloedverbod’ Rode Kruis

  1. Pingback: Çavaria: verbod op ‘homobloed’ terecht, ongeacht seksgedrag | Lacquemant

  2. Pingback: Çavaria in Knack: ‘homobloedverbod’ te drastisch | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s