Aantal holebihuwelijken daalt lichtjes

Het aantal koppels van hetzelfde geslacht dat met elkaar in het huwelijksbootje stapt, daalt de afgelopen jaren lichtjes. Acht jaar na de aanpassing van de huwelijkswet, op 6 juni 2003, zijn duidelijk stijgende scheidingscijfers merkbaar. Dat blijkt uit cijfermateriaal van de FOD Economie. Dat meldt De Standaard.

In 2009 waren er 1 133 homohuwelijken in ons land, het laagste cijfer ooit. Toch was 2004 met 1 244 homohuwelijken de grootste uitschieter. Het aantal vrouwen dat met elkaar in het huwelijksbootje stapt, zit met 999 koppels in 2009 ook al drie jaar in een licht dalende lijn.

Toch zijn die cijfers niet zorgwekkend, aldus holebivereniging Wel Jong Niet Hetero. “Het is vooral belangrijk dat mensen van hetzelfde geslacht het recht hebben om met elkaar te trouwen”, aldus woordvoerder Michiel Vanackere.

De eerste jaren na 2003 waren er nauwelijks echtscheidingen onder mannenkoppels. Sinds 2007 (73) verdubbelde dat aantal tot 158 in 2009. Bij vrouwenkoppels zijn de cijfers iets meer uitgesproken, de verdubbeling zette zich in 2005 (21) al in en piekte in 2009 met 213 officiële breuken.

Michiel Vanackere: “Ik denk dat het scheidingspatroon bij holebi’s gelijklopend is als bij heterokoppels. Er zijn de laatste jaren heel wat homohuwelijken geweest, wat zijn effect niet mist.” Ook bij çavaria, de koepelorganisatie voor holebiverenigingen, is eenzelfde geluid te horen.

Ondanks het feit dat koppels van hetzelfde geslacht sinds 2006 kinderen kunnen adopteren, zijn er nog ongelijkheden.”‘Er is geen wettelijke regeling voor draagmoederschap en ook buitenlandse adopties is nog niet gelukt”, luidt het nog.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Aantal holebihuwelijken daalt lichtjes

  1. Pingback: Eerste getrouwde holebi’s: “durf de stap zetten” | Lacquemant

  2. Pingback: Geen 1 113 holebihuwelijken maar wel 1 113 getrouwde homomannen in 2009 | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s