300 kussen en 6000 fluitjes tegen homofoob geweld (+ video)

In Brussel hebben 300 gekust tegen homofoob geweld. In Antwerpen bliezen 6 000 m/v tegen anti-homoagressie.

Homohaat uitgefloten op Antwerp Pride, Belga, 26.06.2011

Naar schatting 6.000 mensen hebben zondagnamidag op de Grote Markt in Antwerpen gedurende één minuut een fluitconcert gehouden tegen homohaat. Ze deden dat naar aanleiding van de brutale aanval op een man in Brussel die omwille van zijn homoseksuele geaardheid in elkaar werd geslagen.

“Het fluitconcert was oorverdovend”, zegt Sven Pichal, voorzitter van het Roze Huis en medeorganisator van de ludieke actie. “We willen hiermee die kleine groep van onverdraagzame allochtone jongeren die holebi’s viseren duidelijk maken dat homohaat absoluut niet kan.”

“Tegelijkertijd roepen we de holebigemeenschap op om elk incident te melden bij de politie of bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding”, zegt Pichal. “We hebben de voorbije dagen veel verhalen gehoord van mensen die geconfronteerd werden met homohaat, maar die geen aangifte hebben gedaan. Net omdat er zo weinig mensen mee naar buiten komen, denken we dat het probleem onderschat wordt.”

In Antwerpen loopt sinds donderdag het vierdaagse holebifestival Antwerp Pride. Volgens de organisatoren lokte het evenement zowat 60.000 bezoekers. Blikvangers waren onder meer de Pink Friday op de Sinksenfoor, de braderij Pink Fair zaterdag in de Kammenstraat en het groot slotevent zondag met optredens op de Grote Markt.

Kiss-in tegen homo-bashing op Brusselse Grote Markt trekt ruim 300 deelnemers, Belga, 26.06.2011

Op de Brusselse Grote Markt is kort na 16.00 uur een zogenaamde kiss-in gehouden tegen agressie tegen holebi’s. Volgens initiatiefnemer Niel Verduyckt namen ruim 300 mensen deel aan de kus-flashmob, zowel mannen als vrouwen, hetero’s als holebi’s. “Ik merkte zelfs enkele Marokkaanse deelnemers op”, zegt Verduyckt.

De kiss-in kwam er nadat bekend raakte dat twee weken geleden, in de nacht van zondag 12 op maandag 13 juni, een jonge homo het slachtoffer was geworden van zware agressie ter hoogte van de Brusselse Beurs. “Dat incident is de voorbije dagen het onderwerp geweest van heel wat gesprekken”, zegt Verduyckt. “Maar praten was niet langer genoeg, zeker niet als we dan telkens na elk gesprek de veiligste weg naar huis pakten. Daarom is het idee gegroeid om een signaal te geven, om wat visibiliteit te creëren. We hebben onze buik vol van dit soort ‘hate-crimes’, we zijn hier en we hebben het recht lief te hebben wie we willen en dat te laten zien ook.” Om 16.04 uur stipt blies Verduyckt op zijn fluitje, waarna de ruim 300 aanwezigen elkaar gedurende een tweetal minuten kusten. Alles verliep zonder incidenten, aldus nog Verduyckt.

Bekijk de VRT-reportage.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Televisie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 300 kussen en 6000 fluitjes tegen homofoob geweld (+ video)

  1. Pingback: Knack Weekend-journalist Wim Denolf verjaagt uit Brusselse Warandepark omdat hij homo is | Lacquemant

  2. Pingback: Zangers tegen homofobie: “haat geef je geen podium” | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s