Homoclichés duwen vatbare holebi-jongeren in psychologische put

Negatieve stereotypen over holebi’s hebben wel degelijk een negatief effect op het zelfbeeld van jonge holebi’s. Dat stelt doctoranda Nele Cox van de Universiteit Gent in haar doctoraatswerk “Al wie da nie springt…”, een sociologische analyse van Minderhedenstress, Identiteit en Stigma bij Holebi-jongeren. Cox, heeft al enkele holebigerelateerde werken op haar actief.

“Jonge holebi’s nemen negatieve stereotypen op in zelfbeeld”

Holebi-jongeren nemen negatieve stereotypen op in hun zelfbeeld en scoren daarom hoger in depressies.Dat zegt sociologe Nele Cox (UGent) vandaag in haar doctoraatsverdediging “Al wie da nie springt…”, een sociologische analyse van Minderhedenstress, Identiteit en Stigma bij Holebi-jongeren.

Nele Cox zocht relaties tussen de identiteitsbeleving en de manier waarop holebi-jongeren homonegativiteit opnemen in hun zelfbeeld. Ze baseerde zich onder meer op een bevraging van 3.000 holebi-jongeren in het Zzzip-onderzoek van het Steunpunt Gelijke Kansen.

“De rol van de omgeving is belangrijk bij de identiteitsvorming van holebi-jongeren”, aldus Cox. “Accepteert de omgeving de geaardheid van de jongeren en gaat die daar positief mee om, dan scoren die veel lager op stressfactoren, wat aanleiding geeft tot mindere mate van depressie. Worden ze gesteund door hun omgeving, dan ervaren ze hun coming-outproces als zeer leerrijk.”

Stigma’s

Zowel holebi-jongeren als heterojongeren zorgen ervoor dat de verantwoordelijkheid van de stigma’s bij holebi’s gelegd wordt, zo bleek uit een kwalitatief onderzoek. “Niet de homoseksualiteit in het algemeen wordt veroordeeld, wel de afwijking van de seksuele verwachtingspatronen en de genderrollen. Er wordt nog steeds een onderscheid gemaakt tussen normaal en abnormaal, gezond en niet gezond. Hierdoor worden holebi’s die van de seksuele verwachtingspatronen en genderrollen afwijken, zelf verantwoordelijk gesteld voor de negatieve reacties uit de omgeving. Op die manier wordt de discriminatie gelegitimeerd.”

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi, Media, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Homoclichés duwen vatbare holebi-jongeren in psychologische put

  1. Pingback: Ceci n’est pas un stéréotype-campagne tegen homoclichés en voor vrijwilligers | Lacquemant

  2. Pingback: Idool 2011: androgyne Falko De Bolster naar 2de ronde (+ video) | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s