Ouders Stefano Giuliani: “Homo of niet, je moet achter je kind staan”

De ouders van Stefano Giuliani kregen zaterdag de Folieprijs van çavaria.

“Homo of niet, je moet achter je kind staan”, Hanne De Belie, Het Belang van Limburg, 17.01.2011

Dilsen-Stokkem – En de Folieprijs gaat naar… Laura en Luigi Giuliani uit Dilsen-Stokkem. De ouders van de homoseksuele ‘So You Think You Can Dance’-deelnemer Stefano riepen tijdens het programma op voor meer begrip. “Aanvaarden dat je zoon homo is maakt alles gemakkelijker”, zeggen ze.

‘I’m Gay. So What?’: met die boodschap pakte Stefano in november uit op zijn T-shirt, tijdens één van de live-uitzendingen van het vtm-programma ‘So You Can Think You Can Dance’. Een opvallende actie die bij zijn ouders Laura en Luigi een traantje losweekte. “Vooral ik heb het er lang moeilijk mee gehad”, zei Luigi voor heel Vlaanderen. “Maar door het niet te aanvaarden word je alleen maar ongelukkig.” Dat ze nu de Folieprijs van Çavaria, de vzw die opkomt voor de rechten van holebi’s, op zak steken, heeft volgens mama Laura te maken met hun echtheid. “Het was eigenlijk niet de bedoeling om daar op televisie mee uit te pakken, maar het kwam recht uit ons hart”, zegt ze. “Ik denk dat veel ouders zich in ons herkennen. Als ouder moet je achter je kind staan, of het nu homo of hetero, dik of dun, geel of ros is.”

“Het is belangrijk dat de ouders van homoseksuelen niet worden vergeten”, gaat Luigi verder. “Ook voor hen kan het moeilijk zijn en zoiets aanvaarden duurt jaren. Maar ik hoop dat anderen van ons kunnen leren.”

Laura en Luigi kaapten de prijs weg voor twee andere genomineerden: het Argentijnse parlement omdat Argentinië het eerste Zuid-Amerikaanse land is waar holebi’s kunnen huwen en Patrick Reyntiens, die meer dan eens in de media zijn verhaal deed als hiv-positieve homo.

“Ik dacht dat de prijs naar Patrick zou gaan en Stefano gokte op de Argentijnse regering”, zegt Laura. “Wij zijn geen bekende koppen, maar ons verhaal heeft blijkbaar wel iets losgemaakt bij de mensen. Door ons zijn er ouders die voor het eerst met hun kind over zijn of haar geaardheid hebben gepraat. Na zolang zwijgen lucht dat op.” Dat aartsbisschop Léonard met de Fobieprijs naar huis ging , verbaast de Giuliani’s niet. “Hij kan beter nadenken voor hij iets zegt. Niet enkel als hij het over holebi’s heeft.”

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Televisie en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s