Ook in Antwerpen neemt agressie tegen homo’s toe

Nico Volckeryck en Carim Bouzian wijzen erop dat homofoob geweld zich niet beperkt tot Brussel.

“Agressie tegen homo’s neemt toe”, Sacha Van Wiele, Gazet van Antwerpen, 23.06.2011

In de reacties op het zware incident in Brussel wordt gewezen naar de islamitische zedenpolitie die zowel in Brussel als in Antwerpen actief zou zijn. Bouzian is al lang het gezicht van de strijd voor homorechten binnen de moslimgemeenschap.

Hij ervaart dat ook in Antwerpen de agressie tegenover homo’s toeneemt. Het gaat meestal om verbale agressie door Marokkaanse jongeren. “Vooral homo’s die er wat vrouwelijker bijlopen zijn het grootste slachtoffer”, zegt Bouzian. “Ik ben enkele malen uitgescholden en na uitspraken in de media zelfs met de dood bedreigd. Het zijn vooral de sociale gevallen die zich schuldig maken aan deze agressie. Ik heb weet van de islamitische zedenpolitie in Antwerpen, maar zij vertellen op een vriendelijke manier dat homoseksualiteit fout is. Iedereen heeft recht op zijn mening. Ook moslimvrouwen spreken mij op een beleefde manier aan. Het blijft niet beperkt tot moslimjongeren. Ook bij diepgelovige katholieken uit Oost-Europa of Afrika zit homofobie diep.”

Bouzian merkt dat de radicalisering vooral komt door wat de jongeren op internet vinden. “De imams hebben echt geen vat op deze jongeren”, zegt Bouzian.

De samenleving heeft volgens Bouzian te lang gezwegen over de homofobie binnen de moslimgemeenschap. “Er werd steeds verwezen naar de sociale uitsluiting en armoede”, zegt Bouzian. “Dit klopt maar voor een deel. Er is nu een kentering, omdat steeds meer mensen merken dat homofobie en de agressie groeit. Toch zouden er vanuit meer hoeken reacties moeten komen, ook vanuit de islam.”

Scholen en ouders moeten voor de kentering zorgen. “Alleen ervaar ik dat in concentratiescholen homoseksualiteit taboe is. Een leerkracht vertelde mij dat hij dit thema niet durft aansnijden uit schrik voor de reacties van de leerlingen. Toch is het belangrijk dat het debat binnen de gemeenschap wordt gevoerd, en best te beginnen met de jongeren.”

ll De koepelorganisatie Het Roze Huis organiseert op zondag een fluitconcert in Antwerpen als reactie op de agressie in Brussel. “In Antwerpen blijft de agressie meestal beperkt tot verbale agressie”, zegt voorzitter Sven Pichal. “Toch moeten we zeer waakzaam blijven. Ik roep homo’s op om elke vorm van agressie te melden bij de politie, ook verbale. Ik ben persoonlijk al drie maal uitgescholden. Ik heb het nooit gemeld, maar had het achteraf bekeken beter wel gedaan. Het gaat niet over een volledige gemeenschap, maar over individuen. Toch moeten we met z’n allen duidelijk het signaal geven dat we het gedrag van de machojongeren niet tolereren.”

Nico Volckeryck is nog niet geconfronteerd geweest met agressie omdat hij homo is. “Toch hoor ik dat veel homo’s worden beledigd in Antwerpen”, zegt Volckeryck. “Kijk maar naar de uitspraken van Sharia4Belgium. Het is onbegrijpelijk dat de leider van deze organisatie voor dit feit niet wordt vervolgd. Er is een periode geweest dat homo’s hand in hand over de straat konden wandelen. Dit kan in sommige wijken nu niet meer. Holebi’s mogen echt geen schrik krijgen en terugkrabbelen. Als ze worden lastiggevallen, moeten ze klacht indienen. Met Antwerp Pride hingen vorig jaar regenboogvlaggen aan winkels. Daar kwam kritiek op. Ik heb toen gezegd dat er bij de volgende editie nog meer vlaggen zullen hangen en dat is nu ook gebeurd.” SVW

Wil de islamitische Will Ferdy zich outen?, Sacha Van Wiele, Gazet van Antwerpen, 23.06.2011

Soms zijn er nieuwsfeiten waarvan je verwondert staat te kijken dat die in de 21ste eeuw nog steeds gebeuren. In Brussel is een 31-jarige man mishandeld omdat hij homo is. De daders waren Noord-Afrikanen. Volgens enkele homo’s is Brussel Antwerpen niet. Toch getuigen ook zij over verbale agressie door enkele opgefokte macho’s. Zij ervaren dat de intolerantie groeit.

Het gaat hier niet alleen om jongeren met een islamitische achtergrond. Ook zeer katholieke Oost-Europeanen en Afrikanen reageren agressief op homo’s. “Er was een periode dat je als homokoppel zonder enige schroom hand in hand over straat kon wandelen, maar dat is nu in sommige wijken niet meer mogelijk”, getuigt Nico Volckeryck. Dit is een beangstigende evolutie, zeker in een stad met de slogan “’t stad is van iedereen”.

Deze week viert de Antwerpse homo, lesbienne en biseksuele gemeenschap Antwerp Pride. Daarmee komt deze gemeenschap in al haar diversiteit naar buiten. Ze toont dat holebi’s een onderdeel van de samenleving zijn. Sommigen keuren dat niet goed, maar het is nu eenmaal een feit. En blijkbaar hebben enkelen dat duidelijk nog niet begrepen, zoals in Brussel.

De holebigemeenschap zegt waakzaam te zijn voor de groeiende intolerantie, maar eigenlijk moet de hele samenleving dat zijn. Het is onbegrijpelijk dat de politie agressie op homo’s niet apart registreert. Als er ooit een nieuwe federale regering komt, dan moet hier werk van worden gemaakt. Rotjochies en fundamentalisten van eender welke soort moeten leren dat gelijkheid en respect geen rechten zijn die alleen zij kunnen opeisen. Deze rechten gelden ook voor mensen die niet tot hun clubje behoren. Organisaties en gezagsfiguren, van leraar tot voetbalclubs, moeten luider hun afkeer tegenover homofobie kenbaar maken. Daarbij nemen ze best een voorbeeld aan Naima Charkaoui, de directeur van het Minderhedenforum. Zij veroordeelde in een niet mis te verstaan persbericht de agressie tegen de 31-jarige man in Brussel.

Tot slot zijn er in de moslimgemeenschap meer voorbeelden van homoseksuele moslims nodig. Iemand moet de stap durven te zetten die zanger Will Ferdy in 1970 zette. Zijn publieke outing gaf niet alleen homo’s de moed om voor hun geaardheid uit te komen, maar was ook een belangrijke stap in de aanvaarding van homo’s in de samenleving.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Godsdienst, Holebi, Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Ook in Antwerpen neemt agressie tegen homo’s toe

  1. Nico Volckeryck zegt:

    Ik moet vastellen dat een jaar na ons manifest zie http://www.gva.be/antwerpen/nood-aan-betere-aanpak-homohaat.aspx#rcomments nog maar weinig is gebeurd…

  2. Pingback: Ook in Antwerpen homofobe en vrouwonvriendelijke islamitische ‘zedenpolitie’ (+ video) | Lacquemant

  3. Pingback: Het Roze Huis en politie roepen slachtoffers homofobie incidenten te melden | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s