Honderdduizenden holebi’s vieren in Rome met Lady Gaga Gay Day

Rome organiseerde zaterdag de Europride in Rome samen met Lady Gaga. Ook elders waren er Gay Days. Met wisselend succes en soms met rellen. In Nederland organiseerde de Efteling een Gay Day.

Honderdduizenden holebi’s gaan in Rome de straat op voor Gay Day en Lady Gaga, Belga, 11.06.2011

Gay Day, een initiatief overgewaaid uit de Verenigde Staten, heeft zaterdag in verschillende Europese steden holebi’s de straat doen opgaan om meer rechten te eisen. De komst van Lady Gaga lokte in Rome honderdduizenden mensen, terwijl het in het Kroatische Split tot onlusten kwam.

De Europride in de Italiaanse hoofdstad heeft honderdduizenden mensen op de been gekregen voor een holebimars, gevolgd door een optreden van Lady Gaga. De organisatoren mikten op een miljoen manifestanten; de Romeinse politie verwacht 300.000 tot 500.000 deelnemers.

De optocht in Rome richt zich tegen de verbodsbepalingen van het Vaticaan en het “ouderwetse” Italië van premier Silvio Berlusconi. Christendemocratische politici roepen Lady Gaga intussen op tijdens haar optreden niet de draak te steken met het Vaticaan. “De holebigemeenschap voelt zich niet vertegenwoordigd door iemand die video’s maakt waarin Jezus beledigd wordt”, stelde de vicevoorzitter van het Italiaanse parlement, Rocco Buttiglione, dan weer.

In Kroatië gaat het er minder vreedzaam aan toe. Daar bestookten nationalisten een 200-koppige holebi-optocht met bommetjes, stenen en andere projectielen. Ze wisten daarbij de politie te verschalken, die nochtans in groten getale was opgedaagd.

Ook in de Poolse hoofdstad Warschau kwamen zaterdag enkele duizenden holebi’s op straat. Zij hielden onder meer halt voor het Poolse parlement, waar ze de politici opriepen werk te maken van het homohuwelijk, seksuele voorlichting in het onderwijs en een opgedreven strijd tegen discriminatie op basis van geaardheid.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s