Antwerp Pride in het teken van anti-homofobie

De Antwerp Pride start vandaag, “voor echt”.

Antwerp Pride kleurt stad vier dagen roze, Liesbet Vermaercke, Het Nieuwsblad, 23.06.2011
Zondag vindt fluitconcert tegen homohaat plaats

Vandaag start het vierdaagse holebifestival Antwerp Pride. Blikvangers zijn onder meer de Pink Friday op de Sinksenfoor en op zaterdag de braderij Pink Fair in de Kammenstraat. Zondag sluit Antwerp Pride af met een groot slotevent op de Grote Markt met onder meer een ludieke uitfluitactie tegen homohaat.

Na de recente brutale aanval op een man in Brussel wegens diens homoseksuele geaardheid, staat Antwerp Pride dit jaar meer dan ooit in het teken van verdraagzaamheid. ‘Ik ben blij dat we vandaag ook eens positief in het nieuws kunnen komen’, zegt Michiel Vanackere van Wel Jong Niet Hetero. ‘De boodschap van de holebi’s die deelnemen aan Antwerp Pride, moet eens te meer zijn: We zijn er en we komen uit de kast en op straat.’

Zondag zal om 16.30uur, voor het optreden van Will Ferdy op de Grote Markt, een fluitconcert van een minuut plaatsvinden, georganiseerd door Het Roze Huis. Zo wil de organisatie duidelijk maken dat er in België geen plaats is voor homohaat. Het publiek krijgt fluitjes uitgedeeld om die boodschap mee kracht bij te zetten.

Stad voor iedereen

‘Belangrijker dan het feestvieren is dat we met dit event aantonen dat homofobie niet thuishoort in Antwerpen. Wij zijn een stad waar iedereen zich op zijn gemak moet voelen’, zei schepen voor Cultuur en Toerisme Philip Heylen (CD&V). ‘Wij stellen nog maar eens vast dat er veel homofobie in onze samenleving blijft en dat ons evenement dus niet inhoudsloos is’, aldus Bart Abeel, voorzitter van de Antwerp Pride.

De Antwerp Pride werkt dit jaar samen met ‘Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad 2011’ (AEYC2011). ‘Jongeren moeten in het openbaar voor hun gevoelens kunnen uitkomen zonder problemen te krijgen’, meent Axel Dingemans van AEYC2011. ‘Het is deze generatie die onze rechten zal moeten bewaken. Veel jonge holebi’s hebben totaal geen idee hoe hard wij in de jaren zeventig en tachtig hebben moeten strijden om die rechten te verkrijgen’, voegt Abeel daaraan toe.

‘Wij mogen trouwen, wij mogen kinderen adopteren, maar dat betekent nog altijd niet dat er een grote mentaliteitsverandering is’, zegt Michiel Vanackere van Wel Jong, Niet Hetero. ‘Er worden op school nog altijd veel kinderen gepest omwille van hun geaardheid. Wanneer ik hand in hand met mijn vriend over straat loop, worden we nog dikwijls uitgescholden. En daarom is een event als de Antwerp Pride zo nodig.’

Antwerp Pride kleurt stad roze, Biona Jansen, Gazet van Antwerpen, 23.06.2011

Een stad vol felgekleurde mensen en vooral veel vrolijke muziek: aan dit straatbeeld kunt u zich de komende week verwachten, want Antwerp Pride gaat vandaag weer van start.

Meer dan 50.000 homo’s, lesbiennes en sympathisanten worden er in de Antwerpse binnenstad verwacht voor een uitgebreid programma vol plezier. Organisator Bart Abeel wil de aandacht vestigen op de recente gebeurtenissen in Brussel waarbij een homo mishandeld werd omwille van zijn geaardheid.” Er bestaat nog altijd een homofobie bij sommige mensen. Net daarom organiseren we elk jaar Antwerp Pride”, vertelt organisator Abeel.

“Iedereen is welkom om mee te komen genieten en dansen. We willen ook zoveel mogelijk hetero’s aantrekken. Daarom vinden de evenementen plaats op bekende en zichtbare plaatsen in de stad. Ons doel is om een spetterende week te creëren voor zowel de holebi-gemeenschap als al de andere liefhebbers van goede muziek en lekker eten.”

