Çavaria: “Geen excuses voor homofoob geweld”

De holebi- en transgenderfederatie çavaria reageert op de homofobe aanval in Brussel, verleden week.

Geen excuses voor homofoob geweld: çavaria steunt acties

Çavaria is geschokt door de recente homofobe aanval op een jonge man in Brussel. Geweld tegen holebi’s en transgenders is altijd en overal onacceptabel. Er bestaat geen enkel excuus voor. Dit mag dus niet onbestraft blijven. De afgelopen dagen werd voor iedereen duidelijk dat er een grote nood leeft om actie te ondernemen tegen dergelijk homofoob geweld.

Çavaria betuigt dan ook graag haar steun aan de spontane acties, zoals het publieke debat op vrijdag 24 juni in het Regenbooghuis, het fluitconcert tijdens de Closing Party van de Antwerp Pride en de Kiss-in aan de Beurs in Brussel op 26 juni.

Çavaria is blij dat er de afgelopen dagen boodschappen zijn uitgestuurd die dit geweld afkeuren op een serene en genuanceerde manier. De oproep van Merhaba om een polariserend discours uit de weg te gaan en samen op zoek te gaan naar positieve alternatieven, is erg zinvol. De reactie van het Minderhedenforum en de aandacht van website Kif Kif getuigen van de solidariteit van etnisch-culturele minderheden met slachtoffers van homofoob geweld. Onderzoekers Adriaens en Dhaenens verduidelijkten in De Morgen op inzichtelijke wijze de complexiteit van het fenomeen en ze drukken ook onze wens naar grondige analyse en doeltreffende politieke aanpak uit. Hun uiteenzetting komt overeen met wat çavaria weet uit diverse (binnen- en buitenlandse) onderzoeken. Die benadrukken dat holebi’s het ondermeer moeilijk hebben omdat ze de maatschappelijke normen over gender niet volgen. Of zoals de titel in De Morgen, het gaat om “de heterowereld van de machoman”.

Als belangenvertegenwoordiger van een minderheid, keurt çavaria elke discriminerende of stereotyperende boodschap over andere minderheden af. Net zoals voor homofobie, is er voor ons geen enkel excuus voor de racistische reacties van sommige holebi’s en transgenders. Noch slachtoffers van homofobie, noch allochtone holebi’s worden daar beter van. Het brengt niemand dichter bij een oplossing en het ondermijnt het werk van diverse organisaties, waaronder ook çavaria.

Ondertussen werkt çavaria constructief samen met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding om homofoob geweld en discriminatie aan te pakken. De Holebifoon is als discriminatiemeldpunt een wezenlijk onderdeel van onze organisatie. Wij werkten ook mee aan de Brusselse campagne van Bruno De Lille om slachtoffers van geweld aan te sporen aangifte te doen bij de politie. Daarnaast nemen we ook zelf initiatieven door projecten op te starten of door te reageren op concrete voorvallen.

Wie vragen heeft naar aanleiding van dit voorval en het maatschappelijk debat, of wie op constructieve wijze wil meewerken aan oplossingen, kan terecht op onze Facebookpagina. Çavaria deelt graag haar kennis en beleidskeuzes met jou.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Çavaria: “Geen excuses voor homofoob geweld”

  1. Pingback: Het Roze Huis en politie roepen slachtoffers homofobie incidenten te melden | Lacquemant

  2. Pingback: Antwerps homokoppel geterroriseerd door puberende ‘zedenpolitie’ | Lacquemant

  3. Pingback: Burgemeester van Brussel Freddy Thielemans pakt homohaat harder aan | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s