Gelijke Kansen-ministers Bruno De Lille en Pascal Smet: homofoob geweld in Brussel onaanvaardbaar

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a) en zijn Brusselse confrater Bruno De Lille zijn geschokt door het zoveelste geval van homofoob geweld in Brussel. Kris D. klaagde gisteren de agressie tegen zijn vriend Bart aan. Smet en De Lille zijn zelf openlijk homo en verwoedde Brusselaars.

Homoseksueel aangevallen op straat, De Standaard, 21.06.2011

REACTIES ‘Dit is onaanvaardbaar. Een kleine groep verziekt heel veel’ PASCAL SMET minister van Onderwijs ‘De holebigemeenschap mag zich niet in een slachtofferrol laten duwen’ BRUNO DE LILLE Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen

Vorige week viel een groep allochtonen een homoseksuele man aan in het centrum van Brussel.

‘Samen met een Spanjaard die op bezoek was, liep mijn vriend Bart langs een pitabar op de Anspachlaan’, vertelt Kris D.. ‘Uit het café werden ze nageroepen door een groepje jongens, waarschijnlijk omdat Rolando er nogal vrouwelijk uitziet. Hij heeft lang haar en is fijn gebouwd.’

‘Ze wandelden door, maar wat verderop hielden twee anderen hen tegen. Bart kreeg meteen een slag in zijn gezicht, één van de twee probeerde hem te wurgen tot hij blauw zag. Hij kon zich los trekken en is in paniek weggevlucht naar waar hij mensen zag. Dat was in de richting van die pitabar. Toen hij daar voorbijkwam, liet iemand hem struikelen. Hij viel tussen de stoelen, waarna iemand met een zware houten stoel op zijn hoofd is beginnen slaan. Meerdere mensen schopten hem.’

De uitbater van de pitabar verwittigde de politie, die vrij snel ter plekke was. ‘Bart heeft geluk gehad’, zegt Kris. ‘Hij heeft twee hechtingen in zijn hoofd en nog veel rugpijn, maar geen blijvende letsels. Mentaal heeft hij wel een zware klap gekregen.’

De man die Bart aanviel, zou van Guatemalteekse afkomst zijn. ‘We hebben een advocaat gecontacteerd en die heeft ons verzekerd dat hij veroordeeld zal worden’, zegt Kris. ‘We stellen ons wel de vraag of een geldboete of een relatief lichte gevangenisstraf een voldoende sterk signaal zal zijn. Er waren meerdere daders. Die zullen hiervoor allicht nooit een veroordeling krijgen. Het choqueert ons ook dat niemand ingreep.’

Kris plaatste zijn verhaal op de netwerksite Facebook. ‘Omdat het spijtig is dat een stad als Brussel, die veel te bieden heeft, door een groep allochtonen een slechte naam krijgt. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, ze vinden dat normaal. Allochtonen zijn welkom, maar ze moeten zich toch een beetje aanpassen.’

Onder anderen Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) reageerde op de post. ‘Dit is onaanvaardbaar. Een kleine groep verziekt heel veel. Vaak wordt geweld tegen holebi’s niet aangegeven, of blijft het bij verbale agressie. Nieuwe Belgen of migranten ontwikkelen zich als een soort zedenpolitie.’

‘Het belangrijkste is dat de holebi-gemeenschap zich niet in een slachtofferrol laat duwen en het recht op veiligheid blijft opeisen’, vindt Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!). ‘We weten dat dit gedrag vooral voorkomt bij jongeren uit macho-milieus. We moeten werken aan een mentaliteitswijziging bij die groep.’

Man aangevallen in Brussel omdat hij homo is

In Brussel is een man zwaar aangevallen en bijna gewurgd omdat hij homo is. Dat zegt zijn advocaat Sven Mary. “Het ging om een gerichte misdaad die alleen tot doel had de geaardheid van mijn cliënt aan te vallen”, zegt Mary in “De ochtend” op Radio 1.