“Jaar na jaar merken we dat er steeds meer initiatieven ontstaan tijdens Antwerp Pride. Sympathisanten brengen leuke ideeën aan. Ook de horeca zaken zorgen er voor dat we het publiek voldoende variëteit kunnen aanbieden.”

Van donderdagnamiddag tot zondagnacht zijn er op verscheidene plaatsen leuke activiteiten aan de gang. Het lijkt alsof de hele binnenstad is ondergedompeld in roze vrolijkheid. Wie graag rondwandelt, kan altijd een kijkje komen nemen op de pink fair. Tijdens deze braderie kan u dj’s en dansers aan het werk zien en wordt Mr Gay Benelux verkozen. Toch zijn er een aantal uitschieters die u niet mag missen.

Pink friday

Pink friday @ de Sinksenfoor, op 25 juni, is aan zijn tweede editie toe. Dit jaar zal het er nog uitbundiger aan toe gaan. Niet alleen de kermisattracties zullen een topper zijn voor de holebi’s. Er zal ook een podium staan waarop de mannengroep Get Ready hun hits komen brengen.

WAVE

Dit jaar staan er een paar leuke hoogtepunten op het programma, zoals het openluchtfestival WAVE. “WAVE is een zomers dansfestijn vol spectaculaire showelementen en animatie. We ontvangen een zestal nationale en internationale dj’s die zorgen voor een onbeschrijfelijk uitgelaten sfeertje. Blijven stilstaan is onmogelijk.” Zo’n 3.000 mensen worden er die avond verwacht. Op groot scherm kan iedereen alles volgen.

Slotfeest

Daarnaast zal volgens Bart het slotfeest op de Grote Markt een groot spektakel worden. Dit drie uur durende feest moet de kers op de taart worden. Artiesten zoals Will Ferdy, Petra en Shana maken hun opwachting en de holebi-awards zorgen voor de nodige spanning. “Samen met het Roze Huis organiseren we zondag om 15.30u een fluitconcert. Dat zou wel eens het memorabelste moment van de hele week kunnen zijn. We willen zo alle homofobe mensen uitfluiten. Laten merken dat homo’s in elkaar slaan gewoon niet kan.”

De organisatie van Antwerp Pride hoopt het record van 50.000 bezoekers te evenaren en zelfs te verbeteren. Bart Abeel: “Als ik de sociale media zoals Facebook mag geloven, zal het aantal onze verwachtingen overstijgen. Ik ben ervan overtuigd dat het ook dit jaar een succes zal zijn, maar met de nodige zon zal het volk nog meer toestromen. Eén ding staat vast: Amuseren zullen we ons zeker.”

http://www.antwerppride.com

llllJtekst”

ll “sdfgsd”

llJtekst

. DONDERDAG 23/6

19u-21u: Openingsreceptie. Adres: Stadhuis, Grote Markt 1, 2000 Antwerpen

20u: Popi’s hysterical city bustour. Adres: Plantinkaai 12 – 2000 Antwerpen

20u: Golden shower party. Adres: The Kinky’s, Lange Beeldekensstraat 10, 2060 Antwerpen

20u-24u: Openingsparty. Adres: Het Roze Huis – Draakplaats 1, 2018 Antwerpen

22.30u: Pride Eurosong met dj Steven. Adres: Hessenhuis – Falconrui 59, 2000 Antwerpen

23u: Opening pride. Adres: Rox, Geulincxstraat 28 , 2060 Antwerpen

. VRIJDAG 24/6

12u-03u: Nightsauna. Adres:Badhuis Antwerpen, Florisstraat 10, 2018 Antwerpen

17u: Guided gay Café Tour. Bonaparte. Adres: Grote Markt 23, 2000 Antwerpen

19u-00.30u: Pink Friday @ Sinksenfoor. Adres: Gedempte Zuiderdokken, Vlaamse Kaai, Waalse kaai, 2000 Antwerpen

20u-22u: Sing Along: Cinema Zuid, Lakenstraat 10, 2000 Antwerpen

20u-05u: Sneakers & Sportswear Party. Adres: The Kinky’s, Lange Beeldekensstraat 10, 2060 Antwerpen

21u: Schlagerfestival. Adres: Café Ortelius, Orteliuskaai 1 , 2000 Antwerpen

22u-06u: A hard Night 5. Adres: Club Petrol – D’Herbouvillekaai 25 2020 Antwerpen

