Politie Antwerpen: meld homofoob geweld

De voorbije weken en maanden vielen enkele gevallen van homofoob geweld in Brussel en Antwerpen op. De Magneet, het tijdschrift van Het Roze Huis, interviewde commissarissen Jinnih Beels en Fons Bastiaensens van Lokale Politie Antwerpen.

Meld homofoob geweld!, Dennis De Roover, De Magneet, 01.09.2011
De Antwerpse politie adviseert: hoe doe je aangifte? Hoe ga je om met geweld?

Plegers van homofoob geweld werden tijdens de afgelopen Antwerp Pride nog symbolisch uitgefloten maar lang niet alle haatmisdrijven tegen holebi’s en transgenders worden gemeld. Slachtoffers schamen zich vaak of ervaren aangifte doen als een te hoge drempel. De politie dringt er echter op aan dat slachtoffers hen opzoeken zodat ze een beter zicht kunnen krijgen op het fenomeen. Commissaris Jinnih Beels van de Cel Diversiteit en commissaris Fons Bastiaenssens (perswoordvoerder) van Lokale Politie Antwerpen vertellen hoe je aangifte doet en hoe je best reageert op homofoob geweld.

Jinnih Beels is meteen duidelijk over aangifte doen wanneer we haar opzoeken in de politietoren: “Er is geen verschil in het aangeven van homofoob geweld of een andere vorm van geweld. Je kunt altijd aangifte doen in eender welk politiekantoor in Antwerpen: bij de kleine kantoren is dat tijdens de openingsuren maar de hoofdkantoren zijn 24 uur op 24 open. Mensen kunnen altijd ergens terecht.”

De Magneet: Schaadt het als je een paar dagen wacht met een aangifte omdat je nog te aangeslagen bent?

Jinnih Beels: “Ik kan iedereen adviseren om zo snel mogelijk werk te maken van een aangifte.”

Fons Bastiaenssens: “Er zijn natuurlijk situaties waarbij iemand zo ernstig verwond raakt dat de verzorging voorgaat. Vanuit het standpunt van de politie geldt uiteraard: hoe sneller, hoe liever. Het signalement van de geweldpleger is dan meestal nauwkeuriger. Dat geldt voor alle misdrijven: snellere aangifte vergroot de pakkans. We hebben er uiteraard alle begrip voor dat iemand even wil bijkomen voor een aangifte te doen. Ook als het feit al even in het verleden ligt, kan aangifte nog altijd.”

DM: Waar kunnen slachtoffers al even bij stilstaan voor ze aangifte gaan doen?

Jinnih Beels: “Het is belangrijk dat ze vlug komen, want mensen vergeten snel. Voor ons is van belang dat we vanaf het begin basisinformatie verkrijgen: wat is er specifiek gebeurd? Waar vond het geweld plaats? Wie was er allemaal bij betrokken? Persoonsbeschrijvingen en het tijdstip van de feiten zijn zeer belangrijk. Hoe langer slachtoffers wachten, hoe meer ze vergeten. Ik kan begrijpen dat de politie voor sommigen een drempel vormt, maar wij beschikken ook over maatschappelijk assistentes die voor ons werken. Als mensen niet goed naar een politiekantoor durven te gaan, kunnen ze als slachtoffer altijd hun verhaal doen bij onze nazorg. We zullen trouwens altijd slachtofferhulp aanraden.”

Fons: “Als onze collega’s merken dat een slachtoffer aangeslagen is door wat hem of haar is overkomen, zullen ze dat aanbod altijd doen. Zij vangen die signalen heel snel op.”

Jinnih: “Het probleem is dat slachtoffers vaak de schok onderschatten en niet ingaan op het aanbod. Het is belangrijk dat slachtoffers hun verhaal kwijt kunnen, want onze maatschappelijk assistentes kunnen hen verder helpen en ook doorverwijzen naar andere instanties, mocht dat nodig zijn. Slachtoffers weigeren vaak het aanbod en krijgen een tijd later een emotionele weerslag.”

