“Iedereen pervert”: (homo)seks in kerkelijke instellingen logisch gevolg

Dat er zo veel seksueel misbruik en en seks met toestemming is in kloosters, abdijen en andere katholieke instellingen, is eigenlijk “normaal”, zegt prof. dr. Paul Verhaeghe, hoogleraar klinische psychologie aan de UGent en auteur van een prachtige bestseller over driften en verlangens.

De Kerk is volgens de specialist ook eeuwenlang een vluchtoord voor holebi’s geweest. “Homoseks mocht en kon niet binnen de maatschappij, maar het kon wél in alle rust binnen de hermetisch afgesloten kloostermuren. Wie in vroegere tijden homoseksueel was, kon bij wijze van spreken carrière maken door in het klooster te gaan. En wie nog niet homoseksueel was bij het intreden, wérd het na verloop van tijd vaak.”

Liefde in tijden van eenzaamheid. Drie verhandelingen komt in april opnieuw uit.

ER SCHUILT EEN PERVERT IN ELK VAN ONS, Barbara Vuylsteke, Het Laatste Nieuws, 15.01.2011.

Man verkracht vriendin van zoon. Seksfeestje belangrijker dan stervende vrouw. Oom misbruikt jarenlang zes neefjes. Ziehier een paar titels uit de krant van donderdag 13 januari 2011. Om bang van te worden. Leve onze sekslust, maar ze lijkt ook steeds meer ravages aan te richten. Of is dat gewoon al eeuwen zo? Is het nu eenmaal de geile aap in ons? Volgens Paul Verhaeghe, hoogleraar klinische psychologie aan de UGent en auteur van een prachtige bestseller over driften en verlangens, is er veel meer aan de hand. “We moeten niet verontrust zijn door onze biologie, maar wel door de maatschappelijke evolutie.” Wij legden de ‘lustprofessor’ zes straffe stellingen voor.

Stelling 1

HET CELIBAAT

LEIDT TOT SEKS

Professor Verhaeghe: “Ik vrees dat dat klopt, ja. Ik begrijp trouwens niet waarom zoveel mensen zo vreselijk verrast zijn door het grootschalige seksueel misbruik in de kerk. Dat is niet zo verbazingwekkend. Alfred Kinsey, een vermaarde Amerikaanse bioloog, heeft decennia geleden al vastgesteld dat seksueel misbruik zich gemakkelijk installeert in grote groepen mensen die verplicht zijn om in afzondering samen te leven – bijvoorbeeld in een klooster – of die om de één of andere reden verboden worden om seksualiteit te beleven. Waarom? Omdat de hormonen van gezonde tweevoeters – mannen of vrouwen, diep religieus of niet – sowieso een uitweg zoeken én vinden. Met masturbatie en prostitutie als de twee meest voor de hand liggende, maar dus ook met seksueel misbruik vanuit de machtspositie waarin men verkeert.”

“Om die reden tref je ook zoveel homoseksualiteit aan in kloosters. Ik ben ervan overtuigd dat kloosters jarenlang uitwijkplaatsen zijn geweest voor homoseksuelen. Het mocht en kon niet binnen de maatschappij, maar het kon wél in alle rust binnen de hermetisch afgesloten kloostermuren. Wie in vroegere tijden homoseksueel was, kon bij wijze van spreken carrière maken door in het klooster te gaan. En wie nog niet homoseksueel was bij het intreden, wérd het na verloop van tijd vaak.”

“De driftmatigheid van een gezond mens zoekt immers áltijd een uitweg en richt zich bovendien ook op wat zich het makkelijkste aandient. In gesloten kloostergemeenschappen zullen broeders het dus vooral en eerder met medebroeders doen, en nonnen met nonnen. Bij geestelijken die werken in een scholengemeenschap of een tehuis bieden kinderen zich dan weer makkelijker aan. Het kindermisbruik binnen de Kerk wordt volgens mij ook verkeerdelijk onder de noemer ‘pedofilie’ geplaatst. Een pedofiel is iemand die uitsluitend opgewonden geraakt door prepuberale kinderen. And that’s it. Pedofilie is een zware pathologie en bovendien relatief zeldzaam. Ik denk bijvoorbeeld dat je minder parochiepriesters zal vinden die kinderen misbruikt hebben. Waarom? Omdat parochiepriesters doorgaans makkelijker toegang hebben tot een huishoudster of gewoon iemand uit het dorp met wie ze na verloop van tijd een relatievorm aannemen.”

[…]

Stelling 6

iedereen is

een beetje pervers

Paul Verhaeghe: “Ook al hoort een mens het niet graag, dit is zonder twijfel waar. Een normale, gezonde seksualiteit is een mengeling van alle mogelijke perversies die er bestaan. Ik leg het uit. Het probleem is dat wij mensen – eenmaal volwassen – doorgaans op een erg beperkte en enge manier nadenken over seksualiteit. Zeg seks en we denken vaak meteen en uitsluitend aan coïtus: de penis, de vagina en alles wat daarmee mogelijk is. Seksualiteit is echter véél ruimer dan dat. En eigenlijk wéten we dat allemaal heel goed want de lustontwikkeling van een mens begint sowieso al als baby.”

“Als je kijkt naar die ontwikkeling van lustbeleving bij baby’s, dan zie je dat die lust niet alleen plaatsvindt op die ene interactiepoort tussen ‘in en uit’ – penis, vagina – maar op álle interactiepoorten. Dus ook op de aars en de urinebuis (ontlasting), op de mond (voedsel, zuigreflex,..), de ogen (de blik, visuele prikkels), de oren (klanken, muziek) en de neus (geuren). De seksuele lust van een mens ontwikkelt zich in die eerste levensfase dus altijd ruim, als alle mogelijke uitwisselingen tussen ‘in en uit’, als een totaalbeleving.”

“Dat zet zich trouwens ook door in de kindertijd. Je ziet het uitstekend bij een klassiek spelletje onder kinderen: doktertje spelen met mekaar. Kinderen beleven daar duidelijk lust en opwinding aan zonder dat die lust evenwel coïtaal is, want daartoe zijn ze lichamelijk nog niet in staat.”

“Eenmaal we volwassen worden, wordt die totaalbeleving van lust en seksualiteit om allerlei redenen weggeveegd en verengd tot één uitwisseling: het geslachtelijke. Wáár zit dan het perverte? Simpel. Als de lust voor één van al die uitwisselingen (geslachtsdelen, aars, urinebuis, blik, oren, neus…) een exclusief overwicht krijgt, met andere woorden als iemand dus uitsluitend nog lust kan beleven door één bepaalde ‘uitwisseling’, dan ontwikkelt er zich een stoornis. Voor een goed begrip: een perversie in de zin van een stoornis is altijd hetzelfde: de lust wordt maar door één specifieke ‘uitwisseling’ opgewekt. Anders gezegd: hoe méér perversies een mens combineert, hoe normaler hij is. Alles met mate, dus. Een beetje van dit, een beetje van dat, maar nooit alleen dat éne.”

[…]

Dit bericht werd geplaatst in Godsdienst, Holebi, Media, Wetenschap en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s