Gay’nstraight: Wel Homo, Niet Verwijfd

Falko De Bolster (Idool 2011) riep het uit: “Ik ben homo”. Maar niet elke homo-jongere is zo happig om geassocieerd te worden met verwijfdheid. Michael Bonhomme en Pieter Vandaele startten een groep voor ‘niet-verwijfde’ homo’s.

Nieuwe jongerengroep voor mannelijke homo’s

Naar aanleiding van de kleine hype die Falco’s deelname aan Idool 2011 veroorzaakte, besloten twee jonge homo’s iets te doen tegen het beeld van de vrouwelijke homo dat volgens hen steeds meer naar voren wordt geschoven. De twee willen een nieuwe holebi-jongerengroep oprichten, gericht op jonge homojongens “waaraan je het niet kan zien”.

Vreemde commentaren
“Als homo’s in de media komen, zijn het vaak van die verwijfde types,” verklaart Michael Bonhomme, initiatiefnemer van de nieuwe holebigroep. “Niet alleen Falco hoor, maar ook die kapper uit Ella, de mannen van De heren maken de man, enzovoort. Oké, Franky uit Thuis valt nog mee, maar ik houd mijn hart al vast voor hoe hij zal evolueren nu hij weet dat hij homo is.”

“Door al die foute rolmodellen krijgen wij vaak vreemde reacties als we zeggen dat we homo zijn. Dat dat niet kan, omdat we er toch helemaal niet zo uitzien, bijvoorbeeld. Of de mensen vragen ons of we ons soms als vrouw verkleden. Pas op, wij zelf weten wel dat lang niet alle homo’s vrouwelijk zijn, maar blijkbaar heeft de doorsnee Vlaming daar een ander beeld van. Daarom willen we deze groep oprichten, om duidelijk te maken dat niet elke homo een janet is,” vult Pieter Vandaele aan.

100% op je gemak
Hij en Michael leerden elkaar ongeveer een jaar geleden kennen via internet. Ze vonden in elkaar een gelijke, omdat ze zich wel homo voelden, maar zich helemaal niet thuis voelden in het homo-wereldje. “We hopen dat onze groep een plaats mag zijn waar jongens zoals wij zich eindelijk 100% op hun gemak voelen,” zegt Pieter.

Zoektocht naar een naam
De jongens zijn de groep nog aan het oprichten, en ze zijn dan ook op zoek naar enthousiastelingen die hen hierbij willen helpen.

Ook voorstellen voor een naam zijn zeker welkom. Michael: “Momenteel heten we Gay’nstraight, maar we zijn niet helemaal overtuigd van deze naam. We zijn homo, en zien er hetero uit, dus ergens past die naam wel hé, maar er moeten mooiere namen bestaan dan dat.” Voorstellen voor namen zijn altijd welkom op de Facebookpagina van de nieuwe groep.

Maar niet iedereen apprecieert deze aanpak, zo blijkt op Facebook. De discussie is overigens niet nieuw. Hoeveel homojongens en –mannen zeggen niet straight acting te zijn? Of willen “mannelijke types”. Of willen niet inzien dat ze zelf best wel vrouwelijke trekjes hebben?

Nieuwe holebigroep: “Wél homo, niet verwijfd”, Gazet van Antwerpen, 01.04.2011

Het prototype homo in de media is vaak dat van een verwijfde man met meer vrouwelijke dan mannelijke trekjes. “Kijk maar naar de kapper in Ella en de mannen van Heren maken de man”, zeggen Michael Bonhomme en Pieter Vandaele.

Naar aanleiding van de kleine hype rond Idool-deelnemer Falko richtten ze de groep Gay’nstraight op. “We zijn homo maar zien er hetero uit, daarom past die naam wel”, zegt Michael.

Foute rolmodellen

“Door al die foute rolmodellen krijgen wij vaak vreemde reacties als we zeggen dat we homo zijn. Dat we er helemaal niet zo uitzien bijvoorbeeld”, zegt Pieter. “Blijkbaar heeft de doorsnee Vlaming niet door dat niet alle homo’s vrouwelijk zijn. Daarom richten we deze groep op, om duidelijk te maken dat niet elke homo een janet is.”

De twee leerden elkaar op internet kennen en hadden meteen één ding gemeen. Hoewel ze homoseksueel zijn, voelden ze zich helemaal niet thuis in het homowereldje. Ook daarom besloten de twee met Gay’nstraight te beginnen. Een groep waar mannelijke homo’s zich wél goed voelen.

De mannen zijn nog op zoek naar een andere naam voor de groep. “We zijn niet helemaal overtuigd van de huidige naam. Suggesties zijn altijd welkom.”

Falko rolmodel? Niet voor elke homojongere

Wel Jong Niet Hetero ervaart tweedracht over ‘Idool’-kandidaat, Wim Dehandschutter, Het Nieuwsblad, 01.04.2011

De jongerenbeweging Wel Jong Niet Hetero krijgt kritiek omdat ze Falko uit Idool naar voren schuift als rolmodel. Opmerkelijk genoeg komt die kritiek in de eerste plaats van holebi-jongeren zelf. Want: niet elke homo is een janet, redeneren ze.

