US Senaat schaft Don’t Ask Don’t Tell af

De Amerikaanse federale senaat heeft Don’t Ask, Don’t Tell afgeschaft, meldt senator Kirsten Gillibrand. Dat is de regel die holebimilitairen in de kast hield. DADT is sinds 1993 en heeft ervoor gezorgd dat 13 389 militairen werden ontslagen.

Eerder deze week stemde het Huis van Afgevaardigden al over de afschaffing van deze regel. Het Congres (Huis + Senaat) verkeert momenteel in een lame duck-situatie. Dat is de periode tussen de verkiezingen en de eedaflegging van de nieuwe en herverkozen leden. Een soort ‘lopende zaken’ dus.

‘Don’t ask don’t tell’ afgeschaft

Het ‘Don’t ask don’t tell’-beleid binnen het Amerikaanse leger wordt afgeschaft. Vandaag stemde de Amerikaanse Senaat rond zes uur over het afschaffen van het omstreden beleid dat van homoseksuele militairen eist dat ze hun geaardheid niet openbaar maken.

63 senatoren stemden voor wijziging en 33 tegen. Voor het verwerpen van het beleid was een meerderheid van minstens zestig stemmen nog. Het is dus  binnenkort voor homoseksuele militairen voor het eerst sinds 1993 mogelijk om openlijk uit komen voor hun geaardheid. Meer dan 13.500 militairen werden al ontslagen vanwege het uitkomen van hun seksualiteit.

Het aannemen van de wetswijziging is een overwinning voor Obama. Hij beloofde in zijn verkiezingscampagne een einde te maken aan ‘Don’t ask, don’t tell’. Omdat de Republikeinen vanaf januari meer zetels in de Senaat krijgen was het onwaarschijnlijk dat het omstreden homobeleid op korte termijn zou worden afgeschaft als dat vandaag niet lukte.

Op 9 december stemde de Senaat ook al over het wijzigen ‘Don’t ask don’t tell’. Toen stemden 57 senatoren voor en 40 tegen de wetswijziging.

Dit bericht werd geplaatst in Holebi, Media, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op US Senaat schaft Don’t Ask Don’t Tell af

  1. Pingback: Barack Obama tekent afschaffing Don’t Ask Don’t Tell (+ video) | Lacquemant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s