Syrische blogster A Gay Girl in Damascus ontvoerd

Amina Abdallah, de auteur van de populaire blog A Gay Girl in Damascus is maandagavond door gewapende mannen ontvoerd in de Syrische hoofdstad. Haar nicht maakte het nieuws bekend via de blog. “We hopen dat ze gewoon in de gevangenis zit en dat er verder niets ernstig met haar is gebeurd.”

Lesbische blogger ontvoerd door Syrische veiligheidsdienst, Sara Vandekerckhove, De Morgen, 08.06.2011

Lesbische blogger ontvoerd door Syrische veiligheidsdienst

[…]

“Lieve vrienden van Amina. Ik ben de nicht van Amina Abdallah Arraf al-Omari en ik wil graag deze informatie met jullie delen.” Via dit bericht maakte Rania Ismail de verdwijning van Amina Arraf, die blogde onder de naam Amina Abdallah, bekend. Abdallah verdween maandagavond nadat ze iemand had ontmoet van de Local Coordination Committees of Syria, een goed georganiseerd oppositienetwerk.

Een vriendin was er getuige van hoe drie jonge gewapende mannen Amina vastgrepen en in een rode Dacia Logan duwden met daarop een sticker van Basil al-Assad, de broer van president Bashar al-Assad die in 1994 omkwam bij een auto-ongeluk. “Volgens de getuige (die haar naam niet wil vrijgeven) waren de mannen gewapend”, schrijft Ismail. Het zouden leden zijn van de beruchte Syrische veiligheidsdienst.

Voor ze in de rode wagen verdween, sloeg Amina een van haar belagers en schreeuwde naar haar vriendin dat ze haar vader moest zoeken. Ismail: “Ik heb net met haar vader gesproken en hij probeert haar te vinden. Hij vroeg me de informatie met jullie te delen in de hoop dat iemand weet waar ze is.”

De voorbije weken was ‘A Gay Girl in Damascus’, de blog van Amina Abdallah, wereldwijd uitgegroeid tot een populaire webstek. Met een vranke en humoristische toon beschreef ze het dagelijkse leven in Damascus, over de aanvaarding door haar familie van haar seksuele geaardheid, over haar leven in de Verenigde Staten, over haar beslissing om naar Syrië terug te keren en ook over haar betrokkenheid bij het Syrische protest en de gewelddadige repressie.

Over de Syrische dictatuur schreef ze een dag voor haar verdwijning: “Ze moeten vertrekken. Ze moeten snel vertrekken. Dat is alles wat ik daarover kan zeggen.”

Op de sociaalnetwerkmedia groeit de verontwaardiging over haar verdwijning. Een Facebookgroep die oproept tot haar vrijlating telt ondertussen honderden leden en op Twitter stromen de steunbetuigingen voor haar familie binnen. Ook op haar blog reageren mensen van overal ter wereld op de onrustwekkende verdwijning.

Amina Abdallah werd in Virginia (VS) geboren, maar groeide op in beide landen en heeft zowel de Amerikaanse als de Syrische nationaliteit. Op 26-jarige leeftijd kwam ze uit de kast en keerde ze definitief naar Syrië terug. Daar gaf ze Engelse les totdat de politieke onrust de klassen deed sluiten.

Homoseksualiteit is taboe in Syrië, hoewel de dictatuur het oogluikend toestaat. “Het is moelijk om lesbisch te zijn in Syrië, maar het is zeker makkelijker om een seksuele dissident te zijn dan een politieke”, zei ze daarover. “Er zijn meer holebi’s in Syrië dan je zou denken, ook al zijn we hier minder flamboyant dan elders.”

Op haar blog liet de jonge vrouw eerder al weten voor haar leven te vrezen, nu Syrische ordetroepen duizenden mensen arresteerden en honderden mensen zijn omgekomen door de gewelddadige repressie. “Elke vrijdag schrijf ik mijn naam, identiteitsnummers en telefoonnummers op mijn arm. Uit veiligheid. Als ik dood ben, dan zou ik graag hebben dat ze, vooraleer ze me wassen en in een laken wikkelen, weten wie ik ben en het aan de wereld laten weten”, schreef ze zondag.

Ook haar nicht was op de hoogte van het gevaar. “Amina heeft me hiervoor al verschillende teksten gestuurd om op haar blog te plaatsen, mocht er iets met haar gebeuren. We wachten nu op een definitief uitsluitsel.”

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Internet, Media, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Syrische blogster A Gay Girl in Damascus ontvoerd

  1. Pingback: A Gay Girl in Damascus blijkt fictie | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s