BK veldrijden Antwerpen-Linkeroever: parcours, bereikbaarheid, parking, openbaar vervoer


Voor de fans is er zondag het Belgisch Kampioenschap veldrijden op Linkeroever. Voor de shoppers is er de koopzondag. De rest blijft beter thuis.

BK Veldrijden: ontdek het parcours, Bert Heyvaert, Het Nieuwsblad, 04.01.2011

Zondag vindt in Antwerpen het Belgisch Kampioenschap veldrijden plaats. Volgens parcourswaarnemer Paul Herijgers wordt het BK een razensnelle zandcross. ‘Ik verwacht geen duel tussen Nys en Albert’, zegt Paul Herijgers, parcourswaarnemer van de Belgische wielerbond. ‘Dit wordt een razendsnelle cross met af en toe een zandbak ertussen. Dat kan iederéén eigenlijk. Dus verwacht ik zondag enkele kapers op de kust.’ Wij keken alvast waar die kunnen toeslaan.

1. De vieze schuine
Neen, de start is niet van levensbelang. Op de relatief korte asfaltstrook zijn positiewissels moeilijk, en het parcours – overal minstens 4 meter breed – leent zich tot voorbijsteken. Verwacht dus niet al te stevig ellebogenwerk in de eerste meters. Dat bewaren ze wel voor twee bochten later, op de eerste technische passage. ‘Een schuine kant richting strand, die vroeger niet in de Scheldecross zat’, weet Herijgers. ‘Ne viezen, hoor. Bij het minste beetje modder begint het achterwiel te schuiven. Zeker als je niet het juiste materiaal hebt. Daarom: ik ben benieuwd naar de tubekeuze. Rhino’s glijden niet weg door hun diep profiel, maar graven zich in het strand. Zandtubes zijn dan weer een risico in de modder. Het wordt zoeken naar een gulden middenweg.’

2. Spurten op het strand
Want het zand kan je op Linkeroever nu eenmaal niet negeren. Vierhonderdvijftig meter op een omloop van goed 3 kilometer. ‘Zeker zoveel als in Koksijde’, zegt Herijgers. ‘Dit is dus een zuivere zandcross, en bovendien kan je niet overal rijden. Neem nu die eerste rechte lijn op het strand: ik vrees dat ze hier het hele eind zullen lopen. (grinnikt) Wellens zal lachen als hij dat ziet. Alhoewel: dit is geen loopcross. Ze moeten hoogstens vier à vijf keer per ronde van de fiets.’

3. Het opspringbochtje
Om de lange zandstrook toch een beetje te breken, klimt het parcours even terug het gras op. Een idee van Herijgers, die daarmee de renners terug op de fiets wil krijgen. ‘Dat kleine bochtje maakt een wereld van verschil. Daardoor springen ze weer op de fiets, om de volgende afdaling door het zand te rijden. Best pittig, hé. Dat is ook het karakteristieke van dit parcours: het eerste deel is het lastigste. Dat betekent dat je hier nog een foutje kan maken in de laatste ronde; er is nog tijd om terug te keren. Dat maakt het best spannend.’

4. Wisselen met het kopke
Direct na het strand volgt de materiaalpost. Een dubbele, waar ze een halve ronde later nog eens passeren. ‘Maar wie het kopke gebruikt, wisselt de eerste keer’, zegt Herijgers. ‘Daar ligt er op het gewone parcours nog moeilijk zand, terwijl er in de zone vooral gras ligt. Wisselen kan hier een voordeel van twee seconden opleveren.’ Ook vanuit materiaaltechnisch oogpunt is de eerste passage de beste om te wisselen, want dan hangt de fiets vol zand.

5. Wie links draagt, draagt best
Nadien is het immers allemaal veld wat de klok slaat. Op één bocht na: die op het verste punt van het parcours. Met zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. ‘Kijk: al die bochten draaien hier naar rechts’, zegt Herijgers. ‘Dat zie je niet vaak, hoor. Want het is onnatuurlijk.’ Hij illustreert het door zelf een bocht te lopen in beide richtingen. En inderdaad: een rechts bocht wringt. ‘Normaal rijden ze de Scheldecross in de tegenovergestelde richting, en dan is er geen probleem. Maar nu is dat toch even wennen. Daarom kan het zeker geen kwaad om een rondje meer te verkennen. Trouwens: Kevin Pauwels en Sven Vanthourenhout zijn hier licht in het voordeel. Zijn dragen links (de fiets op de linkse schouder, red.), en zo hangt hun fiets voor één keer langs de buitenkant als ze lopen in een bocht.’