22.30u-07u:Cirque De Love. Adres: Lange Schipperskapelstraat 11, 2000 Antwerpen

23u: Let’s kick some ass. Adres: Rox, Geulincxstraat 28 , 2060 Antwerpen

. ZATERDAG 25/6

11u-18u: Pink Fair @ Kammenstraat. Adres: Kammenstraat, 2000 Antwerpen

13u-03u: Nightsauna. Adres:Badhuis Antwerpen, Florisstraat 10, 2018 Antwerpen

14u:Terrazza. Adres: Van Schoonbekeplein – 2000 Antwerpen

17u: popi’s Sunny & Cherry. Adres: Plantinkaai 12 – 2000 Antwerpen

17u: Guided gay Café Tour. Bonaparte. Adres: Grote Markt 23, 2000 Antwerpen

16u-05u : Naked/slip/jockstrap/chaps party. Adres: The Kinky’s, Lange Beeldekensstraat 10, 2060 Antwerpen

22u: 80’s & 90’s party. Adres: Den Draak, Draakplaats 1, 2018 Antwerpen

22u: full fetish party. Adres: The Boots, Van Aerdtstraat 22, 2060 Antwerpen

23u: Gorgeous Party. Adres: Club Industria, Indiëstraat 10 – 2000 Antwerpen

23u: Salvation. Adres: Red & Blue. Adres: Lange Schipperskapelstraat 11, 2000 Antwerpen

18u-23u: Latino Party. Adres: Que Pasa, Lange Koepoortstraat , 2000 Antwerpen

. ZONDAG 26/6

11u: Rainbow Village. Adres: Grote Markt, Antwerpen

13u: Warm up Closing festival. Adres: Grote Markt, Antwerpen

14u:Terrazza. Adres: Van Schoonbekeplein – 2000 Antwerpen

15u: John palatines Exposition. Adres: Grote Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen

15u-18u: Pride Closing festival. Adres: Grote Markt, Antwerpen

17u-22u: F*ck the leftovers. Adres: The Boots, Van Aerdtstraat 22, 2060 Antwerpen

18u-23u: Sjalot & Schanul Cavabar. Adres: Oude Beurs – Wisselstraat, 2000 Antwerpen

18u-04u: Mezzo Giorno. Adres: Publik, Lange Brilstraat 12 – 2000 Antwerpen

19u-23u: pink Sunday at Delux. Adres: Melkmarkt 18 – 2000 Antwerpen

19u: Farewell to the Seamen. Adres: Café Ortelius, Orteliuskaai 1 , 2000 Antwerpen

20u-21.30u: Theater Overstekend Wild. Adres: ’t Kwartier, Keistraat 11, 2000 Antwerpen

21u: Sex on Sunday. Adres: The Boots, Van Aerdtstraat 22, 2060 Antwerpen

23u: Let’s get smiley. Adres: Rox, Geulincxstraat 28 , 2060 Antwerpen

ll “In Antwerpen zijn er ontzettend veel leuke adresjes, maar het is altijd leuk om ergens iets te drinken waar het ook prachtig is om te vertoeven. Zo zijn er de Red Star Line aan het MAS, Café De Luxe in de Antwerpse binnenstad, Café Popi aan de kaai en Den Draak op Zurenborg. Het is er altijd heel gezellig en aangenaam.”

ll Het Hessenhuis:

“Dit is zo’n fantastische locatie. Het groeide uit van een museum overdag tot een uitgaansplek voor holebi’s. Het was ook het eerste open ‘gay café’ waar je niet op voorhand moest reserveren om binnen te mogen. En het gaat er vaak spectaculair aan toe.”

ll Discotheek D-Club

“Een grote, stijlvolle discotheek waar u elke week plezier kunt maken. Hier wordt een historisch gebouw gecombineerd meet een hedendaags recreatiegebeuren.”

ll Red & Blue

“De discotheek is een fenomeen op zich in Antwerpen. Holebi’s kunnen er een feestje bouwen.”

ll Restaurant Sjalot & Schanul

“De ideale plek om iets te nuttigen. Ze zijn hier ontzettend gastvrij en het lekkere gezonde eten is om vingers en duimen van af te likken.”

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Going out, Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Antwerp Pride in het teken van anti-homofobie

  1. Pingback: Bram Bierkens slachtoffer van zinloos (homofoob?) geweld | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s