Gayn’straight voor niet-verwijfde homo’s: geen 1-april-grap, wel een “educatieve val”

Gayn’straight, de groep voor niet-verwijfde homo’s, is een bedenksel van de WJNH-webredactie. Geen 1-april-grap, maar wel een “educatieve val”.

Veel reacties op groep voor ‘mannelijke’ homo’s

Donderdag 31 maart 2011, ergens in de ochtend. Op slinkse wijze wordt holebi-jongerenland door de WJNH-webredactie geconfronteerd met een nieuwe holebi-jongerengroep. Eentje exclusief voor homo’s die ‘echte’ mannen zijn, voor het ‘type’ homo’s waaraan je ‘het’ niet kan zien. Menig holebi-jongere krabde zich die dag meer dan eens in de haren…

Het duurde niet lang of Facebookprofielen en het Wel Jong Niet Hetero-forum werden overspoeld met reacties. Vooral in de negatieve, maar her en der ook in de positieve zin. Een te vroege 1 april-grap? Dat misschien wel. Een interessante discussie? Dat zeker.

Meerderheid is tegen
“Toch ferm dat een minderheidsgroep er toch nog in slaagt om zichzelf nog te delen. Individualisme troef blijkbaar” staat te lezen tussen de vele reacties op de sociale netwerksite Facebook. Enkele reacties verder klinkt het als volgt: “Waarom moet verwijfdheid en vrouwelijkheid als negatief worden aanzien?”. Elders vroeg men zich af op basis van welke criteria jongeren al dan niet lid zouden kunnen worden: wat is immers mannelijk en wat niet…

Het nieuws liet ook de bezoekers van het Wel Jong Niet Hetero forum niet onberoerd: ”De publieke opinie hoeft niet te leren dat “niet alle homo’s jeanetten” zijn, eerder moet ze leren dat die zogenaamde ‘jeanetten’ óók oké zijn. Daarom is het bijzonder jammer als nu zelfs een subgroep van zelfverklaarde ‘mannelijke homo’s’ zich gaat afzetten tegen de meer vrouwelijke homo’s.”

Genderstereotypering
De discussie waar we naartoe wilden was al snel volop losgebarsten, namelijk die rond genderstereotypering. Waarom zouden homo’s zich niet vrouwelijk mogen gedragen? Wanneer is een man een ‘échte’ man? En hebben alle lesbo’s kort haar? Het zijn stuk voor stuk vragen die stereotypering in de hand werken en die in feite irrelevant zijn. Vrouwelijk of mannelijk: what’s in a name? Het moge duidelijk zijn dat Wel Jong Niet Hetero helemaal niet achter deze zogezegde nieuwe groep staat.

De door de WJNH-webredactie op gang gebrachte discussie bleef overigens niet beperkt tot holebi’s die hun (on)genoegen uitten. Zo contacteerde onder meer De Standaard Wel Jong Niet Hetero-woordvoerder Michiel Vanackere om duidelijkheid te scheppen. Dat deed hij in ‘Falko rolmodel? Niet voor elke homojongere’. Voor alle duidelijkheid: de inhoud van dat artikel maakt géén deel uit van de 1 aprilgrap van de webredactie. Het gaat wel degelijk om het officiële standpunt van WJNH.

Positieve reacties geen uitzondering
We waren blij dat we konden vaststellen dat een meerderheid van de reacties het idee achter de groep afkeurde. Toch konden we ook positieve reacties opmeten. Sommige konden zich ‘volledig vinden in de nieuwe groep’ en zouden zeker overwegen om een activiteit bij te wonen. Of nog: “Ik wil wel even vermelden dat het niet erg is dat sommige homo’s verwijfd zijn. Ieder zijn natuur. Het zou wel eens tof zijn om eens een vereniging te hebben waarin we ons helemaal man kunnen voelen.” Maar wat is dat dan, ‘helemaal man’?

Anderen zagen het ontstaan van deze groep in het licht van de media die holebi’s clichématig naar voren brengen en konden op die manier wél begrip opbrengen. “Ik kan ergens hun boodschap/frustratie wel begrijpen: hoe je het ook draait of keert, de ‘verwijfde’ homo’s komen meer in de media”, zo schreef een forumgebruiker. “Dus op zich vind ik het wel oké dat er ook eens homo’s zijn die zeggen dat er ook ‘gewone’ homo’s bestaan. Want er heerst bij een groot deel van de bevolking nog steeds het idee dat alle homo’s ‘janetten’ zijn.”

Leve de diversiteit!
Voor WJNH doen de klassieke ideeën van ‘de mannelijke jongen’ en ‘het vrouwelijke meisje’ (of net het omgekeerde: ‘de verwijfde homo’ en ‘de butch lesbo’) er eigenlijk niet toe. Weg met die doorgetrapte denkpatronen! Gewoon zijn wie je bent, daar draait het om. Samen met jullie hebben we kunnen vaststellen dat een meerderheid van de jongeren er nog steeds zo over denkt. Een ‘Falko’ meer of minder, voor ons doet het er echt niet toe!

Niet voor niets zal daarom ‘genderstereotypering’ het centrale thema zijn van Wel Jong Niet Hetero tijdens de Belgian Pride! Je kan er vanop aan: samen snoeren we alle genderstereotypen op ludieke wijze de mond! Sta je achter dit idee? Laat je horen en wandel mee met ons op de pride!

P.S. Mocht het een geruststelling zijn: de groep en de initiatiefnemers ervan bestaan niet. Laat ons hopen dat het nog lang zo blijft. De WJNH-webredactie heeft trouwens met plezier aanzien hoe zowel de voormalige voorzitter als de ex-coördinatrice van Wel Jong Niet Hetero, en vele anderen met hen, in de educatieve val trapten. De reacties die op de berichtgeving volgden waren echter veel interessanter, waarvoor onze oprechte dank.

[RECHTZETTING: Sommige lezers gingen er, door de oorspronkelijke bewoording in deze telex, vanuit dat het artikel in De Standaard eveneens deel uitmaakt van de 1 aprilgrap van de WJNH-webredactie. Dit is echter niet het geval. Die passage is dan ook gewijzigd.]

De discussie over mannelijke homo’s en verwijfde jeanetten is alles behalve nieuw. De een verwijt decadentie en een slecht imago te bezorgen aan mannen die seksen met mannen. “Daarom kom ik niet uit de kast” als argument. De ander verwijt de een dan weer enggeestigheid.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gayn’straight voor niet-verwijfde homo’s: geen 1-april-grap, wel een “educatieve val”

  1. Pingback: WJNH doorbreekt genderlabels tijdens Belgian Pride, CGKR doet het met post-its | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s