6. Met de grote molen
‘Bekijk dat hier eens’, zegt Herijgers als hij op één van de vele lange rechte stukken stapt. ‘Geen enkel putje, geen enkel bergje. Ze hebben hier blijkbaar zelfs geen mol in Antwerpen. Hier steken ze een versnelling van 46/12 en rijden ze 37 km/u. Iets voor snelheidsmachines dus, en dat is Niels Albert bij uitstek.’
Zulke stroken veranderen op andere kampioenschappen vaak in modderstroken – door regen en de jeugdreeksen vooraf – maar Herijgers ziet dat hier niet gebeuren. ‘Dit is vooral zandgrond, hé. Het water zakt daar goed door, dus de grond blijft mooi. Ploeteren wordt dit dus zeker niet; de weersomstandigheden hebben op zo’n omloop weinig vat.’

7. Een veilige berg
De enige echte hindernis na het strand is nog de ‘Grote Berg’, een kunstmatige zandhelling die de renners twee keer op moeten. Eén keer per trap, één keer gewoon in de aarde. En telkens moeten ze er natuurlijk ook weer af. ‘Maar moeilijk is dat niet’, zegt Herijgers. ‘De afdalingen zijn heel breed, net zoals het hele parcours trouwens. Een echt technische cross is dit niet, dus ik vrees dat Meeusen zijn meerdere zal moeten erkennen.’ Al kan er op de berg wel één keer het verschil gemaakt worden met kracht en techniek: ‘Wie bij de tweede passage tot boven rijdt, kan een kloofje slaan. En dat kan beslissend zijn in de laatste ronde.’

8. Schuiven in de speeltuin
Want na de berg is er enkel nog de speeltuin, een verzameling bochtjes rond de glijbanen. ‘Hier zijn we al een eindje van het strand verwijderd, en verandert de zandgrond in aarde’, zegt Herijgers. ‘Dus kan het vettig worden. Hier liggen enkele schuifbochtjes, heel verraderlijk zo dicht bij de streep. Want je kan de trui al ruiken, en je gaat boven je limiet. En net dan is een foutje snel gemaakt.’

9. Tommeke, Tommeke, Tommeke
Vanuit de speeltuin gaat het dan heel snel richting laatste rechte lijn. ‘Een mooie asfaltstrook, een goeie 100 meter lang’, vindt Herijgers. ‘Je moet hier dus niet op kop indraaien; een man of twee voorbijspurten kan best. Eigenlijk is dit een Boonen-arrivée, hé. Lang en breed, waar hij plaats heeft om te spurten. En het kan best wel eens dat je een spurt nodig hebt zondag. Want dit is een parcours dat iederéén aankan. En dus verwacht ik dat er nog enkele outsiders aanhangen in de laatste ronde.’

Hoe raak ik er?
Per boot
Het hele weekend door kan u per boot van rechteroever (op het Steenplein) naar het parcours op linkeroever, een tocht van een kwartiertje. Zowel zaterdag als zondag varen de Flandriaboten van 9u tot 21u. Zondag worden er tijdens de piekuren (11u tot 18u) zelfs vier boten ingezet, waardoor de wachttijden beperkt blijven. Niet onbelangrijk: deze dienst is gratis.

Onder de Schelde
U kan ook van rechter- naar linkeroever via de voetgangerstunnel, die uitkomt aan het parcours. Ook de fietserstunnel tussen de Gerlachekaai en de Beatrijslaan is geopend.

Openbaar vervoer
Via tram en bus is Linkeroever vanuit heel Antwerpen en omstreken bereikbaar. Vooral tram 2 en 3, halte Frederik van Eedenplein. Gedetailleerde info op www.delijn.be.

Naar Antwerpen
De organisatie vraagt met aandrang om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken.

Met de trein
Trein naar Antwerpen Centraal of Antwerpen Berchem. Vanaf daar is het centrum van de stad en Linkeroever bereikbaar per tram en bus.

