Olympiadekruispunt Antwerpen-Kiel-Boomsesteenweg (A12) starten op 31 januari en zullen voor monsterfiles zorgen


Het Olympiadekruispunt aan Ford-garage Permeke, Boomsesteenweg, Populierenlaan, Jan Van Rijswijcklaan, Jan de Voslei en VIIde Olympiadelaan in Antwerpen-Kiel en Wilrijk wordt vanaf 31 januari heraangelegd. Er zal heel wat verkeershinder zijn.

Olympiadekruispunt wordt helemaal heraangelegd

Het hele kruispunt wordt vernieuwd


Het Olympiadekruispunt is één van de meest gebruikte kruispunten in het zuiden van Antwerpen. De Boomsesteenweg, Populierenlaan, Jan Van Rijswijcklaan, Jan de Voslei en VIIde Olympiadelaan komen er samen. Auto’s, bussen en trams, fietsers en voetgangers zoeken er dagelijks hun weg. Door de huidige inrichting is dit een zwart punt, het is een complex en gevaarlijk kruispunt. Het Vlaams Gewest, de stad Antwerpen en De Lijn slaan de handen in elkaar om dit kruispunt verkeersveiliger te maken. Vooral voor de zwakke weggebruikers zal het nieuwe kruispunt veel veiliger worden.

1 Kruispunt

Het hele kruispunt wordt vernieuwd. Door middel van een vijfhoekig kruispunt vindt elke toegangsweg apart zijn aansluiting op het kruispunt. Vanaf elke toegangsweg kunnen wagens naar elke andere weg doorrijden. Door middel van voorsorteervakken weten bestuurders waar ze moeten rijden. Er komen aan alle zijden verkeerslichten. Daardoor worden de doorrijtijden iets langer, maar het kruispunt wordt wel veiliger. Het autokeerpunt aan de Boomsesteenweg blijft behouden, maar komt iets verder van het kruispunt te liggen. Aan de Jan de Voslei blijft het keerpunt voor het autoverkeer. Op de Populierenlaan wordt in het midden een groene berm voorzien. De trams rijden over deze berm. Er blijft daardoor in elke rijrichting één rijstrook over.

Vooral voor zwakke weggebruikers wordt het kruispunt veel veiliger. Aan elke overgang wordt een zebrapad en fietsoversteekplaats voorzien, geregeld met verkeerslichten. Fietsers vinden overal een aansluiting op de bestaande fietspaden om veilig hun weg verder te zetten.

Zowel aan de tramhalte als op de nieuwe parking aan de zijde van de Populierenlaan wordt er een ruime fietsenstalling voorzien. Tegelijk met de heraanleg zal Riant rioleringswerken uitvoeren.

2 Nieuwe eindhalte voor tram 6

De eindhalte van tramlijn 6 wordt verplaatst naar het Generaal Robertsplantsoen. Via de Populierenlaan rijdt de tram langs de nieuwe parking tot voorbij de appartementsblokken. Daar komt de nieuwe, veilige eindhalte. Via de Kruishofstraat en de Populierenlaan, waar een extra tramhalte komt, rijdt lijn 6 opnieuw stadinwaarts. In de Kruishofstraat rijdt de tram op de rijweg. In de Populierenlaan rijdt de tram op een eigen bedding. De huidige keerlus maakt plaats voor het nieuwe kruispunt, en verdwijnt helemaal. De bestaande halte van de tramlijnen 2 en 6 blijft in gebruik.

3 Stadsrandparking en groenzone

Op het Generaal Robertsplantsoen wordt er een parking voorzien met 195 plaatsen. De stadsrandparking kadert in het duurzame mobiliteitsbeleid van de stad. Hoe meer wagens er op stadsparkings terecht kunnen, hoe minder wagens er in de drukke stad een parkeerplaats moeten vinden. Het parkeerbedrijf van de stad Antwerpen investeert in deze parking en gaat op zoek naar een gespecialiseerde partner om de parking in concessie te geven en te beheren.

Mensen die de stad willen bezoeken, kunnen daar overstappen van de wagen op het openbaar vervoer. Tramlijn 6 brengt haar reizigers op een snelle manier naar het stadscentrum. De parking krijgt een inrit langs de Boomsesteenweg en de Populierenlaan. Daar kan je de parking ook verlaten richting Olympiade-kruispunt.

De Cromwelltank blijft op zijn huidige locatie staan.

Er komt een groenzone tussen de parking en de appartementsblokken. Deze wordt ingericht met een wandelpad dat van de nieuwe tramhalte tot aan de Populierenlaan leidt, tussen groene heuvels met beplanting.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Auto en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Olympiadekruispunt Antwerpen-Kiel-Boomsesteenweg (A12) starten op 31 januari en zullen voor monsterfiles zorgen

  1. Pingback: Heraanleg Olympiadekruispunt A12-Antwerpen-Wilrijk-Kiel: omleidingen en openbaar vervoer | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s