ABBA-reünie in de maak?

Komt er dan toch een reünie van ABBA? Plooit de Zweedse cultgroep voor de druk?

Mamma mia, is Abba terug?, Sarah Vankersschaever, De Standaard, 03.01.2011

De jongste weken gonst het steeds luider rond de populairste Zweedse popgroep van weleer: Abba denkt na dertig jaar stilte aan een eenmalig reünie-optreden. ‘Misschien wel voor een goed doel.’

‘Ik voel dat het leuk zou zijn om elkaar te ontmoeten, te kletsen over vroeger en misschien zelfs nog eens samen op een podium te staan.’ Best een banale uitspraak, tenzij ze uit de mond van Agnetha Fältskog komt, ‘de blonde’ van Abba. Decennialang deed Fältskog er het zwijgen toe en wees ze elk aanbod voor een Abba-reünie af. Op een bepaald moment werd de vier tot 745 miljoen euro geboden voor een reünietournee, maar het bleef ‘njet’.

In een interview vorige week, met het Zweedse magazine M,liet Fältskog eindelijk een ballonnetje op over een Abba-reünie: ‘Geen tournee zoals de Rolling Stones, maar een eenmalige reünie, misschien wel voor een goed doel.’ Fältskog mag dan voorzichtige taal spreken met twee keer ‘misschien’ en een voorwaardelijk ‘het zou leuk zijn’, als een vetosteller annex wereldster bijdraait, mogen fans terecht een zucht van verlichting slaken.

Over dat ‘goede doel’ wordt trouwens druk gespeculeerd door media en fans: zo zien velen het huwelijk van de Britse kroonprins William met Kate Middleton als een uitgelezen goedmaak-gelegenheid. Als het over Abba gaat, wordt ook liefde een nobel doel.

Dan toch

Na een kleine dertig jaar van grijsgedraaide lp’s zou het er voor de reusachtige schare fans dan toch van kunnen komen: Abba live.

Maar hoe komt het toch dat een groep die tussen 1972 en 1982 niet uit de aandacht weg te branden was, de afgelopen decennia met geen miljoenen euro meer te bewegen was opnieuw in de spotlights te treden?

De vier bandleden hadden zo hun redenen: Abba bestond uit twee koppels – Agnetha Fältskog en Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad en Benny Andersson – die na acht jaar intensief muziek maken allebei op scheiden stonden. Weken samen in de studio duiken werd een beproeving: het leidde tot expliciete songteksten – lees er ‘Knowing me, knowing you’ en ‘The winner takes it all’ maar op na – en in 1983 zelfs tot een ‘creatieve crisis’.

De vier lasten een pauze in, die het einde inluidde van een van de grootste groepen in de popgeschiedenis. Abba leefde nadien nog verder dankzij de musical Mamma mia! en de vele tribute-concerten. Elk jaar worden wereldwijd nog enkele miljoenen Abba-cd’s verkocht.

We zijn fan

Ook Vlaanderen is nog steeds fan van Abba. Althans, dat bleek uit de eindejaarslijstjes waarmee de bredere radiozenders ons de afgelopen dagen rond de oren mepten. In de ‘1.000 klassiekers’ die op Radio 2 te horen waren, stond Abba met liefst dertien hits geparkeerd. Daarmee stak de Zweedse popgroep zelfs The Beatles voorbij in de eindejaarslijst (net als Clouseau, maar laten we de gebroeders Wauters even buiten beschouwing laten).

Dat vier Zweden in vaak pijnlijk strakke glitterpakjes dertig jaar na hun laatste optreden nog steeds op zoveel fans kunnen rekenen, bewijst nog maar eens wat voor een reusachtige bal de groep na haar overwinning op het Eurovisiesongfestival in 1974 aan het rollen bracht. ‘”Waterloo” was het begin van een wereldsucces’, vertelt de muzikant en producer Jean Blaute. ‘Succes dat hen 370 miljoen platen deed verkopen en hen op slag een sterrenstatus gaf. Toch heeft het jaren geduurd voor ook de popcritici hen serieus namen. Die vonden de muziek van Abba te licht, terwijl het net die tintelende, frisse sound was die hen uniek maakte.’

Homo-icoon

Arno coverde in 2004 ‘Knowing me, knowing you’. ‘Dat liedje bleef als een nat laken aan mijn lijf plakken: het is vrolijke muziek, maar met een intrieste tekst. Toen ik de cover uitbracht, heb ik trouwens bakken kritiek over me heen gekregen. Aan Abba mag je na al die jaren nog steeds niet raken. Ze zijn een levende mythe.’

Behalve tot een mythe is Abba ook uitgegroeid tot een homo-icoon. ‘Zelf heeft Abba me weinig gedaan’, vertelt VRT-presentator Kurt Van Eeghem, ‘maar de extravagantie, de camp en de sfeer van het Eurosongfestival trok veel aandacht uit de homoseksuele hoek. Net zoals van de zangeres Dalida, waren veel homo’s fan van Abba.’

‘Het opmerkelijkste was dat zowat iederéén een fan was van Abba’, zegt Jean Blaute. ‘Van Elvis Costello tot mijn poetsvrouw, ze zongen de liedjes vlot mee. Vandaag is er geen enkele artiest die dat succes kan evenaren. Tenzij er morgen een kruising tussen Lady Gaga, Madonna en Robbie Williams opstaat.’

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Muziek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s