Met de auto
Aan het parcours is de parkeergelegenheid beperkt, maar op de Park & Rides rond de stad is er voldoende plaats.
* Komende van Gent: P&R Melsele (E17, afrit Zwijndrecht). Tram 3 richting Linkeroever.
* Komende van Brussel: P&R Metropolis (E19, Ring, afrit Merksem-Haven). Tram 6 naar Sportpaleis, dan tram 3 naar Linkeroever.
* Komende van Nederland: P&R Keizershoek (E19, afrit Kleine Bareel). Tram 3 naar Linkeroever.
* Komende van Limburg: P&R Metropolis (E313, Ring, afrit Merksem-Haven). Tram 6 naar Sportpaleis, dan tram 3 naar Linkeroever.
– Het parcours zelf is bereikbaar met de wagen via afrit 7 van de Antwerpse Ring (Sint-Anna-Linkeroever). Opgelet voor wie van Antwerpen komt: Blancefloerlaan onderbroken.

Te voet of met de fiets?

Over de Schelde
Flandriaboten
Op zaterdag kan u tussen 10.00 uur en 17.00 uur GRATIS met een Flandriaboot van rechter- naar linkeroever. Op zondag worden er 2 boten voorzien tussen 9.00 uur en 20.00 uur, tijdens het piekmoment (11.00 uur tot 18.00 uur) worden er 4 boten ingezet om iedereen zo snel mogelijk van oever naar oever te brengen. Vanaf het ponton aan het Steenplein vaart u in een kwartiertje naar de steiger aan het St. Annastrand.

Onder de Schelde door
De voetgangerstunnel.

De fietserstunnel (Beatrijslaan – De Gerlachekaai) bereikt u linkeroever.
Fietsers, hou er rekening mee dat de liften- en trappencapaciteit van zowel de voetgangers- als fietserstunnel beperkt is en er daardoor wachttijden kunnen ontstaan in het centrum.

Het openbaar vervoer?

Met de trein naar Antwerpen Centraal of Antwerpen Berchem. Vanuit deze twee stations kan u makkelijk met bus of tram het centrum van de stad bereiken. U koopt uw biljet aan de loketten of op www.nmbs.be; hier vindt u tevens alle info over het productaanbod van de NMBS.

De trams en bussen van De Lijn rijden op normale capaciteit. Hogere frequentie op de tramlijnen 2, 3, 5, 6 en 15 en op buslijn 36.
Voor gedetailleerde info over de dienstregelingen: www.delijn.be of 070 220 200.

Met de auto?

Voor wie toch met de auto komt, parkeert u best op één van de Park & Rides.

P & R Melsele Vendoorn 1, 9120 Melsele
Hier neemt u tram 3 (richting Merksem – halte: Frederik van Eedenplein – linkeroever)

P & R Metropolis Groenendaallaan 394, 2030 Antwerpen
Hier neemt u tram 6 (richting Olympiade – halte: Sportpaleis) en daarna tram 3
(richting Zwijndrecht – halte: Frederik van Eedenplein – linkeroever)

P & R Keizershoek Carrefour Bredabaan, 2170 Merksem
Hier neemt u tram 3 (richting Zwijndrecht – halte: Frederik van Eedenplein – linkeroever)

P & R Desguinlei Desguinlei 244, 2018 Antwerpen
Hier neemt u tram 2 (richting Linkeroever – halte: Frederik van Eedenplein – linkeroever)

P & R A12 viaduct Boomsesteenweg, 2610 Wilrijk
Hier neemt u bus 500 (richting Antwerpen – halte: Rooseveltplaats).
U kan overstappen op tram 2 (richting Linkeroever – halte: Frederik van Eedenplein – linkeroever)
Extra info voor wie van buiten Antwerpen komt.

Komende van Nederland

E19 : uitrit 5 : Kleine Bareel

via Bredabaan naar Keizershoek voor Park & Ride
openbaar vervoer (tram 3)
A12 : uitrit 16 : Ekeren

via Noorderlaan tot Metropolis voor Park & Ride
openbaar vervoer (tram 6 en tram 3)
OF

A12 : uitrit 16 : Ekeren

via Noorderlaan
via Italiëlei
via Waaslandtunnel
via Charles de Costerlaan tot evenementsite
Ring 1 : naar expressweg E34 : uitrit 7

via Charles de Costerlaan tot evenementsite
OPGEPAST : vermijd uitrit 6 want de Blancefoerlaan is momenteel opgebroken
Komende van Limburg

E313 :

afbuigen naar Ring 2 (richting Nederland) en uitrit Merksem-Haven nemen via
Groenendaallaan naar Metropolis voor Park & Ride
openbaar vervoer (tram 6 en tram 3)
OF

afbuigen naar Ring 1 (richting Gent) en volg Antwerpen-Zuid – Brugge – Gent
volg Antwerpen-West – Rotterdam – Brugge
uitrit 7 : Sint-Anna-Linkeroever
via Charles de Costerlaan tot evenementsite
Komende van Brussel