Mary: “Misdaad enkel om geaardheid aan te vallen”
De aanval gebeurde in de nacht van 12 op 13 juni. De man kwam terug van een nachtje stappen. “In de buurt van het Beursgebouw werd hij beledigd, waarna al snel klappen volgden en men hem probeerde te wurgen”, weet Mary.

“Hij kon zich lostrekken en is in paniek weggevlucht naar waar hij mensen zag. Dat was in de richting van een pitabar”, getuigt ook een vriend van het slachtoffer in De Standaard. “Daar lichtte iemand hem een voetje en is men hem beginnen te trappen en werd hij met een stoel geslagen.” De politie was gelukkig snel ter plaatse, “en die heeft mijn cliënt gezegd dat hij veel geluk heeft gehad”, aldus Mary.

Volgens de advocaat ging het om een “gerichte misdaad die alleen tot doel had de geaardheid van mijn cliënt aan te vallen”. “Dit is geen zinloos geweld, want de dader vindt het gebruikte geweld niet zinloos”, aldus nog Mary. “Het is geweld gericht tegen bepaalde personen, namelijk homo’s. En dat terwijl in onze rechtsstaat mensen van welke geaardheid ook op hun gemak een pita moeten kunnen gaan eten zonder lastiggevallen te worden.”

“Nieuwe Belgen of migranten gedragen zich als zedenpolitie”
“Dit is onaanvaardbaar”, reageerde minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) op Facebook. “Een kleine groep verziekt heel veel. (…). Nieuwe Belgen of migranten ontwikkelen zich als een soort zedenpolitie.”

De Brusselse staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) vindt dat er moet gewerkt worden aan een mentaliteitswijziging bij jongeren uit machomilieus. “Ik begrijp dat wel”, reageert Mary. “Maar het probleem gaat terug op de opvoeding en de basiswaarden die je meekrijgt. Het gaat vaak om daders van Noord-Afrikaanse origine en dat maakt de zaken nog moeilijker.”

Mary denkt dat het sowieso moeilijk is om de problematiek aan te pakken, “omdat men in de holebigemeenschap vaak het stilzwijgen behoudt. Rond het Beursgebouw in Brussel worden vaak mensen lastiggevallen, maar er wordt niet altijd een klacht ingediend.”

“Dringend een mentaliteitswijziging nodig”
Volgens het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding zijn er geen verzachtende omstandigheden voor geweld op holebi’s. Maar discriminatie van homokoppels komt overal voor.

“Ja, er is een probleem bij moslimjongeren. Maar was het maar waar dat het alleen bij moslimjongeren was”, aldus Jozef De Witte (foto) van het Centrum. “Ik denk dat de wet geldt voor iedereen. Men kan nooit een religieuze achtergrond inroepen om zaken te doen die bij wet verboden zijn.”

“De mentaliteit van mensen hinkt soms achterna op de wettelijke regelingen. In de geest van de mensen blijft het blijkbaar zo dat een heterokoppel normaal is en een homokoppel abnormaal is. Hoe geraken we er van af?”, stelt De Witte nog.

Vorig jaar ontving het Centrum 215 klachten over discriminatie van holebi’s. Dat is maar een fractie van het totale aantal discriminatieklachten. Veel holebi’s schrikken er blijkbaar nog voor terug om een klacht in te dienen. Volgens het Centrum is er dringend een mentaliteitswijziging nodig.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Gelijke Kansen-ministers Bruno De Lille en Pascal Smet: homofoob geweld in Brussel onaanvaardbaar

  1. Pingback: “Zo normaal is homoseks” | Lacquemant

  2. Pingback: Ook in Antwerpen neemt agressie tegen homo’s toe | Lacquemant

  3. Pingback: Ook in Antwerpen homofobe en vrouwonvriendelijke islamitische ‘zedenpolitie’ (+ video) | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s