“Misbruik in Kerk niet te wijten aan celibaat of homoseksualiteit”

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het misbruik in de Rooms-katholieke Kerk niet te wijten aan één oorzaak zoals het celibaat of homoseksualiteit van de geestelijken. Het onderzoek werd besteld door de Amerikaanse biosschoppenconferentie.

‘Misbruik kerk was tijdelijk probleem’, De Standaard, 19.05.2011

Volgens een studie, besteld door de bisschoppenconferentie van de katholieke kerk in de Verenigde Staten, zijn noch het celibaat noch homoseksualiteit de oorzaak van seksueel misbruik door priesters. ‘Er is geen alleenstaande “oorzaak” van seksueel misbruik van minderjarigen door katholieke priesters geïdentificeerd’, zo luidt de conclusie van het John Jay College of Criminal Justice in New York.

De bisschoppenconferentie bestelde in 2002 drie studies, toen het schandaal rond misbruik door priesters in de VS op zijn hoogtepunt was. Sinds 1950 hebben de bisdommen in Amerika klachten ontvangen van meer dan vijftienduizend personen tegen ongeveer zesduizend geestelijken. De studie van het John Jay College is het laatste rapport in de reeks. De onderzoekers kregen van de katholieke kerk op nooit geziene schaal toegang tot archieven en personeelsgegevens.

Het debat over de oorzaken van het misbruik liep in de VS hoog op en was te vergelijken met discussies in Vlaanderen na het uitbreken van het schandaal rond bisschop Roger Vangheluwe. In de VS bekritiseerden meer vooruitstrevende kringen het verplichte celibaat. Conservatieven wezen homoseksuele priesters met de vinger, omdat de meeste slachtoffers jongens waren.

De onderzoekers vonden geen ‘psychologische karakteristieken’ of ‘ontwikkelingspatronen’ die schuldige priesters zouden onderscheiden van collega’s die geen seksueel misbruik pleegden. Volgens de studie piekt het aantal gevallen van misbruik in de jaren zeventig en neemt het vanaf 1985 scherp af, parallel met het aantal misbruikgevallen in de brede samenleving.

Het schandaal was volgens het rapport een tijdelijk probleem, veroorzaakt door de slechte opleiding van priesters in de jaren veertig en vijftig, de permissieve cultuur in de jaren zestig en zeventig, en het feit dat de bisschoppen te weinig aandacht aan slachtoffers besteedden.

Dat vooral jongens slachtoffer waren, is toe te schrijven aan het feit dat de priesters meer en makkelijker in contact kwamen met jongens dan met meisjes.

Op de studie is al kritiek. Volgens de belangengroep Survivors Network gaat het onderzoek voorbij aan het grootste probleem: de kerkelijke hiërarchie die de misbruikgevallen onder de mat probeerde te vegen.

Dit bericht werd geplaatst in Godsdienst, Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s