WikiLeaks gevaar voor homoactivisten

WikiLeaks opent doofpotten en dwingt overheden en bedrijven tot meer openbaarheid van bestuur. Maar Wikileaks brengt ook mensen in gevaar. Wie geciteerd wordt in de gelekte documenten, kan hierdoor in levensgevaar komen. Zo riskeren holebiseksuele diplomaten en homoactivisten in institutioneel homofobe landen vervolging omwille van hun outing door Wikileaks. Dat stelt Human Rights Watch.

Washington geeft ‘WikiLeaks-namen’ een onderduikadres, Sara Vandekerckhove, De Morgen, 08.01.2011

De Amerikaanse regering heeft honderden mensenrechtenactivisten, buitenlandse regeringsfunctionarissen en zakenmensen gewaarschuwd. Hun veiligheid zou in gevaar zijn omdat hun namen voorkomen in de overheidsdocumenten die WikiLeaks in zijn bezit heeft. Verschillenden onder hen werden al naar een onderduikadres overgebracht, zo gaven regeringsfunctionarissen toe aan de krant The New York Times.

BRUSSEL l Mensenrechtenorganisaties delen de Amerikaanse bezorgdheid. ‘Er zijn zeker mensen die, doordat ze in de documenten genoemd worden, in de problemen kunnen komen’, zegt Tom Malinowski, Washingtondirecteur van Human Rights Watch.

De VS vrezen dat na de onthullingen van WikiLeaks de veiligheid van honderden mensenrechtenactivisten, buitenlandse ambtenaren en zakenmensen in gevaar is. Honderden informanten werden al door de Amerikaanse regering gewaarschuwd en verschillenden onder hen werden al naar een onderduikadres gebracht. Enkele anonieme medewerkers werden zelf hun land uitgeloodst. De operatie werd uitgevoerd door een dertigtal Amerikaanse regeringsfunctionarissen en ging van ambassades in Afghanistan tot in Zimbabwe.

De maatregel toont hoezeer de Amerikaanse regering verveeld zit met de WikiLeakslekken. In de 250.000 Amerikaanse overheidsdocumenten die klokkenluiderwebsite WikiLeaks in zijn bezit heeft, staan heel wat namen van lokale informanten van ambassades en diplomaten. Bij de analyse van de documenten door de internationale media, zoals The New York Times maar ook het Duitse tijdschrift Der Spiegel en de Spaanse krant El País, wordt de gevoelige informatie grotendeels weggefilterd, maar de informatie die WikiLeaks zelf online gooit, ondergaat zo’n controle niet.

De Amerikaanse regering is vooral bezorgd over de documenten die nu nog op het internet moeten komen. Ongeveer 99 procent van de 250.000 diplomatieke boodschappen die WikiLeaks in zijn bezit heeft, moeten nog uitgebracht worden. Doordat de informatie slechts druppelsgewijs gelekt wordt, is het volgens de VS een delicate, complexe taak om de identiteit van hun informanten te beschermen. “Het is onze taak om alles te doen wat we kunnen voor deze mensen”, zei Michael H. Posner, onderminister van Buitenlandse Zaken voor democratie, mensenrechten en werk. “We nemen dit heel ernstig.”

WikiLeaks kwam al in juli onder vuur van mensenrechtenorganisaties, toen de website duizenden documenten over de oorlog in Afghanistan online gooide zonder de namen te wissen van de Afghaanse burgers die er samenwerken met het Amerikaans leger. Na die kritiek besliste WikiLeaks om bij het onthullen van gelijkaardige documenten over de oorlog in Irak toch enige redactionele ingrepen door te voeren.

Een woordvoerder van het Pentagon, Chris Perrine, bevestigde aan The New York Times nog geen weet te hebben van Afghanen die na de onthullingen in de problemen zijn gekomen, maar hij benadrukte dat de taliban verklaard hebben de lekken grondig uit te spitten.

Redactionele ingrepen

Amerika vreest dat een groot deel van hun buitenlandse informanten onder druk zal komen te staan. Bijvoorbeeld een zakenman die de ambassadeur inlicht over officiële corruptie, een homoseksueel die getuigt over de homohaat in zijn land, of een hooggeplaatste regeringsfunctionaris die kritiek levert op zijn bazen. “Die mensen zijn in gevaar”, benadrukt de Amerikaanse regering.

Mensenrechtenorganisaties delen die bezorgdheid. “Er zijn zeker mensen die, doordat hun naam in de overheidsdocumenten staat, in de problemen kunnen komen”, zegt Tom Malinowski, Washingtondirecteur van Human Rights Watch. Zelf werd Malinowski al een keer benaderd door de regering over een van zijn medewerkers in het Midden-Oosten die genoemd werd in een diplomatieke boodschap.

WikiLeaksstichter Julian Assange heeft verklaard dat de website documenten zal blijven publiceren. Wel houdt de organisatie rekening met de kritiek en neemt ze steeds meer de redactionele ingrepen van de internationale media over.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Internet, Media, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s