E19 :

afbuigen naar Ring 2 (richting Nederland) en uitrit Merksem-Haven nemen via Groenendaallaan naar Metropolis voor Park & Ride
openbaar vervoer (tram 6 en tram 3)
OF

afbuigen naar Ring 1 (richting Gent) en volg Antwerpen-Zuid – Brugge – Gent
volg Antwerpen-West – Rotterdam – Brugge
uitrit 7: Sint-Anna-Linkeroever
via Charles de Costerlaan tot evenementsite
A12 :

vanuit de Jan De Vostunnel rechtdoor richting Antwerpen Centrum (rechts aanhouden)
via Kolonel Silvertopstraat Desguinlei/Jan Van Rijswijcklaan
openbaar vervoer (St. Bernardsesteenweg) richting centrum en/of linkeroever
OF

afbuigen naar Ring 1 (richting Gent) en volg Antwerpen-West – Rotterdam – Brugge
uitrit 7 : Sint-Anna-Linkeroever
via Charles de Costerlaan tot evenementsite
Komende van Gent

E17 :

uitrit Zwijndrecht
links op Pastoor Coplaan, Statiestraat tot centrum (kerk), links Dorp West, Beversebaan tot rondpunt – Park & Ride Melsele
openbaar vervoer (tram 3)
OF

afbuigen naar Ring 1 (richting Gent) en volg Antwerpen-West – Rotterdam – Brugge
uitrit 7 : Sint-Anna-Linkeroever
via Charles de Costerlaan tot evenementsite
E34 :

van op A11/E34/N49 uit de richting Gent/Zelzate
volg Ring en vervolgens E17 richting Gent
uitrit Zwijndrecht
rechts op Pastoor Coplaan, Statiestraat tot centrum (kerk), links Dorp West, Beversebaan tot rondpunt – Park & Ride Melsele
openbaar vervoer (tram 3)
OF

van op A11/E34/N49 uit de richting Gent/Zelzate
afbuigen naar Ring 1 (richting Gent) en volg Antwerpen-West – Rotterdam – Brugge
uitrit 7 : Sint-Anna-Linkeroever
via Charles de Costerlaan tot evenementsite
Download de plannetjes voor de juiste route in PDF.

Volgende straten en parkings worden onbereikbaar of kunnen niet verlaten worden :

Linkeroever

Van maandag 3 januari tot zondag 9 januari

Gloriantlaan tussen Thonetlaan en Wandeldijk
Jachthavenweg ( + parkeerverbod)
Parking Kastanjedreef (+ parkeerverbod)
Gloriantlaan van Esmoreitlaan tot Wandeldijk (+ parkeerverbod)
Grote parking kant natuurgebied (+ parkeerverbod)
Van woensdag 5 januari tot zondag 9 januari

Thonetlaan tussen Jachthavenweg en Gloriantlaan -> plaatselijk verkeer toegestaan behalve op woensdag 5, zaterdag 8 en zondag 9 januari. (+ parkeerverbod op 8 en 9 januari)
Gloriantlaan tussen Esmoreitlaan en Wandeldijk -> gedeelte van rijweg wordt afgesloten.
Van zaterdag 8 januari tot zondag 9 januari

Beatrijslaan tussen Galgenweellaan en Thonetlaan
Thonetlaan tussen Frederik Van Eedenplein en Gloriantlaan
August Vermeylenlaan -> uitgezonderd bewoners
Esmoreitlaan (+ parkeerverbod op 8 en 9 januari)
Camping en zwembad ‘De Molen’
Frederik Van Eedenplein (+ parkeerverbod op 8 en 9 januari)
Wandeldijk
Kastanjedreef

Volgende straten grenzen aan de evenementensite :

De straten die zich bevinden tussen de August Vermeylenlaan, Esmoreitlaan en Thonetlaan grenzen aan de evenementensite en kunnen hinder ondervinden op zaterdag 8 (beperkt) en zondag 9 januari. Op zondag 9 januari zal dit voornamelijk tijdens de aanloop en afloop van het evenement, tussen 13.00 uur en 19.00 uur, zijn. De bewoners van deze straten kunnen de omgeving verlaten langs de Esmoreitlaan, August Vermeylenlaan of via de Gloriantlaan.

Dit bericht werd geplaatst in Antwerpen, Media, Shopping, Sport en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s