Protest tegen aartsbisschop Léonard tijdens gay pride in Brussel

Actiegroep Immanent protesteert tijdens de Belgian Pride tegen de homofobe uitspraken van André-Joseph Léonard.

Persbericht: Protest tegen homofobie Léonard hangt in de lucht op 14 mei

Zaterdag 14 mei, dag van de jaarlijkse pride, zal Immanent aan de deelnemers ballonnen uitdelen met daarop een karikatuur van aartsbisschop Léonard. Zo zal het protest tegen zijn homofobe uitspraken letterlijk in de lucht hangen. Immanent is een nieuwe actiegroep die de klacht van Jean Marie de Meester tegen Léonard ondersteunt.

De nieuwe aartsbisschop heeft sedert zijn inauguratie op 27 februari 2010 gebroken met de gewoonte van zijn voorganger Danneels om geen uitspraken te doen over homoseksualiteit. Mgr. Léonard liet zich in de de loop van 2010 uit over het homohuwelijk, homoseksualiteit als ziekte, het opvoeden van kinderen door homokoppels of lesbische koppels en aids als immanente vorm van rechtvaardigheid. Zijn uitspraken veroorzaakten een grote verontwaardiging, in de holebigemeenschap, maar ook in de brede publieke opinie. Ook de politieke wereld keurde zijn homofobe uitlatingen af.

In 2011 was het enkele maanden stil. Op paaszondag, 24 april 2011, in het Klara-programma in ‘Berg en dal’ hernam hij zijn kruistocht tegen homoseksualiteit: “Als ik Nederlands spreek moet ik de regels van die taal respecteren”, aldus Léonard. “Als de liefde zich uitdrukt op seksueel vlak moet zij ook de taal van de seksualiteit respecteren. Die taal is de complementariteit van man en vrouw.” De aartsbisschop is naar eigen zeggen niet nederiger geworden door de kritiek die hij moest verduren. “Waarheid is waarheid”, aldus de aartsbisschop. “Mijn diepe overtuiging is dezelfde gebleven.”

Opmerkelijk is dat op deze nieuwe uitspraak nauwelijk reactie kwam. Er lijkt een soort gewenning te ontstaan rond zijn discours. Terwijl ze even onaanvaardbaar en gevaarlijk blijven. Van vooraanstaande politieke leiders zou dit niet geaccepteerd worden. De uitspraken van Mgr. Léonard moedigt de homofobie aan in katholieke scholen, klinieken en bejaardentehuizen.

Immanent-woordvoerder Yvan Brys: “Immanent vindt het belangrijk dat men Léonard blijft tegenspreken. Daarom is het initiatief van Jean Marie de Meester zo belangrijk. De meest doortastende manier om de homofobie van Mgr. Léonard van antwoord te dienen is zijn uitspraken te toetsen aan de antidiscriminatiewetgeving. Deze wetgeving beschermt holebi’s en transgenders tegen discriminatie. Het proces, dat zal volgen op de klacht van Jean Marie de Meester, zal de eerste grote test zijn voor deze wet. Immanent maakt zich ook sterk dat het zal lukken. Onlangs werd in Kroatië een priester veroordeeld wegens homofobe uitspraken. Net zoals in Europa de bereidheid groter wordt om het huwelijk open te stellen voor homoseksuele koppels wordt ook de reactie op homofobe uitspraken van religieuze instanties heviger. Uiteindelijk zal Mgr. Léonard het niet in zijn hoofd halen om vergelijkbare uitspraken te doen over joden of zigeuners. Holebi’s en transgenders willen hetzelfde respect.”

Dit bericht werd geplaatst in Godsdienst, Holebi, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Protest tegen aartsbisschop Léonard tijdens gay pride in Brussel

  1. Pingback: WJNH doorbreekt genderlabels tijdens Belgian Pride, CGKR doet het met post-its | Lacquemant

  2. Pingback: Jean Marie de Meester stelt zich burgerlijke partij tegen Sharia4Belgium | Lacquemant

  3. Pingback: Aartsbisschop Léonard: “Als [homopriester] Borremans oprecht is, verdient hij een kans | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s