IDAHO: Racing Mechelen en KV Mechelen met Pink Devils tegen homofobie

Voetbalploegen KV Mechelen en Racing Mechelen kleuren samen met de Pink Devils roze ter gelegenheid van de Internationale Dag Tegen Homofobie.

Racing en KV Mechelen kleuren roze, Els Dalemans, Het Laatste Nieuws, 17.05.2011

De voetballers van KV Mechelen en Racing Mechelen toonden maandag hun voetbalkunsten in roze outfits. Reden van dit kleurige potje voetbal is de ‘Internationale Dag tegen Homofobie’. “Samen met stad Mechelen willen we het signaal geven dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid écht niet kan”, klonk het in koor.

“De bedenkers van dit originele initiatief zijn de ambtenaren van stad Mechelen. Zij zochten een manier om de ‘Internationale Dag Tegen Homofobie’, vandaag 17 mei, in de kijker te zetten,” zegt schepen van Gelijke kansen Ali Salmi. Op die dag vragen holebi-organisaties internationaal aandacht voor het verschijnsel homohaat. 17 mei is symbolisch omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit op die dag in 1990 officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten schrapte. Tot dan stond homofilie namelijk op die lijst als psychische aandoening.

“Omdat voetbal de stoere mannelijke sport bij uitstek is, besloten we de twee Mechelse ploegen KV Mechelen en Racing Mechelen om een samenwerking te vragen”, aldus Salmi. “Samen willen we de verdraagzaamheid rond holebi’s vergroten. Zo hoor je supporters op de voetbaltribunes

bijvoorbeeld nog te vaak ‘homo!’ als scheldwoord roepen. Dit maakt duidelijk dat zo’n Internationale Dag nog steeds nodig is.”

De spelers van de twee Mechelse voetbalploegen kregen van Stad Mechelen gepersonaliseerde roze voetbaltenues. Samen poseerden ze op een fotoshoot, het resultaat werd op de Grote Markt geplaatst en kreeg als slogan ‘Homofobie? Geen bal aan!’. “Ik ben erg fier dat onze teams zo’n sterk statement maken op deze ludieke manier”, zegt burgemeester Bart Somers.

Sterk signaal

De voetbalploegen zelf twijfelden niet toen hen de vraag gesteld werd. “We zeiden meteen ja, omdat we beseften dat we op deze manier vanuit een zeer mannelijke sport een sterk signaal kunnen geven. Respect voor elkaar is niet enkel de basis van een professionele sportcompetitie, maar ook van een goede samenleving”, zeggen KV-voorzitter Johan Timmermans en Racing-voorzitter Frank Dietens.

Vrijwillig

“Onze spelers reageerden ook meteen enthousiast en werkten allemaal vrijwillig mee”, aldus de voorzitters.

Volgens de spelers is dit initiatief nodig. “Het taboe rond homoseksualiteit is nog te groot, misschien zelfs groter bij de voetbalfans dan bij de spelers zelf”, klinkt het bij Kevin Geudens, speler van KV Mechelen. “Niemand uit zich, over dit onderwerp wordt gewoon niet gesproken in de voetbalwereld. Zelf heb ik homo’s in mijn vriendenkring en ik zou het geen enkel probleem vinden om er ook in mijn ploeg te hebben.”

De unieke gehandtekende shirts van de spelers worden per opbod verkocht. De opbrengst gaat naar de vzw Mechelse Hattrick. Die vzw zet sociale integratieprojecten op rond het Mechelse voetbal. Je kan bieden op de shirts tot 7 juni via de website van de stad, http://www.mechelen.be/dagtegenhomofobie.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Holebi, Media, Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op IDAHO: Racing Mechelen en KV Mechelen met Pink Devils tegen homofobie

  1. Pingback: Vlaamse overheidsdienst Emancipatiezaken: “Mijn outing als hetero heeft maar één seconde geduurd” | Lacquemant

  2. Pingback: Roze voetbalshirts tegen homofobie brengen 3000 euro op | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s