Antwerpse joodse scholen weigeren charter tegen homofobie

Vandaag ondertekenen Antwerpse scholen een charter tegen holebidiscriminatie. Maar joodse scholen weigeren dit te tekenen.

Joodse scholen weigeren charter over homoseksualiteit, Sacha Van Wiele, Gazet van Antwerpen, 120.05.2011

In het stadsgebouw Den Bell vindt vandaag de studiedag Holebi (homo’s, lesbiennes en biseksuelen) en onderwijs plaats. Het hoogtepunt van de dag moest de ondertekening worden door alle Antwerpse onderwijsnetten van het charter rond actief beleid tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid. Dit is nu afgevoerd omdat de joodse scholen weigeren om het charter te ondertekenen.

“Ik ben hier echt verbolgen over”, zegt schepen Robert Voorhamme (sp.a). “In het charter engageren de onderwijsnetten zich dat ze aandacht hebben voor holebi’s. Het charter moeten ze ook uithangen in de school. Dat nu juist de joodse scholen dwarsliggen, vind ik onbegrijpelijk. Ik was afgelopen weekend nog op de herdenking van de shoah (massale moord op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, red.). Sprekers spraken over de verschrikkelijke opvattingen die hebben geleid tot het vermoorden van mensen met andere politieke opvattingen, geloofsovertuigingen en op basis van seksuele geaardheid. De joodse gemeenschap heeft zwaar geleden. Ik snap echt niet dat juist zij nu weigeren om dit charter te ondertekenen.”

Ook andere leden van de onderwijsraad vertonen koudwatervrees. “Alleen halen zij het argument van planlast voor de scholen boven”, zegt Voorhamme. “Dat is er over. Tijdens de lessen aandacht hebben voor holebi’s of het uithangen van het charter verzwaart niet de werking van de school. Dit is echt betreurenswaardig. Deze scholen sluiten hun ogen voor deze problematiek. De discriminatie van holebi’s mag niet worden geridiculiseerd.”

Zelfmoordgedachten

Een school met 500 leerlingen telt gemiddeld 25 tot 50 holebi-leerlingen. Uit onderzoek blijkt dat 33 tot 45 procent van de homo’s, lesbiennes en bi’s tijdens het opgroeien zelfmoordgedachten heeft. 12,4 procent van de homojongens onderneemt effectief een zelfmoordpoging. Tegenover 5,9 procent bij heterojongens is dat meer dan het dubbele. Bij lesbische meisjes ligt dat cijfer zelfs vijf keer zo hoog:

25 procent onderneemt een zelfmoordpoging tegenover 5,4 procent van de heteromeisjes.

Het Roze Huis, het socioculturele huis voor de holebigemeenschap, was nauw betrokken bij het opstellen van het charter. “Dat de onderwijsnetten dit charter niet ondertekenen, is een gemiste kans”, zegt Chloé Lenaerts van het Roze Huis. “Dit is een schande. Er wordt van de scholen weinig engagement gevraagd. Wat in het charter staat, zouden de scholen eigenlijk nu al in hun lessenpakket moeten hebben.”

Uitleggen

Onderwijsschepen Robert Voorhamme is niet van plan om het charter te laten dwarsbomen door een minderheid. “De onderwijsnetten die wel willen, kunnen het charter ondertekenen”, zegt Voorhamme. “Wie weigert, moet dan maar eens aan het publiek uitleggen waarom ze dit niet doen.”

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Godsdienst, Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Antwerpse joodse scholen weigeren charter tegen homofobie

  1. Pingback: Joods Actueel: “Er is geen enkel geval in ons land bekend van discriminatie, het weigeren van werk, bespotten, pesten of fysiek geweld van Joden t.o.v. homo’s” | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s