België best tolerant voor homo’s

Nederlands is volgens een eigen Nederlands onderzoek het meest tolerant tegenover homo’s. België scoort een vijfde plaats in het onderzoek Gewoon aan de slag? De sociale veiligheid van de werkplek voor homoseksuele mannen en vrouwen van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Op de vraag “moeten holebi’s vrij zijn om hun leven te leiden zoals zij dat willen?” antwoorden meer dan acht op de tien Belgen positief.

Rusland bengelt in het onderzoek helemaal onderaan. Ook in de Oost-Europese landen en in Turkije vindt het overgrote deel van de bevolking dat homoseksuele mannen en vrouwen niet vrij mogen kiezen hoe ze hun leven leiden.

Onveiliger

Wanneer de vraag expliciet gesteld wordt wie een seksuele relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht ‘helemaal niet verkeerd vindt’, valt het percentage dat hier positief op antwoordt in Turkije zelfs terug onder 5 procent. In België reageert net iets meer dan de helft positief. En hoewel meer dan zes op de tien voorstander zijn van het holebihuwelijk, vindt maar iets meer dan 40 procent dat holebi’s ook kinderen moeten kunnen adopteren.

Dat de Nederlanders bovenaan staan, is niet helemaal onverwacht. Onze noorderburen hebben immers al decennialang het imago van homovriendelijk land. Al loopt het ook daar tegenwoordig wel eens mis. Volgens onderzoekster Saskia Keuzenkamp voelt 21 procent van de homoseksuele mannen en 13 procent van de lesbische vrouwen zich nu onveiliger dan een jaar geleden. Drie kwart van hen wijt dat aan berichten in de media over geweld bij homo’s.

In de Nederlandse groep die problemen heeft met homoseksualiteit zijn vooral niet-westerse allochtonen, orthodox-religieuzen en jongeren onder de zestien oververtegenwoordigd. Die laatsten hebben volgens Keuzenkamp vaker moeite met afwijkend gedrag van de iets oudere jeugd.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Lifestyle, Media, Werk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s