Vlaamse overheidsdienst Emancipatiezaken: “Mijn outing als hetero heeft maar één seconde geduurd”

De dienst Emancipatiezaken van de Vlaamse overheid organiseerde een Regenbooghappening ter gelegenheid van IDAHO.

Persbericht: “Mijn outing als hetero heeft maar één seconde geduurd”

70 Vlaamse ambtenaren in gesprek over coming out op de Internationale Dag tegen Homofobie

Op 17 mei hebben 70 Vlaamse ambtenaren in Brussel deelgenomen aan de eerste Regenbooghappening, een initiatief van de dienst Emancipatiezaken (de diversiteitsdienst voor het Vlaams overheidspersoneel). Samen met een diversiteitstrainer zochten ze uit hoe ze als collega’s gewoon kunnen doen over seksuele geaardheid op het werk.

Seksuele geaardheid, een privékwestie? In zekere zin natuurlijk wel. Maar ook persoonlijke zaken komen onder collega’s wel eens ter sprake. En dan kan er soms wat onwennigheid ontstaan. Want hoe pak je het aan als je denkt dat je collega lesbisch is en erover wil praten? En als je zelf holebi bent: hoe zeg je dat? Op de Regenbooghappening gingen holebi- én heterocollega’s met elkaar in gesprek over coming out en de moeilijke kantjes daarvan.

De groep was unaniem: ook anno 2011 is het nog een hele stap om als holebi uit de kast te komen. Door de sterke heteronorm in de samenleving, door vastgeroeste vooroordelen en stereotypen, door de angst om uitgesloten te worden. Of zoals een deelnemer het opmerkte: “Mijn outing als hetero heeft maar één seconde geduurd. Voor holebi’s ligt dat wel even anders.”

Met een sensibiliserend evenement als de Regenbooghappening wil de Vlaamse overheid als grootste Vlaamse werkgever inzetten op openheid, en het thema seksuele geaardheid meer bespreekbaar maken. Want een werksfeer waarin collega’s zichzelf kunnen zijn, werkt nu eenmaal prettiger. Voor iedereen. Met die bedoeling werd vorig jaar al Overuit gelanceerd, het “regenboognetwerk” dat holebi’s, transgenders en hetero’s bij de Vlaamse overheid bijeenbrengt.

Meer info op http://www.vlaanderen.be/emancipatiezaken

Dit bericht werd geplaatst in Holebi en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s