Woordvoerder Sharia4Belgium niet vervolgd voor homohaat

Woordvoerder Sharia4Belgium Fouad Belkacem wordt niet vervolgd voor homohaat. “Die deed hij in de geschreven pers”, verduidelijkt Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket. “Drukpersmisdrijven komen volgens de wet voor assisen. De correctionele rechtbank zou zich sowieso onbevoegd moeten verklaren als het parket hem daarvoor vervolgd had.”

Woordvoerder Sharia4Belgium niet vervolgd voor homohaat, Dennis Van Damme, Gazet van Antwerpen, 18.06.2011

Fouad Belkacem moest voor de correctionele rechtbank verschijnen voor het aanzetten tot discriminatie en haat. Zijn advocaat Walter Damen vroeg om uitstel, om de juridische kwalificaties nog eens grondig te kunnen bekijken. Het proces werd uitgesteld tot 18 november.

Wel stelden vier partijen zich gisteren formeel burgerlijke partij:

Filip Dewinter, Frank Vanhecke, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en advocaat Jean Marie de Meester.

Belkacem deed in het verleden opmerkelijke uitspraken via verschillende kanalen. In een interview in 2010 zei hij dat homo’s ter dood moeten worden veroordeeld. Over de ziekte en dood van Marie-Rose Morel zei hij dat dat een “straf van Allah” was. En in filmpjes op YouTube deed hij krasse uitspraken over niet-gelovigen.

Drukpersmisdrijf

Het parket van Antwerpen oordeelde dat daarmee de grenzen van de vrijheid van meningsuiting overschreden werden. Voor de uitspraken die Belkacem over homo’s deed, wordt hij nochtans niet vervolgd. “Die deed hij in de geschreven pers”, verduidelijkt Paul Van Tigchelt van het Antwerpse parket.

“Drukpersmisdrijven komen volgens de wet voor assisen. De correctionele rechtbank zou zich sowieso onbevoegd moeten verklaren als het parket hem daarvoor vervolgd had.”

Daar stelt de Oostkampse advocaat Jean Marie de Meester zich vragen bij. Hij stelt zich burgerlijke partij vanuit twee beweegredenen. “Ten eerste om consequent te blijven. Ik stelde me burgerlijke partij tegen Léonard na diens uitspraken, dus ik doe dat ook tegen Belkacem. Zulke uitspraken kunnen niet, onafhankelijk van wie ze uit.”

“Ten tweede wil ik de belangen van de holebigemeenschap en niet-gelovigen behartigen. Ik ben zelf homo en vond niet dat Filip Dewinter en Frank Vanhecke de geschikte personen waren om die groepen te vertegenwoordigen.”

Dat Belkacem voor zijn uitspraken over homo’s niet vervolgd wordt, vindt de Meester teleurstellend. “Als homo ben ik dus minder dan als niet-gelovige”, zegt hij. “Zijn uitspraken over niet-gelovigen deed Belkacem in de audiovisuele media, dus die worden vervolgd. Terwijl er bij het opstellen van de grondwet helemaal geen audiovisuele media waren.”

De Meester benadrukt dat hij niet uit is op geld. “Ik eis een morele schadevergoeding van één euro. Ik vind het vooral belangrijk dat alle betrokken partijen een stem krijgen, want over dit proces zal nog heel wat geschreven worden.”

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Godsdienst, Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Woordvoerder Sharia4Belgium niet vervolgd voor homohaat

  1. jean-pierre.de.witte zegt:

    ik vind dat heel straf .dat hij voor de uit spraak van homo niet word vervolg .dat is teken dat we niet zijn waar we moet zijn .hey we moet nog een lang weg af legen

  2. Pingback: Openbaar Ministerie wil 2 jaar cel voor Fouad Belkacem (Sharia4Belgium) | Lacquemant

  3. Pingback: 2 jaar cel Fouad Belkacem (Sharia4Belgium), maar niet voor homohaat | Lacquemant

  4. Pingback: Advocaat Jean Marie de Meester dagvaardt Sharia4Belgium voor homohaat | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s