Homo’s zijn late uitgaan beu

Nederlandse homo’s bezoeken steeds minder homohoreca en willen meer daghoreca. Dat blijkt uit twee internetenquêtes. En in België?

Homo wil vroeger kunnen stappen

Nogal wat homoseksuelen vinden dat het gay uitgaansleven te laat op gang komt. Mede daarom daalt de populariteit van het stappen in een gaybar zienderogen. Dat blijkt uit onderzoek door de website van de Gay Krant, GK.nl

In 2008 vroeg de webredactie aan de bezoekers van GK.nl naar hun uitgaansbehoeftes, een vraag die deze maand werd herhaald. De cijfers zijn opmerkelijk. In 2008 gaf 25,7% aan nooit uit te gaan in een homo-bar of -club, drie jaar later steeg dit percentage fors naar 25,7 naar 44,1%.

Het aantal stamgasten dat (bijna) elke dag een café binnenloopt, daalde van 4,9 procent naar 0,7 procent. Niemand gaf in 2011 aan nog dagelijks een bar te bezoeken. Het aantal mensen dat enkele keren per maand een gay-bar bezoekt, ging terug van 22,2% in 2008 naar 10,3 procent nu.

Een belangrijke reden voor de teruggelopen belangstelling zijn de late uren, waarop de gay-horeca op gang komt. Bijna 80% wil eerder uit kunnen gaan: 47,8 procent noemt dat zeer belangrijk, nog eens 32,1% vindt vroegere openingsuren handig. Slechts voor 2,2 procent kan het uitgaan niet laat genoeg beginnen.

Een mogelijke verklaring voor de wens om eerder uit te kunnen gaan, is het toenemende geweld tegen homo’s in de nachtelijke uren. Veel uitgaande gays lijken zich eerder op de dag veiliger op straat te voelen.

‘Homo’s willen daghoreca’

Gays die de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat bezoeken, hebben behoefte aan meer horeca en winkels die overdag open zijn.

Dat zegt Peter Koop, van de website reguliers.net, naar aanleiding van een enquête die hij twee maanden geleden opstelde. Het onderzoek moet nog officieel worden geanalyseerd en samengevat. De resultaten worden later deze maand aangeboden aan de gemeente.

Koop was het meest nieuwsgierig naar de losse opmerkingen die de geënquêteerden onderaan de vragenlijst konden plaatsen. “Wat er nog over is van de Reguliersdwars wordt nu vooral in de avond bezocht. Mensen willen heel graag meer daghoreca. Op die manier kunnen ze een wandeling door de straat prima combineren met een hapje en een drankje. Dat zou een mooie aanvulling zijn.”

Koop zag daarnaast een sterke behoefte aan een nieuwe homodiscotheek, want na de sluiting van de Exit eerder dit jaar is daar een groot gat ontstaan. “Er zijn nog wel wat kleine disco’s verspreid door de stad, maar een echt grote tent is er niet meer”, aldus Koop.

Het ziet er overigens uit dat de begin deze week gesloten Coffeeshop Downtown snel gaat heropenen, mogelijk al weer deze maand. (Bron: Metro)

De Amsterdamse homohoreca beleeft al langer een crisis, wat de cijfers zeker zal beïnvloeden. Bovendien waren er in een recent verleden enkele mediagenieke gevallen van homofoob geweld in Nederland.

België

Maar we gaan inderdaad steeds later uit. Zonder te vergelijken met de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw, toen iedereen met de laatste tram huiswaarts keerde, kan je alleen maar vaststellen dat ook in België party’s inderdaad steeds later op gang komen.

Zo is het niet abnormaal dat een ‘gewone’ zaterdagnacht in Red & Blue bijvoorbeeld pas echt sfeer geeft rond 1.30 uur. De gratis inkom voor middernacht heeft precies nog maar weinig effect. Dit heeft vals effect dat het hoogtepunt ook ingekort is. Want vanaf 3.30 uur zie je de eersten al vertrekken. Naar huis of naar een ander, harder feestje.

Zelfs de zondagse Le You-party’s in Brussel, enkele jaren geleden nog een thé dansant (vroeg starten, op tijd eindigen), is verlaat. Vervelend als je ’s maandags moeilijk kan vrij nemen.

Met de hulp van drugs?

Wat doe je eraan? Dit is immers een vicieuze cirkel. Niemand wilt te vroeg op een feestje aankomen, dus gaan we later, waardoor het feestje later start. Waardoor we later komen. Wie die ochtend op een christelijk uur opstond, heeft al tal van wakkere uren in de benen. Hoe hou je dat vol?

Met drugs dan maar? De drempel om drugs te gebruiken is tegenwoordig laag. Naar La Démence moet je niet gaan als je niets van drugs moet weten. Je verveelt je er dan steendood. Maar ook bij andere feestjes zijn druks courant. Wat niet zonder gezondheidsrisico’s is. Maar dat is dan weer een ander debat.

Oplossing?

Is er een oplossing voor dit late uitgaan? Hoe krijg je je publiek eerder binnen? Of is de vraag: moet er überhaupt een oplossing komen. Gaat het probleem zichzelf oplossen?

Dat laatste wordt al lang gezegd, maar ik zie geen verbetering.

Ik ben voorstander van eerdere feestjes. Wat is er mis met volle ambiance om 23 uur? Zo vroeg is dat toch niet? Als ik voor Red & Blue niets gepland heb en mijn vrienden ter plaatse rond 0.30 uur hebben afgesproken, is de kans groot dat ik mijn comfortabele zetel niet meer wil verlaten om te stinken naar de rook.

Als ik weet dat er zo rond elf of twaalf al veel sfeer is, ben ik meer geneigd om weg te gaan. Ik ga niet uit tot 9 of 10 uur ’s morgens want ik wil nog graag iets aan mijn dag hebben. Maar als ik pas om 1.30 uur inkom betaal om al om 4 uur naar huis te rijden, is het veel gedoe voor weinig return.

Benjamin

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Going out, Holebi, Lifestyle, Media en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s