Politie: 34 x homofobie in 2008, 56 in 2009 en 43 in 2010

De verschillende politiediensten en -korpsen tellen weinig gevallen van homofoob geweld en holebidiscrimiatie. Dat vertelt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer aan Zoé Genot (Ecolo).

Politie stelt nauwelijks homodiscriminatie vast, John De Wit, Gazet van Antwerpen, 05.05.2011

De politie stelt maar weinig homodiscriminatie en homohaat vast. In 2008 telde ze 34 homofobe misdrijven, in 2009 56 en in de eerste drie trimesters van 2010 43. Dat deelde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) mee in de Kamer aan Zoé Genot (Ecolo).

Deze lage cijfers staan in schril contrast met de resultaten van wetenschappelijke studies over homofoob geweld alleen. Uit onderzoek van Ehsal in Brussel blijkt dat zes op de tien Brusselse homo’s slachtoffer is van verbaal homofoob geweld, 20% werd al bedreigd en 10% fysiek aangevallen. Ondertussen registreert de Brusselse politie 6 gevallen van homodiscriminatie (en dat is ruimer dan alleen maar homofoob geweld) in 2008, 18 in 2009 en 8 in de eerste drie trimesters van 2010. In Vlaanderen nemen de vaststellingen van homohaat toe: van 4 in 2008, over 8 in 2009 tot 10 in de eerste drie maanden van 2010. Maar de cijfers blijven onrealistisch laag. De Waalse cijfers zijn meer dan dubbel zo hoog en schommelen rond de 25.

Turtelboom zegde dat de politiediensten vorig jaar een interne enquête hebben gehouden over homoseksualiteit. Vierhonderd politiemensen hebben gereageerd. Daaruit bleek dat er een behoefte was aan een intern netwerk voor homoseksuelen. Volgens Turtelboom hebben deze mensen zich nu bij elkaar gezet en overwegen ze de oprichtintg van een aparte groepering van homo’s en lesbiennes binnen de politiediensten, zoals die al in meerdere andere Westerse landen bestaat.

Sinds 2007 organiseert de politie opleidingen over homodiscriminatie. Het gaat om twee Nederlandstalige en twee Franstalige vormingssessies. Maar vorig jaar volgden slechts 53 van de ruim 40.000 agenten die opleiding. Turtelboom beklemtoonde dat de opleidingen georganiseerd worden in samenwerking met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Dat CGKR werd echter in het verleden herhaaldelijk bekritiseerd omdat het maar weinig doet voor homo’s. Klachten van homo’s worden erg vaak afgewimpeld en er is nog altijd geen plan tegen homofoob geweld, er is zelfs geen enkel beleidsvoorstel. Meestal wordt het probleem van de homohaat in enkele zinnetjes afgehandeld in veel ruimere cursussen over racisme.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Politie: 34 x homofobie in 2008, 56 in 2009 en 43 in 2010

  1. Pingback: 1 op de 8 holebi’s slachtoffer van homofoob geweld, Sam De Bruyn loopt niet hand in hand | Lacquemant

  2. Pingback: CGKR: reageer op homofoob geweld | Lacquemant

  3. Pingback: Brussels homokoppel eist aandacht en actie tegen homofobe agressie | Lacquemant

  4. Pingback: Wetsvoorstel in Kamer voor anonieme klachten homofoob geweld | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s