Meer hiv in moslimlanden door homoseks en drugs

Ook islamlitische landen zijn niet immuun voor hiv.

Aantal hiv-besmettingen stijgt in islamitische landen, Sjoukje Smedts, De Morgen, 04.08.2011

BRUSSEL l Het aantal nieuwe hiv-besmettingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten groeit aan door onveilige homoseksuele contacten en drugsgebruik. Bovendien weerhoudt de homofobie in islamitische landen hiv-patiënten ervan medische hulp te zoeken. Ook in ons land blijft het moeilijk om bij hiv-besmette moslims een medicijnentherapie op te starten.

In 2001 bedroeg het aantal nieuwe hiv-besmettingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten nog 36.000, in 2009 lag dat aantal al op 75.000. Het totaal aantal hiv-patiënten in de regio klokte daarmee in 2009 af op 460.000. Zo blijkt uit onderzoek van Unaids.

Volgens aidsspecialist Eric Florence van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen is het drugsgebruik in armoedige omstandigheden waarschijnlijk een van de redenen voor het gestegen aantal besmettingen. Ook het feit dat homoseksuele contacten nog altijd taboe zijn in islamitische landen en daarom meestal verdoken en onveilig gebeuren is naar zijn mening een mogelijke verklaring voor de stijging.

Toch hoeven de cijfers van Unaids niet meteen te betekenen dat het hiv-virus zich in landen als Pakistan, Libanon of Saoedi-Arabië plots veel sneller verspreidt. Doordat homoseksuele gemeenschap in islamitische landen verboden is, waren de officiële cijfers over hiv-patiënten er in het verleden mogelijk onrealistisch laag. Nu westerse organisaties de bestemmingen sinds enkele jaren veel actiever opsporen, worden de cijfers de hoogte ingestuwd.

Aidsremmers

Bij de aidsreferentiecentra van de Belgische ziekenhuizen merken ze geen gelijkaardige stijging van het aantal moslimpatiënten. De artsen ondervinden er wel dat het nog altijd veel moeilijker is om de moslims aan de aidsremmers te krijgen, hoewel die hun verwachte levensduur sterk kunnen verlengen.

“De patiënten die afkomstig zijn uit het midden of het zuiden van Afrika worden meestal besmet met het aidsvirus door heteroseksuele contacten. Moslims raken vaker besmet door homoseksuele gemeenschap”, vertelt dokter Linus Van De Kerckhove van het aidsreferentiecentrum van het Universitair Ziekenhuis van Gent. “De moslimmannen zijn meestal goed geïntegreerd en beseffen daarom dat ze hiv kunnen oplopen.” Een medicijnentherapie bij hen opstarten ligt volgens Van De Kerckhove wel veel moeilijker. “Moslims moeten hun pillen bijvoorbeeld verstoppen voor hun familie om zo ook hun homoseksualiteit verborgen te houden.”

Precies om die reden vrezen onderzoekers dat de aidsepidemie zich nu snel in het Midden-Oosten zal verspreiden. In het verleden werd het hiv-virus ook eerst bij minderheidsgroepen vastgesteld, waarna het snel een weg vond naar de rest van de bevolking. Zo’n vaart zal het volgens epidemioloog Luc Bonneux deze keer niet lopen. Of tenminste, niet via homoseksuele moslims die een outing vrezen wanneer ze hulp zoeken.

“Dat het hiv-virus zich vroeger snel verspreidde binnen en vanuit de homogemeenschap, had te maken met de vele contacten die mannen hadden, bijvoorbeeld in badhuizen. Ik kan me niet voorstellen dat in een land als Pakistan zulke badhuizen worden getolereerd.” Het heroïnegebruik met gedeelde naalden in het Midden-Oosten kan naar Bonneux’ mening de verspreiding van hiv wel versnellen.

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Godsdienst, Holebi, Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s