Léonard: schadevergoeding voor kinderen van homo-ouders. Çavaria haalt wijselijk schouders op.

Schadevergoedingen voor slachtoffers van pedofiel misbruik door geestelijken? Waarom niet, stelt aartsbisschop André-Joseph Léonard. Maar waarom ook niet geld voor kinderen van holebiouders?

Léonard blijft provoceren, Sue Somers, De Morgen, 23.12.2010

Brussel l In de bijzondere parlementaire commissie Seksueel Misbruik heeft aartsbisschop André-Joseph Léonard gezegd dat als misbruikslachtoffers een schadevergoeding krijgen, het einde zoek is. ‘Straks komen er ook dagvaardingen voor complicaties bij een IVF-bevruchting of voor kinderen met twee papa’s.’

De uitspraken van Léonard, die bedoeld waren als hyperbool maar daarom niet minder pijnlijk overkwamen, vervulden de commissieleden met afschuw. “Dit is een pure provocatie, u shockeert mij”, zei Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!). Ook Sophie De Wit (N-VA) wees de aartsbisschop terecht. “Door u af te vragen waar dat gaat stoppen, etaleert u eens te meer hoe moeilijk de kerk het heeft om haar morele verantwoordelijkheid op te nemen.”

Het is niet dat Léonard gekant is tegen een schadevergoeding an sich. “Het is erg complex, behalve wanneer het de misbruiker zelf betreft of een kerkelijke verantwoordelijke die geen maatregel zou hebben genomen om recidive van bewezen feiten te voorkomen.”

Maar het idee dat de kerk a priori slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken zou vergoeden, is voor Léonard een brug te ver. “Gaan we ook zo redeneren voor de sport, of op medisch vlak? Tegenwoordig worden zelfs dagvaardingen ontvankelijk verklaard voor kinderen die geboren worden.” Léonard verwees naar de onlangs toegekende schadevergoeding van een koppel waarvan het kind zwaar gehandicapt werd geboren. De ouders hadden in het UZ Brussel speciaal gevraagd om een test. Die wees uit dat de foetus kerngezond was, maar na de geboorte bleek dat het ging om een ‘vals positief’ resultaat.

“We leven in een gejuridiseerde wereld”, zo zei Léonard. “Maar gaan we straks toestaan dat er dagvaardingen komen voor de medische gevolgen als er iets misloopt bij een IVF-bevruchting? Of voor de psychische gevolgen van kinderen die worden opgevoed door twee moeders of twee vaders?”

“Hij kan het niet laten”, zucht Jürgen Mettepenningen, kerkhistoricus en oud-woordvoerder van Léonard. “Als je wordt uitgenodigd voor een parlementaire commissie die over seksueel misbruik van kinderen gaat, moet je oppassen met wat je zegt. Zeker als je vergelijkingen gaat maken. Dit is niet verstandig en bijzonder pijnlijk.”

Ook de Antwerpse bisschop Johan Bonny heeft afstand genomen van de uitspraken van Léonard. “Ik vind de vergelijkingen (van de aartsbisschop) wat ongelukkig gekozen”, zei Bonny.

“Ach”, reageert Mieke Stessens van de holebibeweging Cavaria schouderophalend. “Ik begin te geloven dat Léonard er een stiekem genoegen in schept zich negatief uit te laten over holebi’s.”

Deze flegmatische reactie van çavaria is de enige juiste. Léonard doet het erom, laten we zijn spelletje niet meespelen.

Benjamin

Dit bericht werd geplaatst in Godsdienst, Holebi, Media, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Léonard: schadevergoeding voor kinderen van homo-ouders. Çavaria haalt wijselijk schouders op.

  1. Pingback: Belgische regering en Léonard genomineerd voor Homofobieprijs, ouders Stefano Giuliani voor Folieprijs | Lacquemant

  2. Pingback: Aartsbisschop Léonard: “Als [homopriester] Borremans oprecht is, verdient hij een kans | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s