Brussels Hoofdstedelijk Gewest met campagne tegen homofoob geweld op Belgian Pride

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest neemt morgen actief deel aan de Belgian Pride. Het gewest lanceerde onlangs nog een campagne voor het aangeven van homofoob geweld.

Persbericht: Brussels Hoofdstedelijk Gewest neemt deel aan Belgian Pride op 14 mei

Op 14 mei bekent Brussel weer kleur. Zowat alle kleuren van de regenboog want zaterdag vindt de 16e editie van de Belgian Pride plaats. Naast een gelegenheid om te feesten is de Pride ook een gelegenheid om stil te staan bij de problemen waarmee de LGBTQI-gemeenschap (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex) te kampen heeft. In dat kader heeft Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bruno De Lille (Groen!) een aantal sensibiliseringsinitiatieven opgezet.

Het thema van de Belgian Pride is dit jaar opnieuw opnieuw “Pride 4 Every 1”. Hiermee geven zij aan hoeveel belang zij hechten aan diversiteit, zowel in de samenleving in het algemeen als in de LGBTQI -gemeenschap in het bijzonder.

“De Pride is uiteraard de gelegenheid bij uitstek om te feesten. Ik vind het daarnaast ook belangrijk dat we blijven werken aan sensibilisering en het wegwerken van de problemen waarmee de LGBTQi-gemeenschap nog steeds, ook in België, geconfronteerd wordt. Daarom zal er in de Pride een bus meerijden die in het teken staat van mijn campagne rond geweld en agressie tegen holebi’s en transgenders”, aldus De Lille.

Volgens een enquête die in 2006 werd gehouden op het grondgebied van Brussel-Stad ervaart bijna een derde van de holebi’s minstens één maal per maand een gevoel van onveiligheid tengevolge van hun seksuele geaardheid. Als gevolg hiervan past ongeveer 50% van hen zijn of haar gedrag in het openbaar aan om dit soort risico’s te vermijden.

Uit de enquête blijkt verder dat in minder dan de helft van de verklaringen die bij de politie worden afgelegd, gewag wordt gemaakt van de homofobe aard van het misdrijf. In sommige gevallen wordt gevraagd deze informatie niet in de officiële stukken op te nemen.

“Het is belangrijk klacht in te dienen bij agressie”, legt Brussels staatssecretaris Bruno De Lille, de initiatiefnemer van de campagne, uit. “In de eerste plaats voor zichzelf: om de situatie het hoofd te bieden, zich te herpakken, zich niet in een isolement te laten duwen.” “Ten tweede is het belangrijk dat de politie en de andere bevoegde instanties het probleem van geweld en agressie op basis van seksuele geaardheid en genderidentiteit echt kunnen evalueren. Als ze niet op de hoogte zijn, kunnen ze ook niet gepast reageren. En ten derde moeten we maatregelen kunnen nemen die deze vorm van geweld bestrijden, en dus andere potentiële slachtoffers beschermen.”

Daarnaast behoort ook de strijd tegen genderstereotypen (vastgeroeste mannelijke en vrouwelijke sociale rollen) tot één van de doelstellingen van het gelijkekansenbeleid van De Lille. In dat kader subsidieert het Brussels Gewest heel wat verenigingen die projecten opzetten voor de strijd tegen deze stereotypen.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Brussels Hoofdstedelijk Gewest met campagne tegen homofoob geweld op Belgian Pride

  1. Pingback: Brussels homokoppel eist aandacht en actie tegen homofobe agressie | Lacquemant

  2. Pingback: Bruno De Lille zelf slachtoffer van homofoob geweld | Lacquemant

  3. Pingback: Brussel voert campagne tegen haatmisdaden | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s