Moord op homoactivist David Kato: hoofdredacteur ‘outingkrant’ heeft geen spijt

De 22-jarige Giles Muhame, hoofdredacteur van Rolling Stone, heeft geen spijt van de berichten waarin Oegandese homo’s geout werden en aan de schandpaal werden gehangen. Gisteren raakte bekend dat homoactivist David Kato werd gelyncht. Oeganda is een van de meest homofobe landen ter wereld.

Hoofdredacteur heeft geen spijt van publiceren namenlijst 100 homo’s, Catherine Vuylsteke, De Morgen, 28.01.2011

De 22-jarige hoofdredacteur van het Oegandese blad Rolling Stone, Giles Muhame, heeft er geen spijt van dat hij in oktober van vorig jaar een lijst publiceerde met namen en foto’s van 100 Oegandese homo’s, zo zegt hij in een telefonisch interview met De Morgen. Zelfs niet in het licht van de moord op Kato woensdag. “Hij is ook maar een mens”, aldus Muhame, “en dus is hij sterfelijk, net als u en ik. Daar valt niets aan te doen. Alleen is de manier waarop hij aan zijn einde kwam, hoogst onfortuinlijk. Wij hebben die lijst gebracht omdat dat onze burgerplicht was om de maatschappij te wijzen op de gevaren die haar beloeren. Maar dat betekent niet dat we verantwoordelijk zijn voor zijn dood”.

De kop in het stuk in Rolling Stone was evenwel ‘verhang ze’… “Als wij, als goede journalisten, nieuws brengen over activiteiten van rebellen en de overheid vervolgens militaire actie tegen hen onderneemt, waardoor sommigen worden uitgeschakeld, zijn wij dan door ons bericht verantwoordelijk voor hun dood? Ik geloof het niet. Met deze kwestie is het net zo. Ik ben er overigens van overtuigd dat de politie aanstonds de moordenaars zal vinden, ze doen echt erg goed werk. U mag bovendien niet vergeten dat Kato in een heel gevaarlijke buurt woonde, waar de voorbije twee maanden minstens 15 mensen werden vermoord. Waren dat allemaal homo’s? Ik denk het niet. Er is dus geen link tussen het geweld van woensdag en ons artikel van oktober.

“Dat de rechter vorige week in ons nadeel oordeelde, betekent niet dat we fout zaten. We gaan in beroep want de rechter vergist zich en dat zal u bij de volgende uitspraak ook wel zien. Ondertussen hoop ik alleen dat zijn ziel rust zal mogen vinden, maar dat wordt niet eenvoudig”.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Moord op homoactivist David Kato: hoofdredacteur ‘outingkrant’ heeft geen spijt

  1. Pingback: Moord op homoactivist David Kato: Sven Pichal wilt actie van Buitenlandse Zaken | Lacquemant

  2. Pingback: Oeganda: Dertig jaar cel voor moordenaar David Kato | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s