De maatschappij is veranderd, holebi’s hoeven zich niet meer te profileren met hun kleding en gedrag

Jerko Bozikovic

‘Ik ben 100procent homo, iedereen mag dat weten’, schreeuwt Falko De Bolster (16) uit. Idool 2011 mag dan wel afgelopen zijn voor hem, hij zal de geschiedenisboeken ingaan als de meest kleurrijke deelnemer aan de vierde editie van de VTM-talentenjacht. Hij is een jongen, maar hij heeft veel weg van een meisje.

Stereotype

De nationale jongerenbeweging Wel Jong Niet Hetero schuift hem naar voren als rolmodel. ‘Daar komen positieve reacties op. Maar ook heel veel negatieve’, stelt woordvoerder Michiel Vanackere. ‘Opmerkelijk genoeg vooral van holebi-jongeren zelf.’ Falko zou alleen maar het stereotiepe beeld van de homo versterken, beweren ze. ‘Alsof iedereen make-up draagt, strak gekleed en met hoge hakken op straat gaat en een manbag over de schouder gooit. Denk ook aan de verwijfde kapper uit de VTM-serie Ella. Een grote groep vecht tegen het janetimago, en betreurt dat wij dat opnieuw zouden versterken via Falko’, citeert Vanackere de teneur van de reacties.

Historicus Bart Hellinck merkt dat de holebi’s al langer worstelen met het clichébeeld. ‘In de jaren vijftig en zestig, het prille bestaan van de holebibeweging, luidde de redenering: Val niet op, doe zo normaal mogelijk. Dat veranderde in de jaren zeventig: We moeten ons niet aanpassen aan de maatschappij, als we vrouwelijk zijn benadrukken we dat, want leve de diversiteit. Zo is het altijd op en neer gegaan.’

Lifecoach Jerko Bozikovic (43) is zelf gay, bekend geworden dankzij het 2BE-programma De heren maken de man. Volgens hem verdwijnen de stereotypes. ‘De maatschappij is veranderd, holebi’s hoeven zich niet meer te profileren met hun kleding en gedrag. Al heb je ook types als Falko, die zijn identiteit zoekt.’

Homo en trots het te zijn

Michiel Vanackere van Wel Jong Niet Hetero besluit: ‘We hebben Falko niet voren geschoven omdat hij verwijfd is. Wel wegens zijn zelfvertrouwen. Hij is homo en hij is daar trots op. Anderen kunnen een voorbeeld aan hem nemen. We zijn heel blij met de grote diversiteit binnen de holebi’s. Ze zijn niet allemaal heel vrouwelijk en niet allemaal heel mannelijk. De meesten zitten ertussen.’

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Televisie en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Gay’nstraight: Wel Homo, Niet Verwijfd

 1. Orpheus zegt:

  Ja, ik heb dat ook. Ik zie er niet uit als een ‘typische’ homo. Als ik het mensen vertel want ik verstop het niet, dan is het altijd: ‘Jij homo, nee, dat kan niet’. Ik wrijf het nu ook niet in de mensen hun gezicht maar als ze het willen weten, ja dan zeg ik het. Wat mijn situatie wel meebrengt, is veel eenzaamheid. Ik word gezien als hetero, dus geen enkele homo spreekt me aan en wonend in een klein dorpje helpt ookal niet. Nu, ja roeien met de riemen die je hebt, zeker.
  Er is één ding die ik niet echt begrijp. Hoe kun je nu trots zijn om homo te zijn. Je bent zo geboren. Je kunt toch maar trots zijn op iets dat je bereikt hebt. Dat is mijn idee toch.
  En over Franky in thuis. Hij krijgt momenteel wat ze zouden kunnen noemen als vrouwelijke trekjes maar ik denk niet dat het veel verder zal gaan. Zie naar dokter Ann, mocht je niet weten dat ze lesbisch is, dan denk je dat is een single, hetero vrouw. Tenminste ik hoop toch dat ze niet stom gaan doen bij Thuis. Het is afwachten.

 2. Pingback: Gayn’straight voor niet-verwijfde homo’s: geen 1-april-grap, wel een “educatieve val” | Lacquemant

 3. Mark zegt:

  het artikel in GvA omtrent de boysband Gay’nstraight was een aprilgrap van WelJongNietHetero. Niet echt geslaagd jammer genoeg en naar mijn mening contraproductief. (—onze heterovrienden hadden niet eens door dat het over een grap ging en zagen hun vooroordelen juist bevestigd—) De discussie over genderdiversiteit is te complex om via de media via een aprilgrap te berde te brengen, laat staan te promoten. Ik stel alvast voor om eerder te strijden tegen de heteronormativiteit waarmee onze samenleving doordrongen is…. Juist onze strijdbaarheid kan ons als homo-minority versterken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s