Frans parlement stemt tégen homohuwelijk

Het Frans parlement heeft een links wetsvoorstel om het burgerlijk open te stellen voor koppels van hetzelfde geslacht, afgewezen.

Geen homohuwelijk in Frankrijk, De Standaard, 15.06.2011

MEERDERHEID STEMT SOCIALISTISCH WETSVOORSTEL WEG
Marine Le Pen: ‘Waarom zouden we polygamie dan niet toestaan?’

Frankrijk, dat zich erop beroept het land van de ‘gelijkheid’ te zijn, verwerpt de invoering van het homohuwelijk. Een jaar voor de verkiezingen en opgejaagd door het FN, kon de rechtse UMP niet anders dan een wetsvoorstel wegstemmen.

Met 293 stemmen tegen 222 verwierp het Franse parlement gisteren een wetsvoorstel van de socialistische PS om het homohuwelijk te legaliseren. Op enkele dissidente stemmen na, stemde de coalitie rond de rechtse UMP-partij van president Nicolas Sarkozy in blok tegen.

Volgens minister van Justitie Michel Mercier zou het voorstel ‘een belangrijke wijziging invoeren in de waarden van onze samenleving waarvan we alle gevolgen goed moeten inschatten.’ Hij wees ook op het bestaan van de pacte civil de solidarité, een contract dat twee samenlevende volwassenen sowieso kunnen afsluiten en dat voorziet in wederzijdse (materiële) bijstand.

‘Wij zijn tegen homofobie, maar we willen in het collectieve onderbewustzijn het beeld en de functie van het huwelijk niet veranderen’, gaf het UMP-parlementslid als verklaring. Zijn collega Christian Vanneste noemde het homohuwelijk een ‘antropologische aberratie. De samenleving moet haar voortbestaan verzekeren via het huwelijk tussen man en vrouw.’

De Grondwettelijke Raad had in januari geoordeeld dat de grondwet niet geschonden wordt door de bepaling in het burgerlijk wetboek dat het huwelijk een zaak is van mensen van verschillend geslacht, maar liet de parlementsleden de vrijheid om eventueel een initiatief te nemen.

De Franse president Nicolas Sarkozy sprak zich al in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2007 uit tegen de invoering van een homohuwelijk: ‘Ons model moet dat van een heteroseksuele familie blijven: kinderen hebben nood aan een vader en een moeder’, zei hij toen.

Ongeveer een jaar voor de presidentsverkiezingen en opgejaagd door het Front National onder Marine Le Pen, kon Sarkozy het zich niet veroorloven om van positie te veranderen. Na een diepe val in de peilingen, is Sarkozy sinds enkele weken bezig aan een voorzichtige remonte bij zijn eigen achterban én bij sympathisanten van het FN.

In de aanloop naar de stemming had Marine Le Pen, die zich profileert op het belang van de traditionele waarden, het zware geschut bovengehaald: ‘Waarom zouden we polygamie dan niet toestaan? Het huwelijk voltrekt zich tussen een man en een vrouw. Als we dat principe laten vallen, kan men zeer ver gaan in de aanpassing van onze beschaving.’

De PS beloofde na de stemming dat de invoering van het homohuwelijk één van haar strijdpunten wordt tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. En ook Jean-Louis Borloo, tot eind 2010 minister onder Sarkozy, greep de stemming aan om kritiek te uiten op de positie van de UMP: ‘Op gelijkheid beknibbelt men niet.’ Borloo verliet in april de UMP nadat hij door Sarkozy was gepasseerd voor het premierschap, en sluit niet uit dat hij zich kandidaat stelt voor het presidentschap.

Het homohuwelijk is legaal in tien landen, waaronder België, Nederland, Spanje, Noorwegen en Zuid-Afrika.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s