DM: Vaak doen holebi’s en transgenders geen aangifte. Ze denken: “ze zullen wel beweren dat we het zelf hebben uitgelokt.”

Jinnih: “Ik kan me best voorstellen dat er in het verleden al mensen zijn geweest die op zo een manier zijn behandeld. Het valt niet uit te sluiten maar het is geen afdoende reden om niet te komen. Er zijn zoveel goede politiemensen die wel degelijk aangiftes behandelen en mensen verder helpen. Ik denk dan: als je aangifte doet en je wordt niet goed geholpen: meld ons dat! Wij moeten ook de kans krijgen om collega’s aan te spreken en hen erop te wijzen dat ze hun werk degelijk moeten uitvoeren. Slachtoffers kunnen ook via Meldpunt Discriminatie melding doen. Ze moeten zich niet laten afschrikken!”

DM: Wanneer aangifte wordt gedaan, zullen uiteraard controlevragen worden gesteld zoals: “Heb je zeker zelf niets uitgelokt? Ben je niet ingegaan op provocaties?” Die vragen komen natuurlijk hard aan.

Jinnih: “Klopt. Die vragen moeten ook worden gesteld. Ze zijn niet slecht bedoeld maar ik begrijp dat je als slachtoffer van geweld jezelf snel geviseerd voelt. Daarom is het zo belangrijk dat we onze mensen bewust maken van het probleem dat haatmisdrijven vormen.”

DM: Wordt er in de opleiding aandacht besteed over hoe je best omgaat met slachtoffers van haatmisdrijven?

Jinnih: “Zeker! Er is veel aandacht voor crisisopvang. We hebben ook een opleiding omgaan met diversiteit waarin specifieke aandacht is voor slachtoffers van haatmisdrijven. Bij de politie zijn we ons zeer bewust van het belang van verdraagzaamheid tegenover holebi’s. We gaan ook een halve dag naar Het Roze Huis waar we een opleiding krijgen over de holebileefwereld. Homofoob geweld wordt op die dag altijd aangekaart. Zo’n dag is niet alleen belangrijk om ondersteuning te geven aan onze collega’s in het begrijpen van de thematiek maar het is ook een manier om hen te laten werken aan de manier waarop zijzelf denken over homoseksualiteit. We leven in 2011 maar we hoeven niet de illusie te koesteren dat iedereen binnen ons korps positief denkt over holebi’s. Je staat meestal negatief tegenover iets dat je niet kent. Vóór het bezoek aan Het Roze Huis zijn sommige collega’s niet overtuigd van het nut van de opleiding maar dat slaat snel om op het moment dat ze daar zijn. Een dergelijke dag geeft onze medewerkers de kans vrijuit te praten over collega’s die homoseksueel of lesbisch zijn, over ervaringen met slachtoffers van homofoob geweld, … Die dagen missen hun effect niet!”

DM: Wanneer slachtoffers aangifte doen is het uiteraard belangrijk dat ze expliciet vermelden dat ze werden geviseerd omdat ze holebi of transgender zijn.

Fons: “Wanneer er aangifte wordt gedaan, wordt niet altijd expliciet vermeld dat er een homofobe kant is aan de feiten. Naar de politie gaan is voor velen al een hoge drempel en je eigen seksuele geaardheid onthullen om de homofobe aard van geweld aan te geven, is nog een extra drempel. Daardoor is het zo moeilijk om betrouwbare cijfers te krijgen over homofoob geweld. Wanneer er in Antwerpen dergelijk geweld opduikt, vragen journalisten ons vaak naar cijfers maar die zijn nooit honderd procent accuraat. Bij aangiftes wordt door het slachtoffer niet altijd de link gelegd met homoseksualiteit als aanleiding voor het geweld.”

DM: Zijn cijfers nodig voor een beleid?

