De Magneet zet als eerste Vlaams holebimagazine homotopsporter op de cover

De Magneet, tijdschrift van Het Roze Huis, zet Ivan Denis (20) op de cover. Denis werd in 2009 wereldkampioen handboogschieten bij de juniores en Belgisch kampioen 2010 bij de volwassenen. Deze zomer strijdt hij voor een ticket naar de Olympische Spelen van Londen. In 2009 deed de toen 18-jarige sporter zijn coming-out.

“In de sportwereld staan ze er toch nog altijd iets anders tegenover. Op de stage van het BOIC merkte ik wel dat er bij sommige sporters wat wrevel was. Je voelt dat, ook al maken ze er weinig woorden aan vuil. Ik heb van één andere boogschutter een negatieve reactie gehad. Voor de rest werd het nieuws door de sporters positief onthaald”, zegt Ivan Denis in De Magneet.

Homo, maar vooral topsporter

De Magneet-hoofderedacteur Dennis De Roover legt uit waarom het belangrijk is een topsporter op de cover te zetten. “We zijn als holebitijdschrift natuurlijk blij dat een jonge topsporter als Ivan ontspannen spreekt over zijn sport en coming-out. Internationaal zijn er wel heel wat sporters die hun coming-out deden, maar velen wachten tot na hun carrière om ‘het nieuws’ te brengen. Bang voor reacties van collega’s, geen sponsors willenverliezen, … Daardoor ontstaat er een bizarre sfeer voor iedere topsporter die wél de stap zet wanneer hij/zij op weg is naar de top of al deel uitmaakt van de sportgoden. Hoewel je dan al op sportief vlak hebt bewezen wat je waard bent,word je opeens bekend bij het grote publiek omdat je ‘homo’ bent. Topsporters willen ook maar als mensen worden behandeld en halen liefst het nieuws met hun sportieve resultaten.”

Het is wachten op die ene topper in een populaire sport die zijn coming-out doet. Maar die zoektocht werkt mogelijk averechts. Onder anderen de gay editie van Linda, L’homo, zocht maar vond geen homoseksuele eredivisievoetballer.

Dennis De Roover: “In 2009 zou uit een enquête (niet onbetwist overigens) in Voetbal Magazine moeten blijken dat 67,8 % van de voetballers in de Belgische eerste klasse voetbal vindt dat er geen plaats is voor homoseksualiteit in het eersteklassevoetbal. Labels zag toen meteen een kans om zich als nieuw homoblad te positioneren. Ze lanceerden een zoektocht naar een profvoetballer die het aandurfde om op hun cover te prijken. ‘Andere topsporters (zwemmen, atletiek, wielrennen,…) mogen zich natuurlijk ook aanmelden’, luidde hun oproep. Op die manier duw je sporters natuurlijk verder de kast in. Ze zijn niet gediend van dat soort aandacht.”

Nog heel wat jaren voor de boeg

Denis beseft hoe dan ook dat op hij op sportief vlak nog moet groeien. “De prestatieleeftijd in het boogschieten ligt hoger dan bij andere sporten. Meer naar de 25-30 jaar toe, terwijl ik er dit jaar nog maar 20 word. Dus laat ons zeggen dat ik theoretisch gezien nog 3-4 jaar groeimarge heb. Ik ga mijn best doen om mij te plaatsen en blijf dromen van een medaille in de toekomst.”

De Magneet komt begin juni uit. Hij is te verkrijgen bij Het Roze Huis, je kan een abonnement nemen of hem op pdf lezen op de website.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Holebi, Media, Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Magneet zet als eerste Vlaams holebimagazine homotopsporter op de cover

  1. Pingback: World Outgames Antwerpen 2013: “sport = sociale cohesie” | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s