Rode Kruis Vlaanderen sluit nu ook hepatitis B-gevaccineerde bloeddonoren uit

Heb je sinds einde jaren 1970 als man seks gehad met een andere man? Was je recent in Afrika? Heb je onlangs een tatoeage laten plaatsen? Dan sluit het Rode Kruis Vlaanderen jouw bloed uit voor donatie. Ook wie gevaccineerd is voor hepatitis B, wordt nu uitgesloten.

Wie is ingeënt tegen hepatitis B, mag geen bloed meer geven, Gazet van Antwerpen, 20.01.2011

Rode Kruis Vlaanderen is continu op zoek naar bloeddonoren. Anderzijds worden de regels waaraan die moeten voldoen strikter. Verscheidene trouwe bloedgevers kregen een bedankbrief voor bewezen diensten in de bus.

“We streven naar voldoende, maar vooral ook naar veilig en kwalitatief hoogstaand bloed”, zegt Martine Baeten, adjunct medisch directeur van de Dienst voor het Bloed. “De voorwaarden voor de bloeddonoren worden daarom continu aangepast.”

Zo komen bloedgevers met anti-stoffen tegen hepatitis B sinds kort niet meer in aanmerking. “Die antistoffen wijzen er niet op dat die persoon ziek is, maar wel dat de donor ooit in contact kwam met het virus. Dat kan onbewust zijn, zonder klachten. Toch blijven de stoffen in het bloed zitten en we willen niet het minste risico nemen dat die overgedragen worden. We zien overigens het verschil tussen de antistoffen die een lichaam opbouwt tegen een vaccin, dan wel tegen een virus.”

Wettelijk

Om in aanmerking te komen als bloeddonor, moeten kandidaten een vragenlijst invullen om alle risico’s uit te sluiten. Wie wisselende sekspartners heeft of een tatoeage liet plaatsen, mag bijvoorbeeld geen bloed geven.

Ook homo’s zijn niet welkom. “Die regels zijn wettelijk vastgelegd”, legt Baeten uit. “Wat de nieuwe regel rond hepatitis B betreft, gaat het slechts om een kleine minderheid van onze bloedgevers die wegvallen: zo’n 0,2% of 400 van de 200.000 donoren. Al blijft het voor die personen wel jammer.”

Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid, Holebi, Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Rode Kruis Vlaanderen sluit nu ook hepatitis B-gevaccineerde bloeddonoren uit

  1. Kevin zegt:

    WTF?

    Rode Kruis wil vast eindigen met een lege bloedbank.

  2. Kayelle zegt:

    Dat is dus….iedereen die ooit een buitenlandse reis heeft gehad naar Afrika of Azië?

  3. Pingback: Britse homo’s mogen bloed geven… als ze tien jaar lang geen seks hebben | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s