WJNH doorbreekt genderlabels tijdens Belgian Pride, CGKR doet het met post-its

Wel Jong Niet Hetero wil genderclichés doorbreken tijdens de Belgian Pride, nu zaterdag in Brussel. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding gaat dan weer post-its uitdelen.

Persbericht: Wel Jong Niet Hetero doorbreekt gendernormen en stereotiepen tijdens Belgian Pride: Janet, macho, butch, femme… who needs a label?

Op 14 mei, tijdens de Belgian Pride, trekken holebi’s, transgenders en hun vrienden door de straten van Brussel. De Belgian Pride staat voor feest, diversiteit, solidariteit en jezelf zijn. Wel Jong Niet Hetero zet dit jaar in op die eigen identiteit. Hokjesdenken is over, ‘be yourself’ is in. Holebi’s krijgen snel een label opgeplakt, niet alleen door mensen buiten maar ook binnen de holebigemeenschap.

Als je aan mensen vraagt een holebi te omschrijven, vallen al snel de stereotiepe beelden uit de hemel. Homo’s zijn janetten met de bles in het haar, de scherpe ’s-klank’ in hun stem en dragen enkel strakke t-shirts. Lesbo’s zijn butches met truckershemd, bros haar en piercings in het aangezicht. En zo kan je het lijstje verder aanvullen voor biseksuelen en transgenders. “Uiteraard bestaan holebi’s en transgenders in alle soorten, kleuren en gewichten, maar laten we vooral niet veralgemenen”, verduidelijkt woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero Michiel Vanackere, “Holebi’s en transen zijn vaak niet te onderscheiden van hetero’s. Zij zijn wie ze zijn, net als iedereen. Alleen in hun seksuele voorkeur ligt het verschil.” Mensen, zowel hetero’s en holebi’s zijn vaak een mengelmoes van verschillende, vaak tegenstrijdige, labels. ‘Geloof het of niet, er zijn ook kortharige, baggy-girls die aan ballet doen en jongens met bless, strak shirt en man bag die graag voetbal spelen.’ vult Vanackere verder aan.

Tijdens Idool2011 viel het oog van de media op Falko De Bolster. Allerlei labels werden hem toegeschreven: janet, verwijfd, travestitiet, trans, … “Ook velen binnen de holebi- of transgendergemeenschap wilden niet met hem vergeleken worden”, zegt Vanackere verbaasd, “Akkoord hij is een uitgesproken en opvallend persoon, maar zo hebben we die bij hetero’s toch ook? Die diversiteit moeten we enkel aanmoedigen, zowel binnen als buiten de gemeenschap! Zolang je jou goed voelt in je vel, niet?”

Janet, macho, butch, femme… who needs a label?

Dat holebi’s en transgenders vaak een label krijgen opgeplakt is duidelijk. Hoogtijd om die stereotypering met de vlag der regenboogkleuren te bedekken! “Dankzij een heel enthousiast team binnen WJNH, zijn we er in geslaagd om er een geweldige champagne van te maken”, zegt Vanackere enthousiast, “De campagnebeelden drukken voldoende duidelijk die labeling uit en hoe wij daarover denken. Nu de rest nog!”

De vier beelden werden gelanceerd in een leuk promofilmpje (http://www.youtube.com/watch?v=cyUzbSsfmAk&feature=player_embedded) dat langs allerhande kanalen werd verspreid. Ze zullen uiteraard ook duidelijk aanwezig zijn op onze WJNH-wagen tijdens de Belgian Pride zelf komende zaterdag. Heb je zin om samen met ons dit thema in de kijker te zetten tijdens de Pride, kom dan zeker af. We spreken af om 13u in het station van Brussel Centraal (bovenaan de trappen) of zoek gewoon onze wagen tijdens de pride zelf and join the fun!

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek, Televisie en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op WJNH doorbreekt genderlabels tijdens Belgian Pride, CGKR doet het met post-its

  1. Pingback: Merhaba @ Belgian Pride: “Solidariteit bij ons versterkt Internationale Solidariteit” | Lacquemant

  2. Pingback: Merhaba @ Belgian Pride: “Solidariteit bij ons versterkt Internationale Solidariteit” | Lacquemant

  3. Pingback: Michiel Vanackere (WJNH) tackelt gay clichés | Lacquemant

  4. Pingback: CGKR: reageer op homofoob geweld | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s