24 holebi’s wilden in 2010 kind adopteren

In 2010 hebben 24 holebi’s in Vlaanderen zich kandidaat gesteld voor adoptie. Dat zijn er drie keer zo veel als in 2009.

Te weinig adoptiekindjes in Vlaanderen, Sofie Vanlommel, De Morgen, 06.07.2011

In Vlaanderen werden het afgelopen jaar 205 buitenlandse kindjes geadopteerd, een daling met 16 procent vergeleken met 2009. In hetzelfde jaar kregen 221 kandidaat-adoptieouders een vonnis in handen dat hen geschikt verklaart om een kindje te kunnen adopteren. De kloof tussen vraag en aanbod wordt steeds groter.

Nog in 2010 gingen de poorten van de twee belangrijkste herkomstlanden, Kazachstan en Ethiopië, dicht. Hoe lang dat nog zal duren, is niet duidelijk. Uit die twee landen kwamen vorig jaar acht op tien van de 205 adoptiekindjes voor Vlaanderen. In totaal gaat het om 119 jongens en 86 meisjes. Derde belangrijkste land is China, waaruit 18 kinderen werden geadopteerd, voornamelijk gehandicapte of oudere kinderen. Andere belangrijke herkomstlanden zijn India (10) en Zuid-Afrika (12). De gemiddelde tijd die verstrijkt tussen aanmelding en het moment waarop een kind wordt toegewezen, is meer dan 39 maanden, of ruim 3 jaar. Dat varieert van 22 maanden voor Polen tot 61 maanden voor China.

Het aantal buitenlandse kinderen dat voor adoptie naar Vlaanderen kwam daalt voor het tweede jaar op rij. Het aantal mensen dat de hele procedure succesvol heeft afgerond en met lege handen achterblijft, stijgt. Sinds 2006 kregen 1.640 kandidaten een vonnis van de rechter dat hen toestaat te adopteren. In dezelfde periode werden er 997 kinderen geadopteerd.

In eigen land werden 318 kinderen geadopteerd, waarvan bijna 93 procent door stiefouders. In meer dan de helft van de gevallen ging het om holebi’s die het kind van hun partner adopteren. Slechts 23 Belgische kindjes vonden via een adoptiedienst een nieuw gezin.

560 nieuwe kandidaten meldden zich vorig jaar nog aan, 32 minder dan in 2009. Het aantal holebikandidaten verdrievoudigde tot 24. Na de afronding van de voorbereidende cursus moesten zij gemiddeld elf weken wachten, drie weken langer dan in 2009, op het maatschappelijk onderzoek, dat nagaat of de kandidaten geschikt zijn. Van de 327 mensen die de rit tot dat onderzoek uitzaten, kreeg bijna de helft (al dan niet definitief) het deksel op de neus.

Adoptiediensten onderzoeken in 18 landen of adoptie mogelijk is. In 7 landen zijn er al proefdossiers. Na evaluatie kunnen zij uitgroeien tot officiële herkomstlanden.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s