Recensie: Ballet Menu (Forsythe, Dawson, Mrozewski, Stewart) – Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Vlaamse Opera, Antwerpen (+ video)

Vrijdag presenteerde het Koninklijk Ballet van Vlaanderen Ballet Menu. Onder deze noemer bracht het gezelschap vier stukken van William Forsythe, David Dawson, Matjash Mrozewski en Garry Stewart.

New Sleep (William Forsythe)
Forsythe is tja, Forsythe. Veel beweging, veel georkestreerde en gechoreografeerde chaos. Je komt ogen te kort om álles te zien. Niet alles is logisch, het verhaal is niet duidelijk. Je houdt ervan of niet. Forsythe weet als geen ander het publiek te verbluffen met vondsten en visuele effecten.

Faun(e) (David Dawson)
Faun(e) was het meer klassieke stuk uit het kwartet. Een sensueel duet tussen twee mannelijke dansers op muziek van Debussy. Ingetogen en intiem.

Amarant (Matjash Mrozewski)
Zwoel, zuiders en opzwepend. Een latijnse sfeer met krachtige bewegingen en wondermooie muziek. Amarant is speciaal gemaakt voor deze Ballet Menu.

Object (Garry Stewart)
Mix de sfeer van Tron, Daft Punk en ET met ijzersterke dans en je krijgt Object. Zeer futuristisch. Ook Object ging gisteren in wereldpremière. Een speciale vermelding voor de drie dansers die zich als poppen lieten bewegen en voor de rest stokstijf bleven staan.

Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, of Koninklijk Ballet Vlaanderen zoals het zich ook presenteert, toont aan dat de subsidiecrisis  geen belemmering is om hoogstaande kunst af te leveren. Bravo.

Bekijk een voorstukje.

Ballet menu
Dawson, Mrozewski, Stewart, Forsythe

David Dawson
David Dawson is een Britse choreograaf die werkt voor talrijke dansgezelschappen over de hele wereld. Als voormalig danser bij Birmingham Royal Ballet, English National Ballet, Dutch National Ballet en Ballett Frankfurt, werd hij huischoreograaf bij het Nederlands Nationaal Ballet in 2004. Faun(e) werd in 2009 gecreëerd in opdracht van Wayne Eagling van het English National Ballet als hommage aan Diaghilev’s Ballets Russes. Deze nieuwe interpretatie van Nijinsky’s “L’Apres-midi d’un faune” tot een duet voor 2 mannen, is even vloeiend en sensueel van beweging als Debussy’s muziek.

Matjash Mrozewski
Sinds zijn debuut als choreograaf in 2001 beroert Matjash Mrozewski’s werk de harten van critici én publiek in Europa, Canada en Australië. Zijn choreografisch werk wordt gewaardeerd om z’n verscheidenheid, elegantie en nieuwsgierigheid. Hij werkte reeds in opdracht van o.a. The Royal Swedish Ballet, The Australian Ballet en National Ballet of Canada.

Garry Stewart
Sinds zijn aanstelling als artistiek directeur van het Australian Dance Theatre in 1999 creëerde Garry Stewart veel nieuw werk. Vooral werk dat de rol van de nieuwe media onderzoekt in dansvoorstellingen. Zijn eerste project was Housedance in 1999, speciaal bedacht voor de International Millenium Broadcast en opgevoerd op de buitenste vleugel van het Sydney Opera House. Zijn eerste avondvullend programma was Birdbrain, een deconstructie van het Zwanenmeer. Sindsdien werkt hij ook regelmatig in Europa.

William Forsythe
William Forsythe wordt beschouwd als één van de allerbelangrijkste choreografen in de danswereld van vandaag. Hij had en heeft een grote invloed op generaties dansers, ontwerpers en publiek. Het is een voorrecht om met deze meesterkunstenaar te kunnen samenwerken. New Sleep (1987) is een ballet van William Forsythe in één bedrijf op een originele partituur van zijn jarenlange trouwe medewerker-componist Thom Willems. Dit 22 minuten durend werk werd gecreëerd bij het San Francisco Ballet en combineert theater en ballet. Het wordt gezien als een verbluffend voorbeeld van Forsythe’s werk in de jaren ’80, waarbij hij het vocabularium van de klassieke dans gebruikte en verder uitwerkte. Het Koninklijk Ballet Vlaanderen brengt 20 jaar later een reconstructie van deze hoeksteen van Forsythe’s carrière.

Open repetitie in Theater ’t Eilandje, Antwerpen
za 29/01/2011 – 10.00 Ballet Menu tickets

Vlaamse Opera, Antwerpen
Vr 04/02/2011 – 20.00
Za 05/02/2011 – 20.00
Zo 05/02/2011 – 15.00
Wo 09/02/2011 – 20.00
Do 10/02/2011 – 20.00
Vr 11/02/2011 – 20.00
Za 12/02/2011 – 20.00

Tickets en Info op http://www.vlaamseopera.be

Vlaamse Opera, Gent
Vr 25/02/2011 – 20.00
Za 26/02/2011 – 14.00
Za 26/02/2011 – 20.00
Zo 27/02/2011 – 15.00

Tickets en Info op http://www.vlaamseopera.be

Cultuurcentrum, Hasselt (aangepast programma)
Zo 13/03/2011 – 19.00

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Ballet en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Recensie: Ballet Menu (Forsythe, Dawson, Mrozewski, Stewart) – Koninklijk Ballet van Vlaanderen, Vlaamse Opera, Antwerpen (+ video)

  1. Pingback: Koninklijk Ballet Vlaanderen presenteert Onegin; Giselle in 2012 | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s