Jinnih: “Als er cijfers zijn, volgen er vaak sneller acties uit beleidshoek. Al zitten wij als politie niet op cijfers te wachten om het probleem aan te pakken. Toch kunnen we dit maatschappelijke probleem niet alleen oplossen. We zijn ook aangewezen op het gerecht, de politiek, het middenveld, … Als we over meer cijfers beschikken, gaan er ook niet opeens wonderen gebeuren. Zo is werken met jongeren die haatmisdrijven plegen niet vanzelfsprekend.”

DM: Stel, je komt als koppel terug van het uitgaan en wordt nageroepen door een groep jongeren. Wat doe je opdat het niet verder escaleert?

Jinnih: “Zolang het bij verbaal geweld blijft, raad ik hen aan door te stappen en het over zich heen te laten gaan. Het heeft geen zin als koppel tegen een groep in te gaan: dat kan provocerend werken. Je moet altijd eerst aan je eigen veiligheid denken. Je kijkt de jongeren best niet recht in de ogen aan. Natuurlijk kan je eens vlug kijken met wie je te maken hebt. Zijn het bijvoorbeeld kerels die je regelmatig tegenkomt? Je kunt met die informatie ook naar de politie stappen, ook al bleef het alleen bij verbaal geweld. Vooral als dergelijke situaties zich regelmatig voordoen, moet je die stap zeker ondernemen. Dan kunnen wij daarop werken. Wanneer er wordt geroepen: ga dan ook niet meteen weglopen. Gewoon doorstappen volstaat.”

Fons: “Want dan voelen ze je angst en ben je al een stuk slachtoffer. Op dat moment ben je een gemakkelijke prooi en is de kans groot dat ze je gaan volgen.”

DM: Wat als ze toch op je afkomen om fysiek geweld te plegen?

Jinnih: “Ga dan meteen lopen. Ik raad aan om plekken op te zoeken met veel mensen: cafés, pleinen, terrassen, … Probeer ergens binnen te gaan, neem je gsm en bel onmiddellijk de 101. Zeg meteen dat je jezelf bedreigd voelt. Ga vooral de confrontatie niet aan: mocht er achteraf toch iets van komen, heb je jezelf als slachtoffer niets te verwijten. De schuld ligt dan volledig bij de ander. Als je meteen belt, sturen we dadelijk een ploeg ter plaatse. Vaak zal de politie op dat moment vragen om op de veilige plek te blijven. We komen dan naar het slachtoffer en met onze bescherming kunnen we met de geviseerde persoon een rondrit doen en de geweldplegers opspeuren. Dat geeft ons de kans die jongeren ook meteen aan te spreken over hun gedrag en daden.”

DM: Bedankt voor de nuttige adviezen. We hopen alleszins dat in de toekomst meer slachtoffers de stap aandurven om aangifte doen!

Voor noodgevallen: bel 101 (politie) of 112 (Europees noodnummer)
Voor informatie en niet-dringende vragen, bel de Blauwe Lijn van Lokale Politie Antwerpen: 0800 123 12
Politiehoofdkantoren Antwerpen (dag en nacht open): Oudaan 5, Antwerpen / Noorderlaan 500, Antwerpen / Handelstraat 101, Antwerpen / Quinten Matsijslei 50, Antwerpen / Unolaan 2, Deurne / Kleinesteenweg 16, Wilrijk
Melding via Meldpunt Discriminatie: in het kantoor van de Ombudsvrouw aan de Sint-Jacobsmarkt 7 in Antwerpen / meldpunt.discriminatie@stad.antwerpen.be / tel: 0800 94 84 3
Meldpunten in andere steden op: http://www.gelijkekansen.be

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Politie Antwerpen: meld homofoob geweld

  1. Pingback: Anoniem klacht indienen tegen homofoob geweld? | Lacquemant

  2. Pingback: Holebi politieagenten lanceren aangifteformulier gaybashing en ook Rainbow Cops Belgium | Lacquemant

  3. Pingback: Elio Di Rupo wil meer blauw op straat en preventie op school tegen homohaat | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s