Michiel Vanackere (WJNH) tackelt gay clichés

Op Belgian Pride-dag tackelt Wel Jong Niet Hetero enkele hardnekkige clichés over holebi’s.

“Als Beckham met een handtas rondloopt, is dat geen probleem”, Sven Van Haezendonck, Gazet van Antwerpen, 14.05.2011

“Roze pluimen, dat is het beeld dat wij elke keer opnieuw zien opduiken in de media”, zegt woordvoerder Michiel Vanackere van Wel Jong Niet Hetero. “Als je aan mensen vraagt een holebi te omschrijven, vallen al snel de klassieke clichés uit de hemel. Homo’s zijn janetten met een bles in het haar, een scherpe s-klank in hun stem en strakke T-shirts aan hun lijf. Lesbo’s zijn manwijven met truckershemd, brosje en piercings. Daar is op zich niets mis mee. Die wat extravagantere jongens en meisjes hebben mee het pad geëffend voor de maatschappelijke aanvaarding. Maar in de eerste plaats zijn holebi’s vaak gewone meisjes die graag meisjes zien, en jongens die verliefd worden op jongens.”

De West-Vlaming Michiel Vanackere, die politieke wetenschappen studeert aan de Vrije Universiteit Brussel, zet zich actief in om de vooroordelen over homoseksualiteit uit de wereld te helpen. En dus is hij voor ons de geknipte man om ons beeld wat aan te scherpen. Ziehier onze vijf clichés: kloppen ze, of totaal niet?

1. Alle knappe en mooi geklede mannen zijn homo

“Nee, gelukkig voor de vrouwen niet. Het valt zelfs op dat ook heteromannen zich vandaag gewaagder kleden dan vroeger. Vaak zie je het verschil niet eens tussen een homo of een hetero. Ook bij homo’s heb je mooie en minder mooie mannen, dikke en dunne, grote en lange. Je hebt er van alle soort en slag. Het is wel zo dat ze doorgaans meer aandacht besteden aan hun uiterlijk en er graag goed uitzien: ze willen zo goed mogelijk voldoen aan het schoonheidsideaal. Ik geloof nog altijd dat de meeste homo’s graag gaan winkelen en er een bepaalde feeling voor hebben. Om die reden krijgen dames ook graag kledingadvies van ons. Homo’s zijn gevoeliger voor trends en beïnvloeden hetero’s meer dan die denken.”

2. Homo’s zijn janetten en lesbiennes zijn manwijven

“Het is jammer dat dit nog steeds het belangrijkste beeld is dat mensen hebben van holebi’s, want de realiteit leert ons anders. Dat bepaalde trekjes misschien net iets duidelijker naar voor komen klopt, maar is die diversiteit niet gewoon leuk? We moeten komaf durven maken met etiketten plakken en inzien dat mensen, of ze nu homoseksueel of hetero zijn, gewoon zichzelf willen zijn. Geloof het of niet, er zijn ook kortharige manwijven die aan ballet doen en jongens met bles, strak shirt en schoudertas die graag voetballen.”

3. Homoseksuelen zijn niet in staat om kinderen op te voeden

“Dat is een groot misverstand. Homo’s omringen kinderen net met veel liefde en genegenheid. Ze zijn perfect in staat om voor een kind te zorgen. Wij mogen in België vandaag wel trouwen, en daar zijn we blij om. Maar een kind adopteren, ligt duidelijk nog een pak moeilijker. Wie de moed heeft om eraan te beginnen, moet een procedure van vijf jaar doorworstelen. Dat op zich getuigt al van een grote liefde voor kinderen. Er is zelfs sprake van discriminatie in de gemeenschap. Lesbiennes kunnen gelukkig terecht bij de spermabank, en als ze willen zijn ze negen maanden later mama. Waarom dat onderscheid maken?”

4. In een relatie speelt de ene het mannetje, en de andere het vrouwtje

“Tja. (lacht) Dat moet zowat de meest gestelde vraag zijn als ik iemand vertel dat ik een relatie heb. Nee, ik moet u teleurstellen. Er is geen rollenpatroon. Al is het natuurlijk wel zo dat er in een relatie altijd wel iemand meer uiting geeft aan zijn vrouwelijke kant. Holebi’s durven hun emoties gemakkelijker tonen, dat is zo. Nu, ook bij hetero­paren zijn er ongetwijfeld mannen die meer vrouwelijke trekjes hebben dan hun vriendin of echtgenote. Als iemand zoals Beckham of Ronaldinho met een handtas rondloopt, maakt niemand daar een probleem van. Maar bij homo’s zou het janetterig zijn? Grappig toch. Trouwens, lang niet alle homo’s zijn verwijfd. Integendeel, de meerderheid totaal niet zelfs. Alleen vallen zij niet op in de massa, en vaak bewust. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, maar dan met een andere seksuele voorkeur.”

5. Homo’s kruipen met iedereen in bed, ze zijn niet trouw

“Het klopt dat homo’s seksueel graag experimenteren. Maar is dat bij hetero’s echt anders? Ik denk dat seks bij homo’s gewoon meer bespreekbaar is. Wij trekken veel uit de taboesfeer en daar mogen wij trots op zijn. Anderzijds baart het aantal aidsgevallen me wel zorgen. Ik word kwaad van mannen die onveilig vrijen in de darkrooms van discotheken. En ja, die zijn er nog steeds. Onbegrijpelijk. Vooral omdat de kans op besmetting bij anale seks veel groter is. Maar wij moeten ook niet onnozel doen. Velen hebben ooit al wel eens onveilig gevrijd. Eén keer is genoeg om ziek te worden.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s